Vaccin

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Pokkenvaccin

Een vaccin (de uitspraak is op zijn Frans: 'vaksèn') is een middel dat bij een inenting wordt gebruikt bij een mens of een dier. Door een vaccin wordt er een immuunsysteem, een soort verdedigingssysteem tegen ziekteverwekkers, opgewekt.

Er zijn specifieke vaccins voor een bepaald virus; voor pokken is er bijvoorbeeld het pokkenvaccin, die niet gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld mazelen. Als je gevaccineerd bent ben je door het immuunsysteem beter beschermd tegen het bepaalde virus waar het vaccin voor bedoeld was dan zonder een vaccin.

Vaccin komt van het Latijnse woord vaccinia, wat van koepokken komt. De oorsprong van vaccinia komt weer van vaccinus wat letterlijk van de koe betekent. De term vaccinia werd bedacht door Edward Jenner die een manier bedacht om mensen met koepokken betere weerstand te bieden tegen de gewone pokken.

Moet je je laten inenten (vaccineren)?

Tegenwoordig worden weer meer kinderen ziek, omdat ze niet zijn ingeënt tegen bepaalde ziekten, zoals de mazelen, kinkhoest en dergelijke. Van sommige ziekten, zoals polio (kinderverlamming) kun je je hele leven last blijven houden.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vaccin&oldid=848005"