Senaat (België)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zie ook Bestuurlijke indeling van België
Bestand:LoBelSen.jpg
Het logo van de Senaat

De Senaat is één van de twee kamers van het Belgische Federaal Parlement. De Senaat bestaat uit 60 leden. Een lid van de Senaat heeft een senator. Tot en met 2014 werd de Senaat ook gekozen door het volk, maar tegenwoordig niet meer. Vanaf 2014 telt de Senaat ten eerste 50 deelstaatsenatoren. Het gaat om 29 Nederlandstaligen, 20 Franstaligen en 1 Duitstalige. Ten tweede zijn er 10 gecoöpteerde senatoren, waarvan er 6 Nederlandstalig en 4 Franstalig zijn. De Senaat is vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer. In 1831 is de Senaat opgericht. De senatoren worden gekozen door de gewesten en de gemeenschappen. Hierdoor zijn er twee soorten senatoren, namelijk de Gecoöpteerd senator en de Gemeenschapssenator.

De Senaat heeft een voorzitter, tegenwoordig is dit Stephanie D'Hose (Open Vld, 2019-2024). De Senaat is gevestigd in het Paleis der Natie in Brussel.

In het Frans heet de Senaat de Sénat en in het Duits is het Senat.

Taken

De Senaat is een kamer die steeds minder taken krijgt. Voor 1993 moest de Senaat bijvoorbeeld de regering nog controleren, nu niet meer. Naar aanleiding van het Vlinderakkoord van 2011, wordt sinds 2014 de Senaat ook niet meer rechtstreeks verkozen. De senatoren worden deels aangewezen door het Vlaams Parlement en het Waalse Parlement. Een kleiner deel wordt aangewezen door het Parlement van de Franse Gemeenschap en die van Parlement van de Waalse Gemeenschap. Ook door de Brussels Hoofdstedelijk Parlement worden er een aantal aangewezen. De Senaat controleert nu alleen nog wetten. Als een wet door de Kamer van Volksvertegenwoordigers is goedgekeurd, komt de wet in de Senaat terecht. In de Senaat wordt de wet nog eens goed bekeken. Bij normale wetten kan de Senaat ze alleen maar goed of afkeuren. Ze kunnen ze dus niet veranderen. Bij belangrijke wetten, zoals het wijzigen van de grondwet, heeft de Senaat dezelfde taken als de Kamer. De Senaat mag ook zelf wetten bedenken en ze vervolgens doorsturen naar de Kamer.

Je ziet dus dat de Senaat minder taken heeft dan de Kamer en daarom dus ook minder leden. Er gaan zelfs stemmen op om de Senaat af te schaffen.

Zetels

De Senaat heeft 60 leden en de laatste keer dat de Senaat gekozen werd was in 2014. Hieronder vindt je een lijstje met de samenstelling (legislatuur (2019-2024)):

De stoelen in de Senaat
Politieke partij zetels Fractieleiders
     N-VA 9 Karl Vanlouwe
     Ecolo/Groen 9 France Masai
     Vlaams Belang 7 Guy D'haeseleer
     PS 7 Latifa Gahouchi
     MR 7 Gaëtan Van Goidsenhoven
     CD&V 5 Karin Brouwers
     Open Vld 5 Rik Daems
     PVDA-PTB 5 Antoine Hermant
     Vooruit 4 Bert Anciaux
     cdH 2 André Antoine
Totaal 60

De Ecolo-Groen is een samenwerking tussen de partijen Groen en Ecolo. Bron: Wikipedia

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Senaat_(België)&oldid=810877"