Utrecht (provincie)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Deus flag Utrecht prv KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Utrecht
Utrecht (province)-Flag.svg Utrecht provincie wapen.svg

Utrecht in the Netherlands.svg

Hoofdstad Utrecht
Eigenschappen
Oppervlakte 1.449,12 km²
Hoeveelheid inwoners 1.268.489 (in 2015)
Bevolkingsdichtheid 916 inw./km²
Commissaris van de Koning Hans Oosters (PvdA)
Gemeenten 26
Volkslied Langs de Vecht en d'oude Rijnstroom
Website www.provincie-utrecht.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Utrecht is de kleinste provincie van Nederland. De provincie telt ca. 1,17 miljoen inwoners. De dichtbevolkte en zeer centraal gelegen provincie wordt algemeen tot de Randstad gerekend. De hoofdstad is Utrecht. Deze stad was het centrum van Sticht Utrecht dat de voorloper was van de huidige provincie. In noorden grenst Utrecht aan Noord-Holland. In het zuiden en oosten aan Gelderland en in het westen aan Zuid-Holland.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Utrecht waren de Romeinen. Zij noemden het gebied (Uut-)Trecht. In de 7de eeuw kwam de bisschop Willibrord naar Utrecht. Hij stichtte Sticht Utrecht. Doordat er veel oorlogen waren tussen de Sticht en Zuid-Hollandse steden, verloor de Sticht veel grond. Aan het einde van de Middeleeuwen begon de Tachtigjarige oorlog. Aan het einde van die oorlog voegde Utrecht zich bij het Republiek der 7 Verenigde Nederlanden. In de tijd van Koninkrijk Holland woonde Lodewijk Napoleon Bonaparte in Utrecht. Utrecht behoorde toen bij het Departement Zuiderzee. In 1813 werd Nederland bevrijd van de Fransen. Utrecht werd toen een provincie binnen het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In 1970 kreeg Utrecht de stad Oudewater van Zuid-Holland. In 1989 kreeg Utrecht ook de stad Woerden en in 2002 Vianen.

Geografie

Utrecht is de kleinste provincie. Toch ligt Utrecht heel centraal in Nederland. In het midden van de provincie ligt de hoofdstad Utrecht. Dit is de grootste stad van de provincie. Een andere grote stad is Amersfoort. Tussen de twee steden in ligt de Utrechtse Heuvelrug. Door Utrecht heen lopen de rivieren de Oude Rijn, de Kromme Rijn en de lek. Ook het Amsterdam-Rijnkanaal loopt door de provincie heen. In het noorden grenst Utrecht ook nog aan het Eemmeer. Andere grote steden in Utrecht zijn Woerden, IJsselstein, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Zeist.

De provincie Utrecht heeft verschillende landschappen. Ondanks dat er veel gebouwd wordt in de provincie Utrecht proberen we met zijn alle rekening te houden met de landschappen om ervoor te zorgen dat de landschappen herkenbaar blijven. Bij een onderzoek van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap kwam Utrecht na Friesland het mooiste naar voren. De provincie Utrecht bestaat uit zes verschillende landschappen. Het Groene Hart, de Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei, het Rivierengebied, het Eemland en de Hollandse Waterlinie. Dit zijn allemaal beschermde natuurgebieden. Dit houdt in dat er niet zomaar mag worden gebouwd. Hier zijn veel regels en wetten aan verbonden.

Politiek

Gemeenten

Zie Lijst van gemeenten in Utrecht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Anno 2014 telt Utrecht 26 gemeenten:


Cultuur

Culinair

Een typisch Utrechts gerecht is Vijfschaft. Dit werd veel gegeten als het vorst was en het boerenwerk stil lag.

Provincievlag Klik hier voor een lijst van Utrechtse steden, dorpen en buurtschappen
met een verwijzing naar de gemeente.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Utrecht_(provincie)&oldid=842851"