Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Verenigd Koninkrijk (doorverwijspagina) voor meer betekenissen.
Flag of the United Kingdom (3-5).svg Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Flag of the United Kingdom (3-5).svgCoat of arms of the United Kingdom.svg
Europe-UK.svg

Hoofdstad Londen
Aantal inwoners 67.081.234 (2020)
Oppervlakte 242.495 km²
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Staatshoofd koning Charles III (sinds 2022)
Regeringsleider premier Rishi Sunak (sinds 2022)
Godsdienst Christendom (59,5%)
Geen religie (25,7%)
Islam (4,4%)
Overig (10,4%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Britse pond
Volkslied God Save the King
Landcode GBR
Location of the BOTs.svg
Overzeese gebieden van het Verenigd Koninkrijk
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk
Een satellietfoto van Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk, of officieel het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (vaak afgekort tot VK) is een land in Europa. Het Verenigd Koninkrijk is ook een van de belangrijkste en bekendste landen ter wereld.

Vaak wordt het Verenigd Koninkrijk ook wel Engeland genoemd, maar dit fout. Engeland is namelijk slechts een deel van het Verenigd Koninkrijk. Ook is de naam Groot-Brittannië fout, want dit is de naam van het eiland waar het VK voor een deel op ligt. In het Engels wordt het Verenigd Koninkrijk The United Kingdom (of UK) genoemd. Vaak wordt ook de naam Britain gebruikt als bijnaam.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een lange geschiedenis en is vaak in oorlog geweest, vooral met Frankrijk. Veel landen waren oud-koloniën van het Verenigd Koninkrijk. Al zo lang het Verenigd Koninkrijk bestaat is het een monarchie geweest. Door het grote grondgebied werd het Verenigd Koninkrijk op een gegeven moment het machtigste land ter wereld. In de loop van de 20e eeuw verloor het VK een hoop grondgebied.

Het Verenigd Koninkrijk van vandaag de dag ligt geheel op eilanden. Technisch gezien is het Verenigd Koninkrijk een politieke unie van vier landen. Deze countries zijn niet onafhankelijk en worden als één enkel land gezien. De hoofdstad van dit land is Londen ene munteenheid is de Pond sterling.

Tegenwoordig staat het Verenigd Koninkrijk bekend om zijn koninklijk huis, muziek, literatuur en thee.

Geschiedenis

De Stonehenge is misschien wel het bekendste bouwwerk uit de prehistorie.

Zoals de naam Verenigd Koninkrijk het al zegt, is het land een verzameling van landjes. Deze landjes hebben allemaal een eigen geschiedenis. Vaak hoort het begin van de Britse geschiedenis dan ook bij die van Engeland (slechts een deel). Gedurende de eeuwen ontstond dit deel en breidde het koninkrijk zich uit.

Ontstaan en de eerste bewoners

Een heel lange tijd geleden was het Verenigd Koninkrijk geen eiland. Het behoorde tot het vasteland van Europa. In die tijd was er dan ook geen Noordzee. Door de eeuwen heen brokkelde er steeds meer af van dit land totdat in 6000 v.Chr. het laatste stukje land doorbroken werd. Het Verenigd Koninkrijk was definitief een eiland, maar dat betekende niet dat het nooit meer te bereiken was van het vasteland. Tijdens de ijstijden viel de Noordzee weleens droog. Hierdoor was er van Oost-Engeland tot aan de Baltische Staten één cultuur.

In het zuidwesten van Engeland kwamen boeren uit Bretagne en Zuidwest-Frankrijk. De boeren verspreidden zich ver over de eilanden. Vanaf 2500 v.Chr. bouwde men monumenten en grafcirkels. De wereldberoemde Stonehenge komt ook uit deze periode. De stammen bouwden forten en huizen om zich te verdedigen. 2000 jaar later verdrongen de Kelten de Britse bewoners.

De Romeinen en koninkrijkjes

De grote volksverhuizing. Deze kaart laat zien waar de Angelsaksen allemaal vandaan kwamen en uit welke volkeren het is samengesteld.

De Romein Julius Caesar wilde Engeland al veroveren, maar slaagde hier niet in. Ongeveer 100 jaar later, in 43 n.Chr., lukte het de Romeinse keizer Claudius I om Engeland te veroveren met zijn leger. De Romeinen zorgden voor welvaart, er werden steden gebouwd en het christendom werd geïntroduceerd. Het lukte de Romeinen niet om Cornwall, Ierland en Schotland te veroveren. Hoewel de Romeinen oprukten naar het noorden en stukken land veroverden, moesten ze dit vaak al snel weer teruggeven. Om de volken uit het noorden op afstand te houden, bouwden de Romeinen de Muur van Hadrianus. Tijdens de 5de eeuw vond de grote volksverhuizing plaats. Verschillende volken trokken naar Engeland, waaronder de Friezen en de Saksen. De Romeinen vertrokken vanwege de aanvallen op de hoofdstad Rome.

De Britten werden aan hun lot overgelaten. De verschillende volkeren zorgden ervoor dat de Britten moesten vertrekken en er kwamen nieuwe volkeren in Engeland wonen, de Angelsaksen. Dit was een verzameling van allerlei volkeren. In het zuiden woonden de Saksen, in het zuidoosten de Juten en in het midden en noorden de Angelen. Daarnaast woonden de Kelten nog in het westen. Er ontstonden allerlei koninkrijkjes. Wessex, Essex, Sussex, Kent, East Anglia, Mercia en Northumbria waren de belangrijkste en worden de Heptarchie genoemd. Tussen de koninkrijkjes was een voortdurende strijd. In die tijd werden er ook veel mensen bekeerd tot het christendom. Van de koninkrijkjes werd Wessex uiteindelijk het machtigste. Wessex zorgde ervoor dat de koninkrijkjes verenigd werden tot Koninkrijk Engeland.

Engeland leed onder de aanvallen van de Vikingen. Koning Edgar van Engeland zorgde ervoor dat deze aanvallen minder zwaar werden, maar aan het einde van de 10de eeuw werd het Verenigd Koninkrijk aangevallen door de Denen. De Denen bezetten Engeland, maar na 26 jaar kwam het huis Wessex weer aan de macht.

Willem de Veroveraar en Tudor

Na de Honderdjarige Oorlog was, o.a. door hongersnoden, epidemieën en plunderingen, de helft van de bevolking gehalveerd.

Toen koning Edward de Belijder in 1066 overleed was er onenigheid wie de nieuwe koning werd. Edward had drie zonen die allemaal koning wilden worden. De Witan besliste dat Harald van Wessex de koning zou worden, maar hij werd aangevallen en overleed. Willem de Veroveraar, de koning van Normandië, werd koning. Hierdoor ontstond er een personele unie tussen Engeland en Normandië. Engeland raakte betrokken bij de oorlogen op het vasteland. Koning Hendrik II wilde zijn macht uitbreiden door Ierland, Wales en Schotland te veroveren. Normandië verloren de Britten ondertussen aan de Fransen. Er kwam voor het eerste een parlement in Engeland. Ondertussen brak de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk uit. Het parlement kreeg hierdoor nog meer macht. Handel was belangrijk voor de Engelse economie. Er werd daarom meer gehandeld met andere landen. Deze groei werd onderbroken toen de pest in 1348 uitbrak. De oorlog met Frankrijk leidde tot nog meer onrust. Dit leidde tot de grote Engelse boerenopstand.

