Station

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spoorkaart van Nederland met stations

Een station is een plek waar treinen, trams, metro's of bussen (openbaar vervoer) aankomen en vertrekken. Je vindt een station langs een spoorlijn. Sommige stations zijn een knooppunt van spoorlijnen. Daar zijn dan meerdere perrons waar mensen kunnen in- en uitstappen. Moet je met een andere trein verder, dan heet dat overstappen. Ook kun je op een ander vervoermiddel overstappen. Een dergelijk knooppunt is vaak een centraal station, aangeduid met CS. Bijvoorbeeld Amsterdam CS, Rotterdam CS en Utrecht CS.

Een station aan het begin of einde van een spoorlijn noem je een kopstation of eindstation. Bijvoorbeeld station Den Helder, Enkhuizen en Vlissingen. Voor de verschillende vervoersmiddelen heb je stations: treinstation, metrostation en busstation. Dit zijn ook vaak plekken waar je op een andere lijn kunt overstappen. De tussenstations worden bij de bus en tram haltes genoemd.

Op een station kocht je voorheen het kaartje of een abonnement voor de trein. Tegenwoordig heb je de OV-chipkaart. Er zijn nog wel losse kaartjes verkrijgbaar in de automaat op het station.

Op de grote stations zijn vaak ook restaurants en kleine winkeltjes. De weg wordt je er vaak gewezen met pictogrammen. Er zijn ook borden waarop je kunt zien welke trein, hoe laat, en op welk perron deze vertrekt. Er staat ook op aangegeven of de trein wel of niet op zon- en feestdagen rijdt. Op de perrons hangen matrixborden die aangeven welke eerstvolgende trein er zal vertrekken. Ook is er een omroepinstallatie aanwezig waar berichten te horen zijn over bijvoorbeeld vertragingen van een trein, of dat deze op een ander perron vertrekt.

Zie onderaan deze pagina de stations in Nederland.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station&oldid=850491"