Schoonhoven

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Schoonhoven
Schoonhoven vlag.jpg Coat of arms of Schoonhoven.svg
Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 12.690
Oppervlakte 6,96
Hoofdplaats(en) Krimpenerwaard
Hoofdstad
Burgemeester
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2871
Netnummer(s) 0182
Volkslied
Nationale feestdag
Website
Portaal Portal.svg Nederland


Schoonhoven is een stad en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Schoonhoven is bekend door zijn zilver. Ook zijn er veel programma's in deze stad opgenomen.

Iedere 15 minuten vaart er een veerpont naar de overkant van de Lek. Schoonhoven heeft een leuk historisch centrum. In Schoonhoven bevindt zich onder andere het Goud-, zilver- en klokkenmuseum. Schoonhoven heeft een school, waar mensen opgeleid worden tot edelsmid en/of klokkenmaker.

Zilverstad Schoonhoven

Schoonhoven is vooral bekend om zijn zilversmeden. Deze stad draagt dan ook de naam : Koninklijke Zilverstad Schoonhoven. Op de "Vakschool" worden jonge studenten opgeleid tot zilversmid. Er zijn ook zogenoemde "zilverdagen" . Op deze dagen zijn de meeste winkels gesloten en alleen de zilver winkels zoals smeden maar ook musea zijn te bezoeken. Ook kan er tijdens deze dag een zilverroute worden gelopen.

De eerste zilversmidsgilde werd opgericht in 1629. Deze is nu nog steeds aanwezig in schoonhoven . De naam is wel veranderd naar Schoonhovense Goud- en Zilversmidsgilde Sint Eloy.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schoonhoven&oldid=840185"