Uiteindelijk kwam het Huis Tudor aan de macht, wat zorgde voor veel veranderingen. Engeland werd een protestants land en de boeren kregen het beter. Koningin Elizabeth I is de bekendste uit het Huis Tudor. Zij stichtte onder meer de Angelsaksische kerk.

De Burgeroorlog en daarna

Een schilder waarbij een calavier zijn de Engelse Burgeroorlog gewond is geraakt.

Koningin Elizabeth I had geen kinderen en dat was het einde van het Huis Tudor. Huis Stuart kwam aan de macht. Er ontstonden problemen op het gebied van godsdienst, geld en politiek. Dit zorgde ervoor dat de Engelse Burgeroorlog uitbrak. Er waren twee groepen tijdens deze oorlog. De Cavaliers steunde de koning en de Roundheads waren tegen de koning. Zij wilden een republiek en kregen dit ook. De monarchie werd afgeschaft en de Engelse Gemenebest ontstond. Toch duurde dit niet lang. Na 11 jaar werd de republiek afgeschaft en werd alles weer teruggedraaid.

Ondertussen vonden de Nederlands-Engelse oorlogen op zee plaats. Grappig genoeg, waren de Nederlandse stadhouder Willem III en de Engelse koning James II familie van elkaar. James II steunde de katholieken in het protestantse Engeland. Zijn dochter Mary wilde het protestantisme en de Engelse vrijheid redden en trouwde hierdoor met de Nederlandse stadhouder. Samen regeerden ze over Engeland. In tussentijd nam de macht van de koning af en kreeg het parlement steeds meer macht. In 1707 werden Engeland en Schotland één land, hoewel ze dezelfde vorst hadden. Koninkrijk Groot-Brittannië ontstond hierdoor. Later die eeuw had Groot-Brittannië een enorme economische groei. Het land kreeg koloniën in onder andere Noord-Amerika en India.

Hannover en de 19de eeuw

De groei en het verval van het Britse Rijk.

In 1714 werd Huis Hannover de nieuwe heerser over Groot-Brittannië. Het land bleef deel uit maken van Europese oorlogen. In 1760 kreeg het land er een hoop koloniën bij, zoals Canada en grote delen van India. Toch verloor Groot-Brittannië tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog de Amerikaanse koloniën. Ondertussen kwam de Industriële Revolutie op gang. Hoewel de Franse Revolutie bleek over te slaan naar Groot-Brittannië, brak de Franse-Britse oorlog uit. In 1802 sloten de twee vijanden vrede met elkaar, maar amper een jaar later was het weer gedaan met de vrede. Toen er een definitieve vrede kwam, kreeg Engeland de Ionische Eilanden, Ceylon (het huidige Sri Lanka), Malta en de Kaapkolonie (het huidige Zuid-Afrika).

In de 19de eeuw werd Groot-Brittanië een van de belangrijkste landen op aarde. Ierland was ondertussen onderdeel geworden van Groot-Brittannië en het land ging verder als het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. In 1807 werd de handel in slaven afgeschaft, maar in 1833 pas de gehele slavernij. Koningin Victoria kwam aan de macht en zorgde ervoor dat de economie nog meer groeide. In 1884 kregen bijna alle mannen kiesrecht. Aan het einde van de 19de eeuw begonnen er allerlei partijen op te komen voor de arbeiders en verenigden zich tot de Labour Party.

Aan het begin van de 20ste eeuw was het Verenigd Koninkrijk het machtigste land op aarde en regeerde over grote delen van Azië, Noord-Amerika en Afrika. Alle koloniën bij elkaar noemde men het Britse Rijk. In 1901 werd Huis Hannover opgevolgd door Huis Saksen-Coburg en Gotha.

De Eerste en Tweede Wereldoorlog

De beroemde Slag om Engeland. Londen werd verschillende keren gebombardeerd.

In 1915 raakte het land betrokken bij de Eerste Wereldoorlog. De naam Huis Saksen-Coburg en Gotha werd vervangen door Huis Windsor, naar Windsor Castle. Ook andere Duitse titels werden afgeschaft. In 1922 werd Ierland onafhankelijk, maar het noordelijke deel bleef bij het Verenigd Koninkrijk horen als Noord-Ierland. De officiële naam werd gewijzigd in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. In de jaren 30 was er een economische crisis, waardoor het ene na het andere kabinet viel. Ondertussen was er ook in de monarchie een crisis. Een jaar na zijn inhuldiging werd koning Eduard VIII vervangen door George VI. Minister-president Neville Chamberlaine probeerde met Adolf Hitler tot een vredesverdrag te komen. Dit verdrag werd getekend in 1938. Na de invasie van het Sudetenland in Tsjechoslowakije en daarna de bezetting van het Tsjechische deel van het land, greep Groot-Brittannië niet in. Toen Polen in 1939 werd binnengevallen, verklaarde men Hitler de oorlog. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Zo raakte het Verenigd Koninkrijk opnieuw betrokken bij een wereldoorlog. Samen met Frankrijk werd een oorlogsverklaring ondertekend. Tijdens de oorlog verloren duizenden Britse soldaten het leven. De Asmogendheden stuurde ondertussen bommen naar de hoofdstad Londen, die een verwoesting veroorzaakten. Kinderen werden uit voorzorg naar het veilige platteland gestuurd. De Britse koning weigerde te vertrekken, zelfs toen de voorkant van zijn paleis eruit lag. Het Nederlandse koningshuis en kabinet werd opgevangen door het Verenigd Koninkrijk, net als honderden Engelandvaarders. Winston Churchill voerde strijd namens het Verenigd Koninkrijk en in 1945 lukte het om Duitsland te verslaan met hulp van de Verenigde Staten, Canada en een leger van Poolse soldaten.

De Huidige tijd

Prinses Diana Spencer danst hier in 1985 met John Travolta. Diana was een de meest geliefde vrouwen in en buiten het Verenigd Koninkrijk.

Het was gedaan met de Engelse koloniën. Na Canada en Zuid-Afrika werden ook India en Birma onafhankelijk. In 1952 werd George IV opgevolgd door koningin Elizabeth II, die tot en met 8 september 2022 aan de macht was. Na de oorlog werden de mijnen, de gezondheidszorg en het verkeer geregeld door de staat. In 1973 werd het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk onderdeel van de Europese Unie.

In de jaren tachtig werd Margaret Thatcher premier van het Verenigd Koninkrijk, als eerste vrouwelijke. Door de Sovjet-Unie werd ze de Iron Lady genoemd, aangezien een harde mening had. Tijdens de Falklandoorlog, waarbij Argentinië de Falklandeilanden claimde, stuurde Thatcher alsnog soldaten. In 1984 waren er conflicten over met de mijnwerkersbond en Thatcher overleefde ternauwernood een bomaanslag van de IRA. Ondertussen waren er in Noord-Ierland conflicten tussen protestanten en katholieken. Noord-Ierland wilde ook onafhankelijk worden en zich voegen bij Ierland, waardoor de IRA actief werd. Ondertussen kende het Britse koningshuis hele andere problemen, zoals die van prinses Diana Spencer en (toen nog) prins Charles van het Verenigd Koninkrijk. Ze zouden scheiden en prinses Diana zou uiteindelijk omkomen tijdens een auto-ongeluk.

