Vaticaanstad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staat Vaticaanstad
Stato della Città del Vaticano
Status Civitatis Vaticanae

Flag of the Vatican City.svg Coat of arms of the Vatican City.svg Location Vatican City Europe.png

Hoofdstad Vaticaanstad
Aantal inwoners 573 (2019)
Oppervlakte 0,44 km²
Regeringsvorm Pontificaat
Staatshoofd Paus Franciscus (sinds 2013)
Kardinaal-secretaris Pietro Parolin (sinds 2013)
Godsdienst Rooms-katholiek (100%)
Talen Latijn (Latina)
Italiaans (Italiano)
Munteenheid Euro
Volkslied Inno e Marcia Pontificale
Nationale feestdag 13 maart
Landcode VAT

Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld. Vaticaanstad ligt midden in de stad Rome in Italië. Het is ook het enige land waar ze nog Latijn spreken. Vaticaanstad heeft maar circa 300 inwoners. Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie maar gebruikt wel de euro. Het is de hoofdstad van de Rooms-Katholieke Kerk, waarover de paus de leiding heeft. Hij woont er met zijn staf; dat zijn allemaal mensen die hem helpen en adviseren.

Op het plein van het Vaticaanstad staat de kerk van de paus. Op het Sint-Pietersplein staat ook het huis van de paus. In de Sixtijnse Kapel worden de pausen gekozen.

Politie/leger

De stad heeft een politiedienst bestaande uit Zwitsers, de Zwitserse Garde, een overblijfsel van het oorspronkelijke leger van de paus. Het traditionele uniform is ontworpen door ene commandant Jules Repond en niet, zoals vaak wordt gedacht, door Michelangelo.De mensen van de Zwitserse Garde moeten Zwitserse, katholieke mannen zijn van minstens 180 cm lang.

Werelderfgoedlijst

Vaticaanstad staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bovendien heeft Vaticaanstad een eigen officiële website, een eigen radiostation, een eigen satelliet-tv en dagblad.

Geschiedenis

Vaticaan Museum

Dankzij Pepijn de Korte en zijn zoon Karel de Grote kon de paus beschikken over een gebied zo groot als Nederland. De hoofdstad was Rome. Dat bleef eeuwenlang zo tot aan de 19e eeuw. De paus had een Kerkelijke Staat, die een groot grondgebied had in Centraal- en Oost-Italië, waaronder Latium, de streek rond Rome. In 1866 veroverden de troepen van Garibaldi een groot deel van die staat, maar Latium bleef van de paus door de steun van de Franse keizer Napoleon III.

Toen in 1870 Napoleon III zijn troepen moest terugtrekken werden ook Latium en Rome aan Italië toegevoegd (dat in 1861 opgericht werd). De paus had in Italië zo goed als geen land meer.

De paus beschouwde zichzelf na het verlies van het grondgebied als gevangene van het Vaticaan en wilde het gebied niet verlaten. De pausen die hem opvolgden bleven zich verzetten tegen de verovering van Italië van de gebieden Latium en Rome. Dit duurde zo'n 60 jaar, tot 1929. Toen ondertekenden paus Pius XI en Mussolini het Verdrag van Lateranen. Hierin werd bepaald dat de paus een klein stukje grond toegewezen krijgt als zijn eigen staat, het huidige Vaticaanstad. Hoewel het land nu niet groter is dan 6 voetbalvelden, heeft de paus nog steeds veel invloed.

Bezitten buiten Vaticaanstad

Sint-Pietersplein.

In Rome

De Vaticaanse Tuinen.

Buiten Rome

  • Het Pauselijk Paleis, Villa Barberini en de Villa Cybo met de tuinen eromheen in Castel Gandolfo.
  • Het gebied Santa Maria di Galeria. Hier staan de antennes van Radio Vaticaan.

Bezienswaardigheden

Hieronder zie je de belangrijkste bezienswaardigheden in Vaticaanstad:

Bevolking

De muur tussen Rome en Vaticaanstad.

In 2013 had Vaticaanstad 839 inwoners. De bevolking bestond uit geestelijken, zusters en de Zwitserse Garde. In Vaticaanstad werken ook nog eens 3000 mensen, maar deze wonen niet in Vaticaanstad zelf. Er bestaat ook een Vaticaans paspoort. Hiermee kunnen geestelijken over de wereld heen reizen en in sommige landen ook een diplomatieke status krijgen. In 2011 bezaten 594 een Vaticaans paspoort.

Bestuur

Vaticaanstad heeft een eigen bestuur. De macht over Vaticaanstad ligt bij de Pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad. Deze commissie bestaat uit vijf kardinalen en een president. De wetten in Italië gelden ook in Vaticaanstad. Vaticaanstad heeft ook een eigen politie en een eigen brandweer.

Economie

Vaticaanstad gebruikt de euro. Op de euro staat dan wel een afbeelding van de paus. Vaticaanstad handelt niet met andere landen. Bijna al het geld dat binnenkomt bestaat uit giften. Vaticaanstad heeft wel een eigen bank, het Instituut voor Religieuze Werken. Deze wordt ook wel de Vaticaanse bank genoemd.

Media

Vaticaanstad heeft de volgende dingen wat media betreft:

De Sint Pieter buiten Vaticaanstad

In de 19e eeuw is in Oudenbosch de Sint-Pieter op een kleinere schaal nagebouwd. Vele elementen uit de immense Kathedraal zijn erin overgenomen. Veel Nederlanders gingen naar Oudenbosch omdat ze geen reis naar Rome konden betalen.

Fotogalerij

Videoclip

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vaticaanstad&oldid=740238"