Verbeter WikiKids vandaag nog!

Universiteit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Impressie van Europa's oudste universiteit, de Universiteit van Bologna, Italië
De Universiteit van Sydney is de oudste universiteit van Australië
De Katholieke Universiteit Leuven werd opgericht in 1425 en is de oudste universiteit van de Lage Landen

Een universiteit is een instelling voor hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en dienstverlening. Het is een Nederland het hoogste onderwijs. Je kunt er naar toe als je de basisschool hebt gedaan en daarna het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Als je je propedeuse op het HBO hebt gehaald kun je ook naar de universiteit.

In Nederland zijn verschillende universiteiten. Bijvoorbeeld in Groningen, Enschede en Leiden. Amsterdam heeft twee universiteiten. Een stad waar een universiteit zit noem je een universiteitsstad. Bekende universiteiten in het buitenland zijn bijvoorbeeld Yale, Harvard en Princeton University. De oorsprong van de universiteiten ligt in de Middeleeuwen toen veel universiteiten werden opgericht. De oudste universiteit is uit 1088 en staat in Bologna. Met goedkeuring van de paus zijn daarna meer dan 100 universiteiten opgericht, waarin het wetenschappelijke onderzoek een steeds belangrijker doel werd.

Definitie

Het oorspronkelijke Latijnse woord "universitas" verwijst in het algemeen naar "een aantal personen die zijn gekoppeld in een lichaam, een samenleving, bedrijf, Gemeenschap, gilde, corporation, enz." Ten tijde van de opkomst van stedelijke stadsleven en middeleeuwse gilden kwam gespecialiseerde "verenigingen van studenten en docenten met collectieve juridische rechten die gewoonlijk gewaarborgd door charters afgegeven door vorsten, prelaten, of de steden waarin zij zich bevonden" te zijn luidende door deze algemene term. Net als andere gilden, ze waren zelfregulerend en bepaald van de kwalificaties van hun leden.

In de moderne gebruik, is het woord gekomen om "een instelling voor hoger onderwijs biedt collegegeld in voornamelijk niet-beroepsopleiding onderwerpen en meestal hebben de macht om te verlenen de graden," met de eerdere nadruk op haar corporate organisatie beschouwd als toe te passen historisch gezien tot de middeleeuwse universiteiten.

De originele Latijnse woord bedoelde instellingen graad-toekenning van leren in West- en centraal Europa, waar deze vorm van juridische organisatie was overwegend, en van waar de instelling verspreid over de hele wereld.

Ontstaan van universiteiten

De eerste universiteit is in de 6e eeuw v. Chr. Ontstaan in Oud-Taxila bij de Indus rivier in Pakistan. Het was toen onderdeel van het koninkrijk Gandhara, van het Achaemenidische rijk. De manier van scholing werd later overgenomen door de Oude Grieken en Romeinen.

Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 na Chr. was Europa in chaos. Scholing werd alleen nog maar gegeven in kloosters. In de 11e eeuw werden die opgevolgd door kathedraalscholen. De kathedraal werd niet alleen maar gebruikt om kerkdiensten te houden, maar er werd veel meer gedaan. Het oorspronkelijke Latijnse woord universitas verwijst in het algemeen naar "een aantal personen die zijn verbonden tot één lichaam, een samenleving, een bedrijf, een gemeenschap, een gilde, een bedrijf. Een van de dingen was hoger onderwijs in vakken zoals de logica, retorica, wiskunde, sterrenkunde. De leraren werden slimmer en werden hoogleraren. Ze formeerden zich in gildes en begonnen een onderneming. Het werden "verenigingen van studenten en docenten met gezamenlijke wettelijke rechten". Ze gingen buiten de kathedraal onderwijs geven, maar waren nog steeds gebonden aan de Rooms-Katholieke Kerk. Zo ontstonden de universiteiten met instemming van de paus. Die instemming ws belangrijk om een zekere onafhankelijkheid van de keizer of de koning te verkrijgen. De eerste universiteit was in Bologna, gesticht in 1088. Daarna volgde de universiteit van Parijs. Robert de Sorbon gaf zijn geld voor een huis om arme studenten onder te brengen in een huis, zodat zij ook konden gaan studeren. De koning gaf hem een 2e huis. Later is de universiteit van Parijs de Sorbonne Universiteit genoemd.