Uiteindelijk lukte het om met de IRA een overeenkomst te sluiten. In 2005 vonden er in Londen terroristische bomaanslagen plaats op de metro. Hierbij kwamen veel mensen om of raakten gewond. Het Verenigd Koninkrijk mengde hierdoor zich in de strijd tegen terreur.

In 2014 was er een referendum over de onafhankelijkheid van Schotland. Veel Schotten wilden namelijk onafhankelijk zijn van het Verenigd Koninkrijk, maar uiteindelijk wilde het volk toch horen bij het Verenigd Koninkrijk.

Bestuurlijke indeling

Een kaart met de vier countries van het Verenigd Koninkrijk. Het eilandje in het midden is Man en hoort niet bij de countries.

Qua bestuurlijke indeling is het Verenigd Koninkrijk divers en verschilt eigenlijk per gebied. Grofweg kun je alle regio's indelen in drie soorten:

 • De Countries
 • Het Brits Kroonbezit
 • De Britse Overzeese Gebieden

Countries

In grote lijnen bestaat het Verenigd Koninkrijk uit vier Countries (letterlijk vertaald als landen). Deze vier landen vormen het grootste gedeelte van het Verenigd Koninkrijk en zijn:

 1. Vlag van Engeland Engeland, met als hoofdstad Londen
 2. Vlag van Schotland Schotland, met als hoofdstad Edinburgh
 3. Vlag van Wales Wales met als hoofdstad Cardiff
 4. Vlag van Noord-Ierland Noord-Ierland, met als hoofdstad Belfast

Engeland, Wales en Schotland liggen op het eiland Groot-Brittanië. Alleen Noord-Ierland ligt op het eiland Ierland. Van 60,6 miljoen inwoners die het Verenigd Koninkrijk telt woont 80% in Engeland. De vier landen zijn weer verdeeld in kleinere gebieden die in elk land weer anders heten. Zo is Engeland verdeeld in graafschappen, Schotland in raadgebieden, Wales in hoofdgebieden en Noord-Ierland in districten.

Brits Kroonbezit

Zie Brits Kroonbezit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Man is erg bekend onder motorracers.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ooit drie eilanden gekregen. Deze worden in tegenstelling van de overzeese gebieden wel tot het Verenigd Koninkrijk meegerekend. Ze hebben wel een eigen bestuur, maar de regering van het Verenigd Koninkrijk bemoeit zich er weinig mee. Dit zijn de eilanden:

 1. Flag of Guernsey.svg Guernsey, met als hoofdstad Saint Peter Port
 2. Flag of Jersey.svg Jersey, met als hoofdstad Saint Helier
 3. Flag of the Isle of Man.svg Man, met als hoofdstad Douglas

Guersney en Jersey behoren tot de Kanaaleilanden en Man ligt in de Ierse Zee.

Britse overzeese gebieden

Zie Britse overzeese gebieden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Misschien niet iets wat je zou verwachten van het Verenigd Koninkrijk, maar de Kaaimaneilanden behoren nog altijd bij dit land.

Het Verenigd Koninkrijk bestaat buiten de 4 deelstaten ook nog uit een aantal gebieden die niet tot het Verenigd Koninkrijk worden gerekend. Het Verenigd Koninkrijk heeft dus de macht in 14 gebieden:

 1. Flag of the United Kingdom (3-5).svg Akrotiri en Dhekelia, op het eiland Cyprus
 2. Flag of Anguilla.svg Anguilla, in de Caribische Zee
 3. Flag of Bermuda.svg Bermuda, in de Atlantische Oceaan
 4. Flag of the British Antarctic Territory.svg Brits Antarctisch Territorium, op Antarctica
 5. Flag of the Commissioner of the British Indian Ocean Territory.svg Brits Indische Oceaanterritorium, in de Indische Oceaan
 6. Flag of the British Virgin Islands.svg Britse Maagdeneilanden, in de Caraïbische Zee
 7. Flag of the Falkland Islands.svg Falklandeilanden, voor de kust van Argentinië
 8. Vlag van Gibraltar Gibraltar, op het vasteland naast Spanje
 9. Flag of the Cayman Islands.svg Kaaimaneilanden, in de Caraïbische Zee
 10. Flag of Montserrat.svg Montserrat, in de Caraïbische Zee
 11. Flag of the Pitcairn Islands.svg Pitcairneilanden, in de Grote Oceaan
 12. Flag of the United Kingdom.png Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha, in de Atlantische Oceaan
 13. Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Turks- en Caicoseilanden, in de Caraïbische Zee
 14. Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden, voor de kust van Antarctica

In alle gebieden, behalve het Brits Antartisch Territorium, wonen mensen. Bij elkaar zijn dat zo'n 260.000 mensen. De totale oppervlakte van de overzeese gebieden is zo'n 1.727.570 km². De 14 gebieden hebben gestemd en besloten om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven, maar het Brits Antartisch Territorium valt daar buiten. Dat is een deel van Antartica wat wordt beschermd door het Verenigd Koninkrijk. Bij elk gebied heeft een commissaris of gouverneur.

Geografie

Ligging

De Nulmeridiaan loopt soms dwars door gebouwen in Greenwich.

Het Verenigd Koninkrijk ligt in het westen van Europa en is verdeeld over twee eilanden. Het grootste gedeelte van het Verenigd Koninkrijk ligt op het eiland Groot-Brittannië. Het andere gedeelte ligt op het eiland Ierland. Aangezien vroeger het land Ierland ook bij het Verenigd Koninkrijk hoorde, worden de twee eilanden samen met wat andere eilanden de Britse eilanden genoemd. Doordat het Verenigd Koninkrijk op twee eilanden ligt, grenst de land via het land alleen aan Ierland. Toch liggen er op zee ook grenzen met Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en ook met Ierland.

Door het Verenigd Koninkrijk loopt de nulmeridiaan. Dit is een denkbeeldige lijn die van de noordpool naar de zuidpool en wordt gebruikt voor het maken van landkaarten en in de aardrijkskunde. De nulmeridiaan loopt precies door de het plaatsje Greenwich, waardoor de lijn ook wel de meridiaan van Greenwich wordt genoemd.

Water

De Tower Bridge over de Thames.

Aangezien het Verenigd Koninkrijk op twee eilanden ligt, wordt het bijna volledig omgeven door water. In het zuiden ligt Het Kanaal met aan de overkant Frankrijk en in het oosten de Noordzee. De twee zeeën wordt verbonden met elkaar door de nauw van Calais (of Straat van Dover). In het noorden ligt de Atlantische Oceaan. Tussen Ierland en Groot-Brittannië in ligt de Ierse Zee en daaronder ligt de Keltische Zee. Het Sint-Georgekanaal verbindt de Keltisch Zee met de Ierse Zee en het Noorderkanaal verbindt de Ierse Zee en de Atlantische Oceaan met elkaar. Daarnaast is er nog het Kanaal van Bristol. Deze ligt tussen South West England en Wales ingeklemd.

