Saint Vincent en de Grenadines

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saint Vincent en de Grenadines
Saint Vincent and the Grenadines

Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Coat of arms of Saint Vincent and the Grenadines.svg Saint Vincent en de Grenadines locator map.png

Hoofdstad Kingstown
Aantal inwoners 110.696 (2020)
Oppervlakte 389 km²
Regeringsvorm Parlementaire monarchie
Koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk (sinds 2022)
Premier Ralph Gonsalves (sinds 2001)
Religie Christendom (82,1%)
Geen religie (7,5%)
Rastafari (1,1%)
Overig (9,3%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Oost-Caribische dollar
Volkslied St Vincent Land So Beautiful
Landcode VCT

Saint Vincent en de Grenadines is een land in Noord-Amerika. Saint Vincent en de Grenadines bestaat uit het eiland Saint Vincent en tweede derde van de eilandengroep de Grenadines. Het land ligt ten zuiden van Saint Lucia, ten noorden van Grenada en ten oosten van Barbados. Het land behoort tot de Kleine Antillen. Men spreekt er Engels en de hoofdstad is Kingstown.

Het land werd oorspronkelijk door zowel de Fransen als de Britten gekoloniseerd. Uiteindelijk werd het een Britse kolonie. Saint Vincent en de Grenadines werd uiteindelijk in 1979 onafhankelijk. Hoewel het land onafhankelijk is, is het staatshoofd van het land nog altijd de Britse koning(in). Het eiland is afhankelijk van het toerisme. Het is een populaire vakantiebestemming voor mensen die van zon houden. Saint Vincent en de Grenadines heeft namelijk een tropisch klimaat. Ook wordt het eiland gebruikt als filmlocatie van verschillende films.

Geschiedenis

Tot aan de 16e eeuw werden de eilanden bewoond door verschillende inheemse groepen, zoals de Arawakken, de Ciboney en de Cariben. Christoffel Columbus maakte verslag van het eiland in 1502, toen hij er langs voer. Hij betrad het eiland niet, aangezien hij dacht het eiland niet waardevol was. Columbus was geïnteresseerd in het goud in Zuid-Amerika. De Spanjaarden zouden de eilanden later wel bezoeken, maar deden geen poging ze te veroveren. Ondertussen claimden de Britten de eilanden, maar deden ook geen poging het eiland te veroveren. Frankrijk koloniseerde het eiland daarom in 1718.

De Franse overheersing duurde niet heel lang. In 1763 werd het eiland overgedragen aan de Britten. De Fransen veroverden het eiland weer in 1779, maar de Britten kregen het weer terug in 1783. Saint Vincent en de Grenadines werd in 1979 onafhankelijk.

Geografie

Landschap

Het eiland Mustique

De eilandengroep bestaat uit verschillende eilanden, waarvan Saint Vincent het grootste is. Het hoogste punt van het land is de vulkaan La Soufriere, dat in april 2021 voor het laatst uitbarstte. Een vulkaanuitbarsting gebeurt eens in de honderd jaar; de vorige was in 1901. De eilanden hebben vele heuvels, waar nog veel natuur is te vinden. De meeste natuur is echter verdwenen door landbouw en bevolking. In het landen komen bepaalde diersoorten voor, die enkel daar voorkomen. Voorbeelden zijn de Sint-Vincentamazone en de Sint-Vincentzanger. Deze diersoorten zijn bedreigd door het kleine oppervlakte waar ze voorkomen.

Het land heeft te maken van hoge temperaturen gedurende het gehele jaar. Door het jaar heen schommelt de temperatuur weinig, maar het land heeft ook last van orkanen en tropische stormen. Tijdens deze stormen kan er veel neerslag vallen. Ook kan er veel schade zijn, maar vaak valt dit mee.

Eilanden

De eilanden van Saint Vincent en de Grenadines kunnen verdeeld worden in twee groepen. Als eerste is er de Saint Vincentgroep bestaande uit het eiland Saint Vincent, Young Island en een paar kleinere onbewoonde eilanden. De tweede groep zijn de Grenadines, die deels tot Grenada behoren. Het deel dat bij Saint Vincent en de Grenadines behoort worden de Noordelijke Grenadines genoemd. Deze bestaan uit de eilanden:


Bevolking

Bevolkingsgroepen

Assumption Cathedral in Kingstown

Het land heeft zo'n 110.000 inwoners. Het grootste gedeelte van de eilandengroep heeft een Afrikaanse migratieachtergrond. 66% heeft voorvaderen, die uit Afrika kwamen. Zij zijn vaak de nakomelingen van ex-slaven op het eilanden. 19% van de bevolking heeft een gemixte migratieachtergrond. Daarnaast zijn er nog kleinere groepen met een Europese of Indische migratieachtergrond. De meeste inwoners met een Europese migratieachtergrond komen uit Portugal, voornamelijk het Portugese eiland Madeira. Het eiland heeft een groeiende Britse en Chinese bevolking.

