Lente

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Voorjaar)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bloesem
Bloesem van de Prunus

Lente (of voorjaar) is 1 van de 4 seizoenen, naast de zomer, herfst en winter. De lente begint meestal op 20 maart. De zon gaat steeds meer schijnen en alle planten, bomen en bloemen gaan weer groeien en bloeien. In de lente zie je ook veel jonge dieren.

Seizoenen

De aarde draait in een heel jaar een rondje om de zon. Maar omdat de stand van de aarde ten opzichte van de zon een beetje scheef is, schijnt de zon in de zomer het meest op het noordelijk halfrond van de aarde en in de winter op het zuidelijk halfrond. Bij het begin van de herfst en de lente is de stand van de zon er precies tussenin. Je kunt dat goed zien in dit filmpje van de draaiing van de aarde rond de zon.

Wanneer begint de lente?

Op het noordelijk halfrond begint de lente meestal op 20 maart en soms op 21 maart. De dag en de nacht zijn dan ongeveer even lang. Op het zuidelijk halfrond is het precies andersom, daar begint de lente op 22 of 23 september.

Kenmerken van de lente

  1. Het is al wat langer licht.
  2. De zon heeft al meer kracht en de temperatuur kan best al heel aangenaam zijn.
  3. De knoppen van bomen en struiken gaan uitlopen en je ziet overal bloesem.
  4. Je ziet veel knol- en bolgewassen, zoals krokussen, narcissen, tulpen en hyacinten.
  5. Dieren komen uit hun winterslaap of winterrust.
  6. Vogels gaan nestelen en broeden.
  7. Er worden veel jonge dieren geboren zoals kalfjes, kuikentjes, lammetjes, biggetjes, veulens en kikkervisjes.

Lentebloemen

In de lente zie je veel bloemen boven de grond komen. Vooral de knol- en bolgewassen ken je wel, zoals de krokus, de tulp, de narcis en de hyacint. Maar ook aan de bomen worden de knoppen, die er in de herfst en winter al zaten steeds dikker. Uit sommige knoppen komen nieuwe blaadjes en uit anderen bloemen. Vooral de prunus (zie de afbeeldingen rechtsboven) kan prachtig bloeien. Bloemen aan de bomen zijn erg belangrijk, want uit de bloemen groeien later de nieuwe vruchten.

Dieren in de lente

Trekvogels keren terug

Veel vogels die in de herfst naar warmere landen in het zuiden van Europa en Noord-Afrika zijn vertrokken keren in de lente weer terug. Dat zijn bijvoorbeeld de zwaluw, de ooievaar, de nachtegaal en de koekoek. Omdat de vogels hier in de zomer 'te gast' zijn, noemen we ze zomergasten. Vogels uit Scandinavië die in de winter hier te gast zijn geweest (wintergasten), omdat het hier niet zo koud is als in het hoge noorden, keren nu weer terug naar Scandinavië omdat het daar ook weer warmer wordt. Voorbeelden hiervan zijn de kleine zwaan, de wilde zwaan, de rotgans en de koperwiek.

Winterslapers worden wakker

De dieren die in de winter een winterslaap of winterrust hebben gehouden worden in de lente ‘wakker’ en actiever. Reptielen en amfibieën zoals de kikkers en padden, die diep zaten weggekropen in de modder gaan op zoek naar een vrouwtje en naar een plek om hun eieren te leggen (bijvoorbeeld de paddentrek). Dieren die een winterrust hebben gehouden, waren wel weggekropen in een hol, maar zijn tussendoor wel af en toe wakker geworden om wat te eten. Deze dieren worden in de lente helemaal wakker. De eekhoorn is hiervan een goed voorbeeld. Ook de echte winterslapers zoals de egel, de adder en de vleermuis worden wakker, net zoals de insecten die een winterslaap hebben gehouden, zoals het lieveheersbeestje en de kleine vos, een vlindersoort.

Winterkleed wordt zomerkleed

Er zijn ook dieren die in de loop van de seizoenen van vacht veranderen. Zij kregen in de winter dus een lekkere warme jas aan en zo konden zij veel beter tegen de kou. Als het lente wordt verdwijnt de wintervacht weer en maakt plaats voor een dunnere zomervacht.

Jonge dieren

In de lente gaan de meeste vogels broeden en krijgen veel zoogdieren hun jongen. Dit komt omdat er in het voorjaar weer meer voedsel te vinden is. Dan hebben jonge dieren een betere kans om te overleven. De jongen van de meeste zoogdieren die buiten leven moeten al snel op eigen poten staan, zoals een veulen, een kalf of een lammetje. Maar dieren die in een hol geboren worden zijn vaak nog blind (konijntjes) en soms ook nog kaal.(Veel knaagdieren, zoals muizen). Bij vogels is het ook zo. Als ze op de grond leven, zoals kippen en eenden, kunnen de jongen al snel met hun moeder mee en kunnen hun eigen eten opscharrelen. Zulke vogels noem je nestvlieders. Dat zijn eigenlijk bijna alle weidevogels en watervogels. Hebben de vogels een goed verborgen nest, dan zijn de jongen meestal kaal en blind en wordt er lang voor ze gezorgd. (Eigenlijk alle zangvogels, roofvogels en uilen]. Deze vogels worden nestblijvers genoemd.

Insecten worden weer wakker

Veel insecten hebben de winter overleefd als ei, pop, of als volwassen dier, diep weggekropen voor de kou. Van sommige insecten is alleen de koningin overgebleven, zoals de wesp. Nu de lente komt komen ook weer de insecten. Ze zijn ook hard nodig. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de bijen, die op zoek naar honing en stuifmeel veel bloemen bestuiven, zodat er later vruchten kunnen uitgroeien.

een bij bestuift een bloem

Clips van Schooltv

Test je kennis

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lente&oldid=857177"