Op het land zijn er natuurlijk ook een aantal rivieren. Waarschijnlijk is de Theems de bekendste rivier, die door de Britse hoofdstad Londen loopt. Toch is de Severn de langste rivier van het Verenigd Koninkrijk met 354 km. De Trent, de Humber, de Aire, de Great Ouse en de Wye zijn andere bekende rivieren in het Verenigd Koninkrijk. Het bekendste meer van het Verenigd Koninkrijk is waarschijnlijk Loch Ness. Hier zou het beroemde en beruchte Monster van Loch Ness wonen. Het grootste meer ligt toch in Noord-Ierland en heet Lough Neagh.

Eilanden

Naast het eiland Groot-Brittannië en een gedeelte van het eiland Ierland, liggen er rond het Verenigd Koninkrijk nog een aantal eilanden en eilandgroepen. Voorbeelden hiervan zijn:


Vooral door de kust van Schotland, met zijn vele inhammen, liggen veel eilanden. Alleen daar al liggen meer dan 800 eilanden! Daarentegen liggen er aan de oostkust haast geen eilanden.

De Hebriden kun je verdelen in de Buiten- en Binnen-Hebriden. Het eiland Skye (hierboven) hoort bij de Binnen-Hebdriden.

Heuvels en bergen

Manchester, een van de grootste Britse steden. Manchester is vooral bekend onder voetbalfans vanwege de club Manchester City.

Het landschap van het Verenigd Koninkrijk is divers, waar heuvels een belangrijke rol spelen. In Engeland loopt als het ware een soort van lijn, de Tees-Exe Line. Deze lijn loopt van het noordoosten naar het zuidwesten. Het land ten zuiden van de lijn is laaggelegen, heeft weinig heuvels en is vrij vlak. Het noorden ligt het land hoger en heeft veel heuvels. Schotland is in het zuiden en het oosten laaggelegen, maar is bekend vanwege zijn heuvels in het noorden en het westen. In het noorden van Wales liggen de meeste heuvels, waardoor veel mensen in het zuiden wonen. Het grootste gedeelte van Noord-Ierland is heuvelachtig.

De hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk is de Ben Nevis in Schotland met 1344 meter. Verder zijn de Snowdon en de Scafell Pike nog bekende bergen.

Grootste steden

Edinburgh is de hoofdstad Schotland en na Glasgow de grootste stad van Schotland.

Hieronder vindt je een lijst met de tien grootste steden in het Verenigd Koninkrijk. De cijfers in deze tabel komen uit 2011.

Nr. Naam stad Inwoners Gebied
1 Londen 8.174.000 Flag of England.svg Engeland
2 Birmingham 2.440.986 Flag of England.svg Engeland
3 Leeds 751.485 Flag of England.svg Engeland
4 Glasgow 598.830 Flag of Scotland.svg Schotland
5 Sheffield 552.698 Flag of England.svg Engeland
6 Manchester 503.127 Flag of England.svg Engeland
7 Edinburgh 495.360 Flag of Scotland.svg Schotland
8 Liverpool 466.415 Flag of England.svg Engeland
9 Bristol 428.234 Flag of England.svg Engeland
10 Leicester 329.839 Flag of England.svg Engeland

Klimaat

Een hoop regen! Daar staat het Britse weer bekend om.

Aangezien het Verenigd Koninkrijk omgeven is door water, heeft de zee veel invloed op het klimaat. Het Verenigd Koninkrijk heeft een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat er zachte winters en koele zomers zijn. Het Britse klimaat staat bekend als regenachtig. Niet gek, want het Verenigd Koninkrijk is immers omgeven door water, wat opstijgt (verdampt) en weer als regen neerkomt op het land. Overigens komt het gematigd zeeklimaat niet overal in het Verenigd Koninkrijk voor. In de hoge bergen komt een hooggebergteklimaat voor.

De lente staat voor de Britten bekend als een koel, rustig en droog seizoen. De zee heeft zijn warmte van de zomer verloren gedurende de herfst en winter. Toch wordt aan het einde van het seizoen het iets minder rustig. Doordat het weer steeds warmer wordt en het zeewater nog koud is, ontstaan er onweers- en regenbuien. De zomer is de warmste en zonnigste periode. Toch kan het nog behoorlijk regenen. Ondanks de regen kan het een temperatuur van 35 °C worden. In het noorden is het altijd iets kouder dan in het zuiden. In de herfst wordt het kouder, maar de zee is nog niet afgekoeld. Hierdoor ontstaan sneller wolken, die regen met zich mee kunnen brengen. In de winter kan het -10 °C worden. Hoewel het aan het begin van de winter flink kan waaien, wordt dit gedurende het seizoen minder. In de bergen kan worden geskied en daar kunnen zelfs sneeuwstormen (blizzards) voorkomen.

Cultuur

To be or not to be. That's the question. schreef William Shakespeare in zijn meesterwerk Hamlet. Nog steeds is dit een van de bekendste zinnen uit de Engelse taal. (Afgebeeld is de bad quarto, de 'slechte', foute versie waarvan de tekst afwijkt van de echte monoloog uit het toneelstuk.

Er is niet echt een Britse cultuur. Alle vier de countries hebben een eigen cultuur. Toch komt de cultuur van de countries op sommige dingen erg overeen met elkaar, wat we de Britse cultuur noemen. Deze cultuur heeft veel invloed gehad in andere landen. Dit waren vroeger koloniën van het Verenigd Koninkrijk. Deze landen zijn inmiddels onafhankelijk, maar gebruiken bepaalde dingen uit de Britse cultuur nog steeds! Deze landen hebben de Britse cultuur ook beïnvloed. Voorbeelden van deze landen zijn de Verenigde Staten, Ierland, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en India.

Talen

Een kaartje met de Keltische talen. Hoe donkerder, hoe meer sprekers.

In het Verenigd Koninkrijk is er slechts één officiële taal, het Engels. Het Engels is in Engeland ontstaan en verspreidde zich over het gehele Verenigd Koninkrijk. Ook in de voormalige koloniën wordt Engels nog steeds gesproken. In de 20ste eeuw werd het Engels steeds belangrijker. Hiervoor was er niet echt een wereldtaal, het Frans en Spaans waren veel gesproken. Vooral door de belangrijke rol van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (waar ook Engels wordt gesproken) werd Engels een echte wereldtaal. Momenteel spreekt meer dan een derde van de wereldbevolking Engels als moedertaal of naast de moedertaal.

Door de spreiding zijn er wel wat problemen. In de Verenigd Staten ontstonden bijvoorbeeld andere woorden dan in het Verenigd Koninkrijk. Als men het is de VS over benzine heeft noemt men het gas, maar in het VK spreekt men over petrol. Zo zijn er meer voorbeelden en ook in andere landen ontstonden aparte woorden. De Britse variant van het Engels heet het Brits-Engels, maar ondanks de verschillen kunnen Engelstaligen uit verschillende landen elkaar prima verstaan. Omdat veel anderstaligen al Engels spreken, spreken veel Britten naast Engels geen andere taal. In de Europese Unie is het Verenigd Koninkrijk het land waarin de inwoners naast hun moedertaal, de minste talen spreekt. In het land zijn overigens ook wat verschillen in taal. Zo spreekt men in Schotland met een ander accent dan in Engeland.

