Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Suriname

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Suriname
Republiek Suriname

Flag of Suriname.svg Coat of arms of Suriname.svg Suriname (orthographic projection).svg

Hoofdstad Paramaribo
Aantal inwoners 591.919 (2017)
Oppervlakte 163.821 km²
Regeringsvorm Republiek
President Chan Santokhi (sinds 2020)
Religie protestantisme (22,3%)
hindoeïsme (22,3%)
rooms-katholicisme (21,6%)
islam (13,9%)
animisme (12,4%)
geen (7,5%)
Taal Nederlands
Munteenheid Surinaamse dollar
Volkslied God zij met ons Suriname
Motto Justitia - Pietas - Fides
Gerechtigheid - Plichtgetrouwheid - Vertrouwen
Nationale feestdag 25 november
Landcode SUR


Suriname is een land in Zuid-Amerika. Het land was vroeger een kolonie van Nederland, maar werd op 25 november 1975 onafhankelijk. De hoofdstad van Suriname is Paramaribo.

Suriname is een geliefd vakantieland voor Nederlanders. Ook wonen er veel Surinamers in Nederland.

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van Suriname zijn Indianen en worden ook wel inheemsen genoemd. Hierna kwamen er kolonisten naar het land.

Nederlandse kolonisten in Suriname

Suriname werd in het eind van de 15e eeuw ontdekt door Alonso de Ojeda, de metgezel van Columbus. Het land werd eerst gekoloniseerd door de Engelsen. Pas in de Gouden Eeuw kregen de Nederlandse handelaren belangstelling voor Suriname, omdat je er katoen, tabak en rietsuiker kon halen en die producten werden veel gebruikt. Er woonden al indianen in het regenwoud. Nederland kreeg toen Suriname van Engeland, in ruil voor Nieuw-Nederland (de Nederlandse kolonie in Noord-Amerika, waar nu New York ligt).

De Nederlanders verbouwden verschillende gewassen in het tropische Suriname. Als arbeidskrachten haalden ze slaven uit Afrika. De slavernij werd in 1863 afgeschaft en vanaf 1873 waren de slaven vrij. Nieuwe arbeidskrachten werden gehaald uit India en Nederlands-Indië.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Suriname in 1954 één van drie landen in het Koninkrijk der Nederlanden, samen met de Nederlandse Antillen en Nederland zelf. In Nederlands-Indië werd na de Tweede Wereldoorlog een onafhankelijkheidsoorlog gevoerd. Deze wonnen ze, en sindsdien ging die kolonie al verder als het onafhankelijke Indonesië.

Voor Suriname duurde het nog eventjes. In 1973 begon de nieuwe Surinaamse regering de onderhandelingen met Nederland over de onafhankelijkheid. Uiteindelijk werd het land op 25 november 1975 onafhankelijk.

Alle Surinamers waren Nederlands staatsburger geworden in 1954. Dus toen Suriname onafhankelijk werd, verhuisden veel Surinamers naar Nederland. In Nederland was het leven namelijk veel beter, en nu hadden ze de kans nog. Na de onafhankelijkheid zouden ze namelijk geen Nederlanders meer zijn, maar Surinamers.

Dit was een slimme keus. De jaren na de onafhankelijkheid was het namelijk chaos in Suriname. Er werden verschillende burgeroorlogen gevochten en het land was ook een tijdje een dictatuur.

Inmiddels is Suriname een democratie en gaat het weer beter met het land.

Bevolking

Paramaribo, waar bijna de helft van alle Surinamers woont

Suriname heeft 573.311 inwoners. Het is een multicultureel land. Dat betekent dat er veel verschillende bevolkingsgroepen zijn:

  • 27,4% van de Surinamers is Hindoestaan. De Hindoestanen zijn rond 1880 (vanuit India naar Suriname gegaan om daar te werken.
  • 21,7% van de Surinamers is Marron. De Marrons stammen af van slaven, die door de Nederlanders vanaf de 16e eeuw vanuit West- Afrika naar Suriname zijn gebracht. De voorouders van de marrons wisten te ontsnappen van de plantages en vluchtten het oerwoud in.
  • 15,7% van de Surinamers is Creool. De creolen stammen af van slaven en/of Europeanen. (vanaf de 16e eeuw)
  • 13,7% van de Surinamers is Javaans. Zij zijn door de Nederlanders uit Nederlands-Indië naar Suriname gebracht om te werken.
  • 13,4% van de Surinamers is van gemengde afkomst.
  • 7,6% van de Surinamers hoort tot de groep overig, denk aan Joden. In de 17e eeuw kwamen Joodse mensen naar Suriname om daar te wonen, Chinezen (vanaf de 19e eeuw) en Nederlanders (vanaf de 17e eeuw).

