Station Tilburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Tilburg (Tb)

Station Tilburg 2013.JPG

Opening 5 oktober 1863
Plaats Tilburg
Deelgebied North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Land Vlag van Nederland Nederland
Aantal perrons 2
Aantal perronsporen 3
Spoorlijn Staatslijn E
Brabantse Lijn
Aantal reizigers 34.503 (2018) per dag
Portaal Portal.svg Openbaar vervoer

Station Tilburg is een spoorwegstation in de Noord-Brabantse stad Tilburg. Het station is gelegen aan de spoorlijn tussen Breda en Maastricht en de spoorlijn naar Nijmegen. Het is één van de drie stations in de stad, naast station Tilburg Universiteit en station Tilburg Reeshof. Het station werd in 1863.

Het oorspronkelijke stationsgebouw werd in 1961 afgebroken en vervangen door een moderner gebouw in 1965. Het huidige gebouw komt uit 2019, maar de omgeving van het station wordt nog tot 2025 verbouwd. Het station heeft belangrijke regionale functie en is een knooppunt voor het treinverkeer tussen Brabant, Limburg, Zeeland en Gelderland.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke station lag in de 19e eeuw ten noordwesten van de stad. In 1961 moest dit station wijken voor de verhoging van het spoor. In 1965 herrees op dezelfde plek een nieuw station naar ontwerp van Koen van der Gaast. Dit station wordt gekenmerkt door het kroepoekdak en de klokkentoren, die de bijnaam de wasknijper heeft. Alle services van het station liggen onder een gezamenlijk dak, zonder dat men contact maakt met dit dak. Na het station Amersfoort Centraal, is station Tilburg het tweede station in Nederland dat roltrappen kreeg. Sinds 2016 is het station een rijksmonument.

Begin 21e eeuw begonnen de plannen om station Tilburg op te knappen als onderdeel van een groter plan voor het opknappen van het centrum van de stad. Tussen 2013 en 2025 vinden de werkzaamheden plaats. Tussen 2013 en 2019 werd het station zelf onder handen genomen. Er kwamen nieuwe perrons en een nieuwe ingang aan de noordzijde. In 2014 werd er een tunnel onder het station doorgetrokken. Deze tunnel dient als passage en als verbinding tussen de perronhal en de winkels. Ook werd het dak opgeknapt en schoongemaakt. Hierbij werden de daklichten weer doorzichtig gemaakt. Aan het dak wordt vanaf 2023 opnieuw gewerkt en dan wordt de dakbedekking tot aan 2025 vervangen.

Vanaf 2019 wordt vooral in de omgeving van het station gewerkt. Daarnaast wordt de tweede nieuwe ingang van het station verder afgewerkt en krijgt perron 1 een nieuw toplaag.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Station_Tilburg&oldid=642105"