Het Engels is een Germaanse taal, net als Nederlands en Duits. Daarnaast worden er in het Verenigd Koninkrijk nog wat Keltische talen gesproken. In het noorden van Schotland spreekt men Schots-Gaelisch en in bijna heel Wales spreekt men Welsh. In Noord-Ierland wordt het Iers gesproken, aangezien het vroeger bij Ierland hoorde. In Cornwall spreekt men Cornisch. Vroeger was deze taal uitgestorven, maar het is weer een nieuw leven ingeblazen. Met het Manx-Gaelisch op het eiland Man gebeurde hetzelfde. De Keltische talen worden niet meer veel gesproken. Ze zijn verdrongen door het Engels. Toch zijn er steeds meer mensen die in die gebieden wonen en de taal toch willen leren. Deze moedertaalsprekers spreken vaak naast hun Keltische taal ook nog Engels.

Op de Kanaaleilanden wordt naast Engels ook nog Frans gesproken, omdat het voor de Franse kust ligt. Op de Pitcairneilanden wordt ook nog Pitcairn gesproken.

Muziek

De band de Spice Girls.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een grote muziekindustrie. Waarschijnlijk komt dit doordat veel muziek Engelstalig is. Engels wordt door veel mensen gesproken en wordt gezien als een prettige taal om naar te luisteren. Al vele jaren zijn Engelse zangers en bands over de hele wereld bekend. The Rolling Stones werden in de jaren 60 opgericht. Een jaar later werd die andere bekende Britse band opgericht, The Beatles. De Britse bands overschaduwden de Amerikaanse bands in de jaren 60. In de jaren 70 werd de band Queen beroemd onder meer vanwege een van de bekendste nummers ter wereld, de Bohemian Rhapsody. Ook werd vredesactivist John Lennon bekend vanwege zijn mening over politiek en de maatschappij. In de jaren 80 beleefde de muziek zijn hoogtepunt volgende velen. Opnieuw werd de Amerikaanse muziek verdrongen door de Britse. En het decennium erna brak een andere bekende groep door, de Spice Girls.

Tegenwoordig is de Britse muziek nog steeds heel bekend. Artiesten als Adele, Ed Sheeran, Amy Whinehouse en de band One Direction zijn tegenwoordig een paar van de bekendste voorbeelden.

Ondanks de grote muziekindustrie vallen de resultaten op het Eurovisiesongfestival de laatste jaren tegen. Desondanks won het Verenigd Koninkrijk maar liefst vijf keer en mocht het daarom vijf keer organiseren. Lang had het Verenigd Koninkrijk ook een voordeel. Een lange tijd moest elk land in zijn eigen landstaal zingen en Engels is immers voor de meeste mensen verstaanbaar. Het laatste jaar dat het Verenigd Koninkrijk won was in 1997.

Literatuur

Zie Britse literatuur voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
J.K. Rowling is tegenwoordig een van de bekendste schrijvers van het Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk is een echt boekenland. De Britse literatuur heeft een enorme invloed op de Engelstalige literatuur en veel bekende boeken komen uit het land vandaan. Een van 's werelds bekendste schrijvers, William Shakespeare, was een Engelsman. Hij schreef toneelstukken als het romantische Romeo en Julia en het wereldberoemde Hamlet. In Hamlet staat een van de bekendste zinnen, To be or not to be. That's the question. (Zijn of niet zijn. Dat is de vraag.). Een paar eeuwen later kwamen er meer bekende schrijvers bij. Jane Austen schreef het boek Emma en Mary Shelley Frankenstein. Een andere beroemde schrijver is Charles Dickens, onder meer bekend van A tale of two cities en A Christmas Carol. Ondertussen werd ook Alice's Adventures in Wonderland geschreven door Lewis Carroll. Agatha Christie werd ook erg beroemd. Zij staat bekend als de schrijfster met de meest verkochte werken, waaronder verhalen met Piorot en Miss Marple. George Orwell schreef boeken met een meer politiek standpunt, zoals Animal Farm en 1984. Arthur Conan Doyle schreef boeken over 's werelds bekendste detective Sherlock Holmes. Roald Dahl werd bekend vanwege zijn kinderboeken als Mathilda en De GVR.

De laatste jaren zijn de boeken van J.K. Rowling (van de Harry Potter-boeken) en J.R.R. Tolkien (van Lord of the Rings) erg populair en zijn al grotendeels verfilmd.

Film

Charlie Chaplin was misschien de bekendste acteur van het Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk heeft veel invloed gehad op de geschiedenis van de film. Verschillende acteurs, actrices en regisseurs kwamen uit het land en nog steeds komen er een hoop uit de VK. Een van deze acteurs was Charlie Chaplin. Van 1914 tot 1935 speelde hij in verschillende films met en zonder geluid. Hierna regisseerde hij veel films. Stan Laurel was een ander bekend acteur, die samen met de Amerikaan Oliver Hardy het duo Laurel en Hardy vormden. Hoewel de twee al een carrière hadden besloten ze in 1927 om samen te werken en maakten meer dan honderd komediefilms samen. Regisseur Alfred Hitchcock maakte een hoop thrillers en regisseerde meer dan 50 jaar. In het Verenigd Koninkrijk zijn er veel bekende films. Een van de bekendste filmseries is die van James Bond. De films gaan over geheim agent die de wereld probeert te redden van allerlei schurken, waarbij o.a. auto's een belangrijke rol spelen. Ook zijn de Harry Potter-films allemaal opgenomen in het Verenigd Koninkrijk.

Maar er zijn natuurlijk ook veel films die gebaseerd zijn op de Britse cultuur en geschiedenis, zoals de Titanic, The Lord of the Rings en Pirates of the Caribbean. Veel Britse acteurs zijn hierdoor wereldberoemd geworden, zoals Emma Watson, Julie Andrews, Vivien Leigh, Michael Caine, Kate Winselet en David Niven.

Media

Na de Verenigde Staten is het Verenigd Koninkrijk het grootste televisieland ter wereld. Niet gek. De Britse BBC is oudste en ook de grootste omroep ter wereld. Al sinds 1922 verzorgt de omroep programma's op 15 televisiezenders en 57 radiozenders. Britse programma's worden regelmatig doorverkocht aan het buitenland. Vaak gaat het om dramaseries, zoals Downtown Abbey, Sherlock, Grantchester, Scott & Bailey en Broadchurch. Opvallend is dat het vaak misdaadseries zijn, waarschijnlijk doordat de boeken van Agatha Christie en met Sherlock Holmes enorm populair zijn en als inspiratie dienen voor de televisieseries.

Per dag kijkt een Brit gemiddeld 4 uur televisie en luistert 3 uur radio.

Daarnaast hoeft een Brit niet zonder kranten of tijdschriften te zitten. Er zijn genoeg van deze werken, zoals New International, het dagblad The Times en The Sun.