Er zijn ook veel verschillende geloven in Suriname. 48% is christelijk (25% protestants, 23% rooms-katholiek), 27% is hindoe en 19% is islamitisch. Overige religies zijn; Het Jodendom en de Winti-religie.

De belangrijkste taal en de enige officiële taal van Suriname is het Nederlands. Andere talen zijn het Surinaams (Sranantongo), het Surinaams Hindoestaans (Sarnami Hindustani) en het Javaans.

Geografie

Het Surinaamse regenwoud

Klimaat

Suriname heeft voor het grootste deel een tropisch regenwoudklimaat. De droogste maanden zijn in het algemeen september en oktober.

Kort samengevat kent Suriname vier seizoenen:

  • De kleine regentijd, de eerste helft van december tot de tweede helft van januari.
  • De kleine droge tijd, de tweede helft van januari tot de tweede helft van maart.
  • De grote regentijd, de tweede helft van maart tot de eerste helft van augustus.
  • De grote droge tijd, de tweede helft van augustus tot de eerste helft van december.

Natuur

Iets meer dan 90% van Suriname bestaat uit bossen. Daarmee is Suriname het beboste land van de wereld. Nergens vind je zoveel bossen als in Suriname! Het Surinaamse regenwoud trekt dan ook veel toeristen, vooral Nederlanders.

Er zijn drie gebergten Acaraigebergte, Grensgebergte en het Toemoek-Moemakgebergte. Bij het laatste gebergte bestaat ook een waterscheiding van de oceaan en de Amazone-rivier. Het gebergte in Midden-Suriname vormt een waterscheiding van grote rivieren.
De hoogste berg is de Julianatop, die is 1280 meter hoog.

In Suriname is een nationaal reservaat Voltzberg dat is een beschermd gebied. Alle reservaten zijn onbewoond. De tropische regenwouden in Suriname bedekken ongeveer 30% van het hele land.

Politiek

De Surinaamse president Desi Bouterse

Suriname is een republiek. Het staatshoofd is de president. Dat is sinds 2011 Desi Bouterse. Daarvoor was hij van 1980 tot 1988 al dictator van Suriname. Toen had hij met zijn leger de macht overgenomen. Hij vermoorde ook een aantal tegenstanders. Deze moorden staan bekend als de decembermoorden. Door president Bouterse is de relatie tussen Nederland en Suriname niet zo goed. Nederland wil hem namelijk oppakken vanwege drugssmokkel.

Elke vijf jaar kiezen de Surinamers het parlement: de Nationale Assemblee. Er zijn 51 zetels te verdelen.

De hoofdstad van Suriname is Paramaribo, wat ook veruit de grootste stad van het land is. Hier staan ook alle overheidgebouwen:

Bestuurlijke indeling

Suriname is onderverdeeld in tien districten. Deze districten zijn weer onderverdeeld in ressorten. Wat een ressort precies is, verschilt per district. In Paramaribo zijn ressorten eerder wijken, terwijl in de andere districten het eerder gemeentes zijn. Suriname heeft 62 ressorten. Hier staan de tien districten:

District Hoofdstad Oppervlakte Bevolking (2012 ) Kaart
1 Brokopondo Brokopondo 7.364 km² 15.909 Suriname districts numbered.png
2 Commewijne Nieuw-Amsterdam 2.353 km² 31.420
3 Coronie Totness 3.902 km² 3.391
4 Marowijne Albina 4.627 km² 18.294
5 Nickerie Nieuw-Nickerie 5.353 km² 34.233
6 Para Onverwacht 5.393 km² 24.700
7 Paramaribo Paramaribo 182 km² 240.924
8 Saramacca Groningen 3.636 km² 17.480
9 Sipaliwini geen 130.567 km² 37.065
10 Wanica Lelydorp 443 km² 118.222

Voedsel

Roti is waarschijnlijk het bekendste Surinaamse gerecht. Ook in Nederland is het populair

Roti een pannenkoek gemaakt van bloem, gist, olie en water en gevuld met een mix van gekookte gele spilterwten, ui, knoflook en kruiden. De roti word gegeten met kerrie aardappeltjes, kouseband (een lange peul), met of zonder kerrie vlees, kerrie ei en kerriesaus. In de Surinaamse keuken houden ze veel van samengestelde gerechten, zoals moksi-alesie. Ook maken ze veel eenpansgerechten.

