Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Spaarrente

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Spaarrente (soms gewoon rente genoemd) is het bedrag door de eigenaar van een spaarrekening krijgt voor het geven van het spaargeld aan de bank. Het is een vergoeding die de bank aan de spaarder betaald voor de spaarrekening. De bank doet dit omdat het het geld weer gebruikt om uit te lenen. Voor een lening moet de lener geld betalen aan de bank (dat verwarrend genoeg ook rente heet). Een deel van deze rente geeft de bank aan de spaarder in de vorm van spaarrente. De rest zijn inkomsten voor de bank.

Het beleid voor spaarrente wordt in veel landen bepaald door de overheid. In Nederland en België wordt dit door de Europese Centrale Bank bepaald, die dat ook doet voor alle Eurolanden. Wanneer de overheid wil dat mensen meer geld sparen, verhoogd het de spaarrente. Op deze manier wordt het aantrekkelijker om te sparen. Wil de overheid dat mensen meer geld uitgeven, verlaagd het de rente. Op deze manier wordt het niet aantrekkelijk om te sparen. Welke van de twee de overheid kiest is afhankelijk van de economische situatie. In het geval een economische crisis zal de overheid bijvoorbeeld de spaarrente verlagen. Op deze manier geven mensen meer geld uit, waardoor een land sneller uit de crisis komt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spaarrente&oldid=624645"