Britse keuken

De Britse keuken wordt vaak onderschat door mensen. Toch heeft het Verenigd Koninkrijk een uitgebreide keuken. Waar in Nederland en België haast overal friet kan worden gehaald, zijn fish & chips misschien wel de "friet" van het Verenigd Koninkrijk. Een andere typisch Brits gerecht is lam met munt. Door de vele koloniën kwamen er allerlei kruiden en specerijen naar de Britten toe. In het Verenigd Koninkrijk was al veel veeteelt en groenten te vinden. Een goed voorbeeld van zo'n gerecht is chicken tikka masala. Ook veel Keltische gerechten bestaan nog steeds, zoals stew en Welshe cawl. Dit zijn vaak stamppotten met eenvoudige sauzen. Sunday roast laat zien dat Britten echt trots zijn op hun vlees. Echt typisch Brits een echt Engels ontbijt. Toast, witte bonen met tomatensaus, bloedworst, bacon en spiegeleieren mogen daarin niet ontbreken. Een echte Brits sausje is piccalilly. Dit wordt gemaakt van augurken en uien.

Het Verenigd Koninkrijk is verder bekend om de thee. Thee wordt er vaak gedronken met melk en suiker. De Britten hebben ook een heuse "theetijd", de zogeheten afternoon tea. Dit mag je niet verwarren met de high tea. In Nederland en België wordt de afternoon tea vaak high tea genoemd, maar de high tea is pas 's avonds laat. Aan de afternoon tea zit overigens een verhaaltje. Hertogin Anna van Bedford kreeg rond 4 uur 's middags honger en kon niet wachten tot het avondeten. Er werd een lichte maaltijd voorbereid met allerlei theesoorten. Veel Britse vrouwen namen dit over en een nieuwe traditie was geboren. Bij de afternoon tea zitten vaak sandwiches, scones, koekjes, Victoria sponge cakes en kleine gebakjes.

Bevolking

De Highland Games zijn een echte Schotse traditie.

De Britten bestaan eigenlijk niet. Britten zijn namelijk in feiten geen volk, maar slechts de naam voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. De grootste bevolkingsgroep is Engels (81,5%). 9,6% is Schots, 2,4% komt uit Ierland, 1,9% is Welsh en 1,8% komt uit Noord-Ierland. Dit zijn de volken die oorspronkelijk beschouwd worden als Brits. Toch zijn er genoeg Britten die zich ook echt Brits voelen. Er blijft dan nog 2,8% procent over.

Doordat het Verenigd Koninkrijk het centrum van de wereld was in de 19de eeuw en nog steeds een belangrijk land is, is het geliefd bij immigranten. Vooral mensen uit Indië en Pakistan verhuisden naar het Verenigd Koninkrijk. Ook verhuisden veel Britten op hun beurt weer naar andere landen. In de Verenigde Staten en veel Europese landen vestigden ze zich.

Een gemiddelde Brit wordt 78 jaar oud. Vrouwen worden over het algemeen iets ouder dan mannen. Een Britse vrouw wordt ongeveer 80 jaar oud en een Britse man 75 jaar. Het Verenigd Koninkrijk telt 64.088.222 (in 2015). Nog steeds groeit de bevolking. Er worden meer mensen geboren, dan dat er sterven. Toch is waarschijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk in de toekomst te maken zal hebben met vergrijzing.

Politiek

Het parlement

Het Palace of Westminster is het gebouw van het Engelse en Britse parlement.

Het Parlement van het Verenigd Koninkrijk zit gevestigd in de hoofdstad Londen. Het parlement zit in het bekende Palace of Westminster. Net als in Nederland en België bestaat het Britse parlement uit twee kamers:

 • Het Lagerhuis (House of Commons) bestaat uit 650 leden. De leden van het Lagerhuis worden Members of the Parliament (MP'ers) genoemd. Zij worden voor vijf jaar gekozen, maar zitten eigenlijk maar vier jaar in het Lagerhuis. Wat ander is dan in Nederland en België is dat de ministers ook lid zijn van het parlement. Ook zijn er in Lagerhuis zogeheten frontbenchers en backbenchers. De frontbenchers zitten altijd vooraan, terwijl de backbenchers achteraan zitten. Je kan het Lagerhuis vergelijken met de Nederlandse Tweede Kamer en de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers.
 • Het Hogerhuis (House of Lords) bestaat uit 800 leden. Naast lid van het Hogerhuis hebben de leden nog een andere functie. Eigenlijk komen ze door de die functie in het Hogerhuis. Zo moeten er maximaal 26 geestelijken en 12 rechters in het Hogerhuis zitten. De rest wordt ongevuld met mensen van adel. Hierdoor heeft het Hogerhuis weinig macht en is daarom niet zo belangrijk. Er waren zelfs plannen om de kamer helemaal af te schaffen en te vervangen door een nieuwe! Het Lagerhuis kun je vergelijken met de Nederlandse Eerste Kamer en de Belgische Senaat.

Het Britse parlement is ook meteen het parlement van Engeland. Schotland heeft een eigen parlement (het Schots parlement), net als Noord-Ierland (Assemblee voor Noord-Ierland) en Wales (Nationale Vergadering van Wales). Ook de bewoonde Britse overzeese gebieden en de leden van het Brits Kroonbezit hebben een eigen parlement.

De regering

Rishi Sunak, de Britse premier.

De premier en de ministers worden samen Her Majesty's Government genoemd. Alle ministers (ook de premier) zijn begonnen in het parlement. Nadat ze gekozen zijn als minister of premier blijven ze ook lid van het parlement. Wel moet een meerderheid van het Lagerhuis vertrouwen hebben in de regering. De huidige regering wordt gevormd door een partij, de Conservative Party.

De regering bestaat in het Verenigd Koninkrijk uit een premier, een vicepremier en ministers. De huidige premier is Rishi Sunak. Hij is de premier van het Verenigd Koninkrijk sinds 25 oktober 2022. Naast ministers voor "gewone" zaken (Buitenlandse Zaken, Onderwijs, Defensie) zijn er ook speciale ministers voor Noord-Ierland, Wales en Schotland. Zo worden deze landen ook vertegenwoordigd in de regering.

De Europese Unie

Zie Brexit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tussen 1973 en 2020 was het Verenigd Koninkrijk een van de lidstaten van de Europese Unie. Veel Britten waren niet positief over de EU. Ze vonden dat de Britten te veel geld betaalden en het te weinig opleverde. Ook werd het VK steeds afhankelijker van de Europese Unie en kreeg de EU steeds meer in het Verenigd Koninkrijk te zeggen. Al in 1975 werd er een referendum gehouden over deze discussie. Het volk stemde toen om in de EU te blijven, maar door de jaren heen waren er verschillende politici voor het verlaten van de EU (zoals Nigel Farage). Zij waren voorstander van een uittrede, genaamd de Brexit. Overigens zijn er ook pluspunten voor het VK aan de EU. 50% van de handel is met Europese handel. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU besluit te stappen kan dit grote gevolgen hebben voor de economie. Ook wilde het Verenigd Koninkrijk de euro niet invoeren, terwijl dit een van de belangrijkste punten is in de EU. Via een verdrag wist het Verenigd Koninkrijk, net als Denemarken, dit te omzeilen.