In Suriname eet men informeel, de Surinamers eten namelijk niet altijd op een vaste tijd. Men eet wanneer men iets lust of wanneer men trek heeft. Wel eet men ten minste twee keer per dag een warme maaltijd, namelijk tijdens de lunch en tijdens het avondeten. Soms wordt er ook wel wat warms als ontbijt gegeten. De rest van de dag eet men allerlei hapjes tussendoor.

In veel Surinaamse gerechten zit rijst. Pikante Surinaamse gerechten worden gecombineerd met onder andere: pinda satésaus,zuurgoed en gebakken banaan.

Vlees en vis worden altijd extra doorbakken; rauw of halfrauw vis en/of vlees zijn absoluut taboe. De Madam Jeanette peper is de lievelingspeper vanwege de pittige smaak en de lekkere geur. Er wordt altijd extra gekookt voor eventuele onverwachte gasten, de meeste Surinamers zijn namelijk zeer gastvrij.

Bij Surinaams eten denken mensen vaak aan Roti, bruine bonen en pastei. Maar er is veel meer, zoals telo; gebakken cassave en word gegeten met bakkeljauw, trie (gezouten en in olie gebakken ansjovis) of een andere gebakken vis. Ook pom is een bekend gerecht. Pom is een Surinaams- Joods ovengerecht gemaakt van tayer, en een vulling van vlees en kruiden. De naam pom komt van het Franse woord pomme, wat aardappel betekent. Vroeger gebruikten Joodse mensen voor dit gerecht aardappel. Omdat aardappel van nature niet groeit in warme subtropisch gebieden is gekozen voor tayer of (pom)tajer. Tayer groeide namelijk wel in het warme Suriname. De Surinaamse keuken is een mix van gerechten uit verschillende landen. De Surinaamse keuken is daarom zeer uitgebreid, aangezien de Surinaamse bevolking afkomstig is uit een groot aantal landen; de Surinaamse keuken is daardoor een combinatie van een groot aantal internationale keukens , zoals de Hindoestaanse (India), de Creoolse (Afrika), de Javaanse (Indonesië), de Chinese (China), de Hollandse (Nederland), de Joodse (Israël), de Portugese (Portugal) en de Indiaanse (India).

De Surinaamse vlag

Nationale symbolen

Vlag

Het rood symboliseert de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan; het wit staat voor vrijheid en gerechtigheid en de kleur groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van het land. De ster symboliseert de hoop op een "gouden" toekomst.

Volkslied

Het volkslied van Suriname is God zij met ons Suriname. Er zijn twee coupletten. Het eerste couplet is in het Nederlands en het tweede in het Sranantongo.

Nederlands Sranantongo
God zij met ons Suriname
Hij verheff’ ons heerlijk land
Hoe wij hier ook samen kwamen
Aan zijn grond zijn wij verpand
Werkend houden w’ in gedachten
Recht en waarheid maken vrij
Al wat goed is te betrachten
Dat geeft aan ons land waardij.
Sta op, landgenoten staat op
De Surinaamse grond roept u
Waar onze voorouders ook vandaan kwamen
Wij moeten het land opbouwen.
Strijd moet worden geleverd,
wij zullen zonder angst zijn
God is onze leidsman.
Heel ons leven, tot de dood
Zullen wij strijden voor Suriname.
Gado de nanga unu Sranan
A kweki unu switi gron
Sofasi wi doro makandra dya
Wi sa panti na disi doti
Wi o wroko abi ini endesei
Wèt nanga tru meki un fri
Ala den bun de warti
Dati gi warti na kondre bun.
Opo, kondreman un' opo
Sranangron e kari un'
Wans' ope tata komopo
Wi mu' seti kondre bun.
Strey de f' strey,
wi no sa frede
Gado de wi fesiman.
Eri libi, te na dede
Wi sa feti gi Sranan.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Suriname&oldid=623809"