Taal

De officiële taal van Saint Vincent en de Grenadines is het Engels. De meeste inwoners spreken met elkaar echter het Vincentiaans Creools. Dit is een combinatie van Afrikaanse talen met Engels en bepaalde invloeden uit het Portugees en Spaans. De meeste inwoners spreken beide talen. In het onderwijs wordt het Engels gesproken. Dit wordt in officiële gevallen gebruikt, zoals de rechtspraak en de overheid. De inwoners spreken vaak met vrienden en met elkaar het Vicentiaans Creools.

Religie

81% van de Vincentianen beschouwt zichzelf als christen. Qua christelijke stromingen is de Anglicaanse Kerk de grootste met 17%. De Anglicaanse Kerk is de kerk, waarvan het Britse staatshoofd de leider is. Het is een protestantse kerk, maar heeft katholieke tradities. Kleinere christelijke stromingen zijn het methodisme, het baptisme en de Rooms-Katholieke Kerk. Het overige deel van de bevolking heeft geen of een andere religie.

Politiek

Staatsinrichting

Saint Vincent en de Grenadines is een democratie en een constitutionele monarchie. Dit betekent dat het staatshoofd van Saint Vincent en de Grenadines de Britse koning(in). Aangezien de Britse koning(in) in Londen woont, wordt zij vervangen door een gouverneur-generaal. De gouverneur-generaal heeft weinig politieke macht en is het symbool van het land. Zij vertegenwoordigt het land en houdt contact met de Britse koning(in). Het land wordt bestuurd door een regering onder leiding van de premier van het land. Ralph Gonsalves is sinds 2001 de premier van het land.

Naast een regering is er ook een parlement. Het parlement wordt het House of Assembly genoemd en bestaat uit één kamer van 23 leden. 15 leden worden gekozen door middel van directe verkiezingen. De overige zes leden worden senatoren genoemd en worden door de gouverneur-generaal gekozen. Er zijn altijd vier senatoren voor de regeringspartijen en twee senatoren voor de niet-regeringspartijen. In het land zijn twee grote politieke partijen; de rechtse New Democratic Party en de linkse Unity Labour Party.

Bestuurlijke indeling

De bestuurlijke indeling van Saint Vincent en de Grenadines

Saint Vincent en de Grenadines bestaat uit zes parishes; waarvan vijf op het eiland Saint Vincent liggen. De parishes zijn:

  1. Charlotte
  2. Grenadines
  3. Saint Andrew
  4. Saint David
  5. Saint George
  6. Saint Patrick

Internationale relaties

Saint Vincent en de Grenadines is lid van de CARICOM, de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Gemenebest van Naties en de Verenigde Naties. Saint Vincent en de Grenadines heeft grote goede banden met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere Caribische landen. Het land heeft geen eigen leger, maar wel een speciale politiemacht voor binnenlandse orde. Mocht het land worden aangevallen door een ander land, dan heeft het land met de Verenigde Staten afgesproken dat het Amerikaans leger hen beschermt. Saint Vincent en de Grenadines is ook een van de weinige landen die Taiwan erkent als het "echte China" en daardoor geen banden heeft met de Volksrepubliek China.

Enkel Taiwan, het Verenigd Koninkrijk, Cuba en Venezuela hebben een ambassade in het land. Het land heeft zelf ambassades in Canada, Cuba, de Verenigde Staten, Venezuela, Taiwan, België en het Verenigd Koninkrijk.

Economie

De belangrijkste sectoren in Saint Vincent en de Grenadines zijn het toerisme en de landbouw. In de landbouw zijn bananen het belangrijkste product. Daarnaast komen er veel toeristen naar het land voor de tropische temperaturen en stranden. Op de eilanden zijn verschillende resorts en er meren regelmatig cruiseschepen aan. Het toerisme groeide vooral snel na het opnemen van de Pirates of the Caribbean-films, die op het eiland zijn opgenomen. Desondanks is werkloosheid op de eilanden hoog.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Saint_Vincent_en_de_Grenadines&oldid=740798"