In 2016 is besloten dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie ging verlaten, wat werkelijkheid werd in januari 2020. Tot het eind van 2020 bleef de wetgeving en het vrij verkeer van personen en goederen wel gelden. Oud-premier Boris Johnson (net als wel EU-lidstaten) wilde een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie sluiten, maar dat lukte niet. Hierdoor moesten en moeten nog steeds belangrijke zaken zoals de mate van wetgeving en vrij verkeer, de visrechten in de Noordzee en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en de status van Gibraltar, allemaal opnieuw worden geregeld. Het Verenigd Koninkrijk wil in 2023 alle oude EU-wetgeving hebben vervangen met eigen wetgeving.

De Gemenebest van Naties

Een andere organisatie waar het Verenigd Koninkrijk bij hoort is de Gemenebest van Naties. Ooit was het Verenigd Koninkrijk het belangrijkste land binnen het Britse Rijk. Dit rijk was een van de grootste landen die er ooit op de wereld waren geweest. Door de jaren zijn er veel landen van het Britse Rijk onafhankelijk geworden. Het Britse Rijk brokkelde als het waren af. Veel van deze landen zijn nu lid van de Gemenebest van Naties. Dit houdt in dat de landen onafhankelijk zijn, maar dat ze nog wel samenwerken op de een of andere manier. Van een aantal staten, zoals Australië, Canada en Nieuw-Zeeland, is de Britse koning(in) nog steeds het staatshoofd. Dit is niet bij alle landen het geval. Vroeger was Ierland ook lid van de gemenebest, maar stapte in 1949 uit de gemenebest. Ook Zimbabwe en Gambia waren vroeger lid van de gemenebest.

Monarchie

De Britse koninklijke familie in 2013. Op de foto staan (toen nog) koningin Elizabeth II, prins Charles (inmiddels koning Charles III), prinses Camilla (inmiddels koningin-gemalin Camilla), prins Harry, prins William en prinses Kate.

Het Verenigd Koninkrijk is al een hele lange tijd een monarchie. Vanuit Engeland wisten de koningen ook Wales, Schotland en Ierland te veroveren. Anders dan in Nederland en België zijn er in het Verenigd Koninkrijk verschillende huizen aan de macht geweest. Huis Tudor, Huis Wessex en Huis Stuart zijn hier voorbeelden van. Ook huizen uit andere landen, zoals Huis Hannover, Huis Saksen-Coburg en Gotha en Huis Oranje-Nassau, regeerden over het Verenigd Koninkrijk. De monarchie bracht ook verschillende beroemde koningen en koningin met zich mee. Voorbeelden zijn koningin Elizabeth I, koning George III en koningin Victoria.

Tussen 1952 en 2022 regeerde Elizabeth II over het Verenigd Koninkrijk. Elizabeth II was getrouwd met Philip Mountbatten. Samen hebben vier kinderen gehad, waaronder koning Charles III. Koning Charles' eerste vrouw was prinses Diana Spencer. Uiteindelijk scheidde ze en stierf de populaire Diana tijdens een auto-ongeluk. Koning Charles is in 2005 hertrouwd met Camilla Parker Bowles, inmiddels koningin-gemalin Camilla. Koningin-gemalin Camilla en koning Charles III hebben samen geen kinderen, maar koning Charles heeft wel kinderen uit het huwelijk met Diana. Dit zijn prins William en prins Harry. Prins William is getrouwd met Catherine Middleton en hebben inmiddels twee kinderen.

Het huidige koningshuis heet Huis Windsor. Tegenwoordig regeert koning Charles III over het Verenigd Koninkrijk. Hij is getrouwd met koningin-gemalin Camilla. Naast koning van het Verenigd Koninkrijk is de koning ook altijd het hoofd van de Anglicaanse kerk. De koningin woont in Buckingham Palace in Londen. Dit paleis wordt door veel toeristen bezocht, die vooral kijken naar het wisselen van de wacht.

Verkeer & vervoer

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways.

In vergelijking met andere Europese landen, heeft het Verenigd Koninkrijk weinig snelwegen. Hierdoor is het vaak druk op de snelweg. In het noorden van Schotland en Wales zijn zelfs helemaal geen snelwegen. De belangrijke Britse snelwegen worden motorways genoemd. Daarnaast zijn er nog de A-wegen, waarvan er veel meer zijn. Op de weg zijn veel ongelukken. Bijzonder genoeg gebeuren er weinig ongelukken bij steden, maar veel op het platteland. Anders dan in België en Nederland rijden auto's link in plaats van rechts. Het stuur zit dan ook aan de andere kant van de auto.

Tegenwoordig kan het Verenigd Koninkrijk bereikt worden vanaf het platteland met de trein. De Eurostar rijd namelijk door de Kanaaltunnel naar de Britse hoofdstad Londen. Veel Britse steden hebben een metronetwerk. Na de terroristische aanslagen zijn er geen prullenbakken meer te vinden op de metrostations, in verband met de veiligheid.

Vroeger was het Verenigd Koninkrijk alleen te bereiken per boot. Nog steeds kan dit gedaan worden. Veel kuststeden beschikken over een haven, waaronder Liverpool, Glasgow en Southampton. Ook beschikken veel steden over een eigen vliegveld. Bij grote afstanden in het Verenigd Koninkrijk kun je ook met het vliegtuig reizen. Het grootste vliegveld van het VK is London Heathrow Airport. Deze is tevens de grootste van Europa.

Economie

De Spinning jenny was het eerste spinnewiel die door een machine werd aangedreven. Deze Britse uitvinding was een van de belangrijkste gedurende de Industriële Revolutie.

Het Verenigd Koninkrijk is een van de welvarendste landen ter wereld. Na de Verenigde Staten, China, Japan en Duitsland is het Verenigd Koninkrijk zelfs de grootste economie ter wereld. In het Verenigd Koninkrijk betaald men niet met de euro, maar met de pond. De £ is het symbool voor deze munt. Het Verenigd Koninkrijk staat bekend om de banken en als aardgasland. Maar hoe ziet de Britse economie er eigenlijk uit?

In de economie wordt gebruikgemaakt van vier sectoren; de primaire (landbouw, mijnbouw en visserij), de secundaire (industrie), de tertiaire (dienstverlening) en de quartaire (de overheid). Het Verenigd Koninkrijk is een rijk land en veel mensen werken daarom in de tertiaire en quartaire sector.

Landbouw, mijnbouw en visserij

77% van de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt voor landbouw. Hierdoor komt 70% van al het Britse voedsel uit eigen land. Er zijn grote verschillen in landbouwgebieden. Sommige zijn erg modern (Improved land), andere zijn nog oud (rough grazing). Het improved land levert het meeste geld op. Vooral graan, haver en gerst komt hier vandaan. In het Verenigd Koninkrijk werken ongeveer 550.000 mensen in de landbouw. De visserij doet het nog steeds erg goed. Twee derde van alle vis die in het Verenigd Koninkrijk wordt, komt het VK zelf. Toch was dit aantal vroeger hoger. Sinds 1962 haalt het VK aardgas uit de Noordzee. Dit wordt opgepompt door British Gas, wat onderdeel is van de overheid.

Industrie

Het heuvelachtige landbouwgebied van Noord-Ierland.

