Station Leiden Lammenschans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Leiden Lammerschans (Ldl)

Station Leiden Lammenschans 2010.jpg

Opening 18 mei 1961
Plaats Leiden
Deelgebied Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 1
Aantal perronsporen 1
Spoorlijn Spoorlijn Woerden - Leiden
Aantal reizigers 4039 (2016) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Leiden Lammerschans is een station in de Zuid-Hollandse stad Leiden. Zoals de naam al zegt ligt het station aan de Lammerschans, een van de invalswegen naar het centrum. Het station ligt op de spoorlijn tussen Leiden (die op Station Leiden Centraal stopt) en Woerden. Leiden Lammerschans is een van de twee stations die volledig in Leiden liggen. Station De Vink wordt gedeeld met Voorschoten.

Het station in 1961

Het station opende haar deuren in 1961. Het is ontworpen door Koen van der Gaast, die meerdere Nederlandse stations ontwierp. Het station heeft een klein stationsgebouw waar toentertijd een wachtruimte en loket in zaten. Inmiddels zijn deze gesloten en kan men alleen kaartjes via een kaartautomaat halen (of met OV-chipkaart reizen). Na jaren leegstand heeft de NS inmiddels het stationsgebouw geopend en zit er nu een broodjeszaak in.

Het station ligt aan het Kamerlingh Onnesplein, net naast de Lammerschans. Het spoor is door middel van een viaduct over de weg heen gebouwd. Het station beschikt over een bushalte, een bewaakte en onbewaakte fietsenstalling en een kleine groenteboer op het pleintje. Het aanzicht van het station wordt tegenwoordig gedomineerd door het enorme pand met ROC Leiden, dat er sinds 2010 staat.

Dienstregeling

De volgende treinen stoppen op Leiden Lammenschans:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Leiden_Lammenschans&oldid=674315"