Academische vrijheid

Een belangrijk iets binnen de universiteit is de academische vrijheid. De vrijheid van onderzoek en de vrijheid van en dat wetenschappers de vrijheid moeten hebben om ideeën of feiten te onderwijzen of te communiceren (inclusief die hinderlijk zijn voor externe politieke groeperingen of autoriteiten) zonder angst voor repressie, banenverlies of gevangenisstraf. Deze vorm van vrijheid van meningsuiting is best lastig. Politiek en onderzoek kunnen flink met elkaar botsen. Bijvoorbeeld in Noord-Afrika ontdekte een hoogleraar volksgezondheid bijvoorbeeld dat de kindersterfte in zijn land hoger was dan de overheidscijfers aangaven. Hij verloor zijn baan en werd opgesloten.

In Nederland is de academische vrijheid enigszins beperkt. Academisch personeel moet zich aan statuten houden.

Kosten

In veel landen zijn de studenten verplicht collegegeld te betalen. Veel studenten starten 'studiebeurzen' ter dekking van de kosten van de Universiteit. In 2016 was de gemiddelde uitstaande student lening saldo per kredietnemer in de Verenigde Staten US$ 30,000. In veel Amerikaanse Staten, stijgen de kosten voor studenten als gevolg van verminderde overheidsfinanciering gegeven aan openbare universiteiten verwacht.

Er zijn verschillende belangrijke uitzonderingen op het collegegeld. In veel Europese landen is het mogelijk om te studeren zonder collegegeld. Openbare universiteiten in de Scanidavische landen waren zonder collegegeld tot ongeveer 2005. Burgers van EU en EER-lidstaten en burgers uit Zwitserland blijven nog vrijgesteld van collegegeld en de bedragen van publieke toelagen toegekend aan veelbelovende buitenlandse studenten werden verhoogd ter compensatie van sommige van de effecten

Beste universiteiten

Hieronder is er een top 10 van de beste universiteiten ter wereld van 2017 volgens Academic Ranking of World Universities:

Universiteit 2014 2015 2016 2017
Harvard-universiteit 1 1 1 1
Stanford-universiteit 2 2 2 2
Universiteit van Cambridge 5 4 3 5
Massachusetts Institute of Technology 3 3 5 4
Universiteit van Californië - Berkeley 4 4 3 5
Princeton-universiteit 6 6 6 6
Oxford-universiteit 9 10 7 7
Columbia-universiteit 8 8 9 8
California Institute of Technology 7 7 8 9
Universiteit van Chicago 9 9 10 10

Universiteiten in Nederland en België

De Universiteit Leiden werd opgericht in 1575 en is de oudste universiteit van Nederland

Nederland

In Nederland zijn de universiteiten volgens verschillende bronnen zeer goed. Nederland heeft 13 universiteiten. Door sommige wordt Nederland beschouwd als de op twee na beste universiteitenland. De beste universiteit van Nederland is de Universiteit van Amsterdam, die staat op nummer 59 van beste universiteit en vergeleken met alle(!) universiteiten van de wereld scoort de Universiteit van Amsterdam dus zeer goed. Hier is een lijst van alle universiteiten die opgenomen zijn in de ranklijst:

De meeste studenten zitten bij de Universiteit van Utrecht met ruim 31.522, de minste bij de Universiteit Twente met maar 6697 leerlingen. Bij de universiteit is ruim 50 procent buitenlands en bij de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht het minst met maar 7 procent.

België

In België zijn er verschillende universiteiten, België heeft er 8; 4 daarvan zitten in Vlaanderen, 2 in Brussel en 2 in Wallonië. De beste universiteit is de KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven), hij is de beste universiteit van België met positie 41, beter dan de beste van Nederland. Maar op zich zijn toch de universiteiten van Nederland iets beter. Hier is een lijst van alle universiteiten die opgenomen zijn in de ranklijst:

De meeste studenten vind je bij KU Leuven met ruim 44.412 studenten, de minste bij Universiteit Hasselt met 5045 studenten. Het meeste percentage van buitenlanders vind je bij de Université Libre de Bruxelles met ruim 35 procent, de minste bij de Universiteit Gent met 10 procent.

Videoclip

Bronnen

  • Wikipedia NL
  • Wikipedia EN
  • Elsevier
  • timeshighereducation.com
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Universiteit&oldid=733253"