In de 19de eeuw kwam de industrie op, zo ook in het Verenigd Koninkrijk. De Industriële Revolutie is zowat begonnen in het Verenigd Koninkrijk. Heel veel werd gemaakt in het Verenigd Koninkrijk en veel producten werden er ook veel gemaakt. Tegenwoordig is dit wel anders. Veel industrie is verplaatst naar landen als China en India. Toch heeft de Britse industrie nog een leidende rol op bepaalde gebieden. Producten van wol, computers, machines voor op kantoor, glas, ijzer en staal worden er veel gemaakt. Op het gebied van biotechnologie is het Verenigd Koninkrijk veel Europese landen vooruit. Ongeveer 550 bedrijven doen hieraan mee. Tegenwoordig werken er meer dan 740.000 mensen in de Britse industrie.

De afgelopen jaren groeide de auto-industrie in het Verenigd Koninkrijk enorm. Vooral in de West Midlands zijn veel bedrijven te vinden. Op het gebied van melk wordt er ook veel geproduceerd. Een gemiddelde Brit drinkt maar liefst 2 liter melk per week en ook is er veel vraag naar kaas. Bier en whisky zijn traditionele Britse producten. Voor wijn zijn veel gaarden in het zuiden te vinden.

Dienstverlening

De meeste mensen werken echter in de dienstensector. Hiervan werken vooral veel mensen bij de bank. Niet heel erg gek, in het Verenigd Koninkrijk zitten immers 500 buitenlandse banken gevestigd. Vooral in Londen zijn deze banken te vinden. Daarnaast werken er ook veel mensen bij de verzekering of op de beurs. Veel leraren en doctors werken voor de staat. Anders dan in Nederland en België hoort haast elke school of ziekenhuis bij de overheid en worden ze ook geen bedrijven. Dit kost een hoop geld jaarlijks, waardoor de zorg en het onderwijs soms verouderd is en veel rijkere Britten naar privé-scholen en -ziekenhuizen gaan.

Import & export

Het Verenigd Koninkrijk heeft een open economie. Dit betekend dat het erg veel handelt met andere landen. Het Verenigd Koninkrijk voert onder andere auto-onderdelen, chemicaliën, kleding en entertainment uit naar andere landen. Aan de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland, China en Frankrijk worden de meeste producten en diensten verkocht. In 2015 leverde export 442.000.000.000.000 dollar op. Toch moet er ook veel worden ingevoerd. Onder andere schoenen en machines zijn moeten worden ingevoerd. In 2015 werd er 617.000.000.000.000 betaald aan deze producten.

De handel kostte in 2015 dus meer, dan dat het opleverde. Dit komt omdat in 2015 de export tegenviel. Normaal gesproken dan het Verenigd Koninkrijk de kosten van de import (ruim) betalen met de winst van de export.

Toerisme

Naast hotels, telt het Verenigd Koninkrijk ook veel bed & breakfasts. Eigenlijk is de trend van deze hotels overgewaaid vanuit het VK naar andere landen.

Toen het Verenigd Koninkrijk in de 19de eeuw steeds rijker (en ook groter) werd, reisden veel Britten naar koloniën. Tegenwoordig gaan veel Britten nog naar oud-koloniën. Toch zijn bestemmingen die dichterbij liggen populairder. De meeste Britten gaan op vakantie naar Frankrijk. Duitsland, de Verenigde Staten, Ierland en Spanje staan verder in de top 5. België staat op plek nummer 9 en Nederland op plek nummer 6.

Veel Europeanen gaan ook naar Verenigd Koninkrijk. Vanwege het regenachtige weer is het Verenigd Koninkrijk toch, in vergelijking met zonbestemmingen als Spanje en Italië, minder populair. Londen wordt vooral bezocht door toeristen. De hoofdstad staat bekend om de toeristische attracties als de Big Ben, het London Eye, de Tower Bridge en Buckingham Palace. De Tower of London mag zichzelf de meeste bezochte toeristische attractie van het Verenigd Koninkrijk noemen. Vooral stedentrips naar Britse steden zijn populair onder de toeristen. Mocht men een museum willen bezoeken, hoeft men vaak niet te betalen! De overheid wil namelijk het bezoeken van musea stimuleren.

Nationale symbolen

Vlag en wapen

Zie voor meer info Vlag van het Verenigd Koninkrijk en Wapen van het Verenigd Koninkrijk.
Het wapen

De Britse vlag wordt ook wel de Union Jack genoemd. Union betekend namelijk zoals als verenigd. Koning Jacobus I van Engeland (afkorting Jack) ontwierp de vlag. Eigenlijk is de Britse vlag een samenvoeging van drie bestaande vlaggen. Als je goed kijkt zie de vlaggen van Schotland, Engeland en de voormalige vlag van Ierland er in terugkomen. De eerste Union Jack was een samenvoeging van de vlaggen van Schotland en Engeland. Wales hoorde in die tijd bij Engeland. Later werd de Britse koning ook koning van Ierland. Ondanks dat Ierland later onafhankelijk is geworden, staat de voormalige Ierse vlag nog steeds in Union Jack. Pas in 1908 werd de Union Jack ook de echte nationale vlag van het Verenigd Koninkrijk.

Het Britse wapen is ook samengeteld uit de wapens van Engeland, Ierland en Schotland. Vooral op schild is dit goed te zien. De rode velden met gele leeuwen komen van het Engelse wapen, het gele veld met een rode leeuw van het Schotse wapen en de harp komt van het Ierse wapen. Het schild wordt vastgehouden door een leeuw (die Engeland voorstelt) en een eenhoorn (die Schotland voorstelt). Bovenop het schild staat een kroon met daarboven weer een leeuw. De leeuw, de eenhoorn en het schild staat op een grasveld met rozen (naar het Huis Tudor). In het gras ligt de spreuk Dieu et mon Droit (Latijn voor God en mijn recht).

In Schotland wordt trouwens een andere versie van het wapen gebruikt.

Volkslied

Zie God Save the King voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Een stuk tekst van God Save the King.

Het volkslied van het Verenigd Koninkrijk heet God Save the King. Waarschijnlijk is het lied gecomponeerd door Henry Carey, maar dat is niet zeker. In 1745 werd het lied het volkslied van het Verenigd Koninkrijk. Aangezien het verschreven als volkslied voor Engeland, dat in oorlog was met de Schotten, wordt het laatste complet haast niet meer gezongen. Ook in veel oud-koloniën wordt het lied gebruikt als volkslied of als de Britse koninklijke familie op bezoek komt. Als er een Britse koningin aan de macht komt wordt de naam gewijzigd naar God Save the Queen.

Engelse tekst Nederlandse vertaling

God save our gracious King,
Long live our noble King,
God save the King:
Send him victorious,
Happy and glorious,
Long to reign over us:
God save the King.

God beware onze welwillende Koning,
Lang leve onze nobele Koning,
God beware de Koning:
Zend hem zegevierend,
Gelukkig en glorieus,
Om lang over ons te heersen:
God beware de Koning.

Grappig genoeg hebben het koninklijke volkslied van Noorwegen en het volkslied van Liechtenstein precies dezelfde melodie.

Wist je dat...

 • ...in Verenigd Koninkrijk een zwarte kat geluk brengt en een witte kat ongeluk!
 • ...het Verenigd Koninkrijk het enige land is in de wereld waar de naam niet van op de postzegel staat vermeld.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verenigd_Koninkrijk&oldid=827514"