Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Sociaaldemocratie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De sociaaldemocratie is de democratische vorm van het socialisme. Vroeger was het socialisme één stroming, maar aan het einde van de 19e eeuw viel het uiteen in het communisme en de sociaaldemocratie. Over het algemeen speelt bij beide stromingen gelijkheid een belangrijke rol en de stromingen hebben vaak dezelfde standpunten. Het verschil het hem erin hoe ze het willen bereiken. De sociaaldemocratie wil dit op een democratische manier, door middel van verkiezingen, doen. Het communisme wil dit via een revolutie bereiken.

De sociaaldemocratie kwam in veel West-Europese landen op na de Tweede Wereldoorlog. Er was toen veel armoede. De sociaaldemocratie staat vaak bij de arbeiders en werklozen uit een sociaal lager milieu, maar ook bij gepensioneerden en mensen die afhankelijk zijn van zorg. Ook veel immigranten stemmen op sociaaldemocratische partijen. De sociaaldemocratie heeft veel overeenkomsten met de christendemocratie, maar wijkt op bepaalde punten af. De christendemocratie heeft het christendom als basis, terwijl de sociaaldemocratie dit niet heeft. Ook zijn sociaaldemocratische partijen vaak voor vrouwen- en lhbt-rechten, terwijl christendemocratische partijen dit minder of niet zijn.

In Nederland zijn de Partij van de Arbeid en de Socialistische Partij echte sociaaldemocratische partijen. Andere partijen hebben trouwens ook standpunten die sociaaldemocratisch zijn, maar behoren tot een andere stroming. Voorbeelden zijn de links-liberale partij Democraten 66, de groene partij GroenLinks en kleine partijen, zoals de Partij voor de Dieren, DENK en 50PLUS.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sociaaldemocratie&oldid=623405"