Schrijver

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een schrijver (mannelijk) of schrijfster (vrouwelijk) is iemand die een tekst zoals een artikel (non-fictie) of een verhaal schrijft (fictie) en dat publiceert.

Een ander woord voor schrijver is auteur. Als je voor het eerst iets publiceert, heet het dat je je debuut maakt. Je bent dan debutant.

Je kunt een artikel voor de krant schrijven; dan ben je journalist. Als iemand iedere week een stukje voor een krant of tijdschrift schrijft is dat een columnist. Leg je je toe op het schrijven van langere stukken (essays), dan ben je een essayist. Een toneelschijver schijft toneelstukken. Soms wordt een boek bewerkt voor een film. Dan ben je een scenarioschrijver.

Een schrijver hoeft niet altijd zijn eigen naam te gebruiken, hij kan zelf een naam verzinnen. Als hij een verzonnen naam gebruikt, heet dat een pseudoniem. Zoals de boeken van Geronimo Stilten: die schrijver gebruikt ook een andere naam.

De vrijwilligers die artikelen maken voor WikiKids zijn dus ook schrijvers.

Genres

Schrijvers worden vaak ingedeeld op genres, zoals dat van een roman, gedicht, poëzie, historiestuk (historicus), en proza. Daarnaast heb je meer wetenschappelijke schrijvers die iets van de wetenschap uitleggen. Verder heb je allerlei hobby boeken en kookboeken die vaak door koks worden geschreven.

Je hebt schrijvers die vooral voor kinderen schrijven of voor volwassenen. Bij kinderboeken heb je ook vaak illustraties, gemaakt door een illustrator. Soms is de schrijver zelf de illustrator. Kinderboek schrijvers worden soms bekroond met een gouden of zilveren griffel tijdens de kinderboekenweek.

Grote schrijvers en denkers van de wereld

 1. Aristoteles
 2. Augustinus van Hippo
 3. Matsuo Basho (Japans dichter)
 4. Dante Alighieri
 5. Johann Wolfgang von Goethe
 6. Herodotus
 7. Hippocrates
 8. Homerus
 9. Immanuel Kant
 10. Lao Zi
 11. Li Bai (ook wel Li Po)
 12. Maarten Luther
 13. Martin Luther King
 14. Rosa Luxemburg
 15. Karl Marx
 16. Murasaki Shikibu (Japans schrijfster en dichteres)
 17. George Orwell
 18. Plato
 19. Pythagoras
 20. Jean-Jacques Rousseau
 21. William Shakespeare
 22. Adam Smith
 23. Socrates
 24. Sunzi (ook wel Sun Tzu)
 25. J.R.R. Tolkien
 26. Du Fu
 27. Thomas van Aquino
 28. Vergilius
 29. Mary Wollstonecraft
 30. Zeami (no-speler)
 31. Confucius
 32. Sima Qian (Chinees historicus)

Andere schrijvers (auteurs)

Andere schrijvers (auteurs) die op WikiKids zijn beschreven vind je op Categorie:Schrijver naar nationaliteit. Je kunt ook zoeken op Lijst van kinderboekenschrijvers.

Jonge schrijvers

Hoe is het als je zelf schrijver wordt? Lees over ervaringen van jongeren op RedPers: Hoe je als jonge schrijver debuteert: ‘Schrijven is meer dan alleen zitten en typen’

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schrijver&oldid=838072"