Voorschoten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorschoten
Flag of Voorschoten.svg
Wapen Voorschoten.svg

NL - locator map municipality code GM0626 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 25.494 (2284 inw./km²)
Oppervlakte 11,56 km²
Hoofdplaats(en) Voorschoten
Hoofdstad
Burgemeester Pauline Bouvy-Koene (VVD)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2250-2254
Netnummer(s) 071
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.voorschoten.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Voorschoten is een dorp en een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Voorschoten is een kleine gemeente tussen Leiden, Wassenaar, Zoeterwoude en Leidschendam-Voorburg.

Geschiedenis

Voorschoten is ontstaan op een oude strandwal(soort zandbank). Al meer dan 4000 jaar geleden werd Voorschoten bewoond, toen werd het bewoond door vissers en jagers. Het dorp kreeg in de middeleeuwen een lange, dunne vorm. Dit heet een lintdorp of lintbebouwing. Waar nu de huidige voorstraat ligt, was vroeger een marktplein. Hier kun je ook nog steeds de lintbebouwing zien. In 1282 kreeg Voorschoten zogeheten marktrechten van graaf Floris V. Tot aan de Franse Tijd was de kasteelheer van Kasteel Duivenvoorde ook ambachtsheer van Voorschoten. De Fransen maakten van Voorschoten een zelfstandige gemeente. In de 20e eeuw stond Voorschoten vooral bekend om het zilverwerk wat er vandaan kwam. In deze tijd groeide de bevolking van Voorschoten ook. In 1934 had Voorschoten 5.500 inwoners, in 1946 had Voorschoten 9.300 en in 2000 had Voorschoten 20.000 inwoners.

Voorschoten is al verschillende keren in het nieuws geweest, maar in 2011 haalde het plaatsje zelfs het journaal in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk toen er een man zijn hand kwijtraakte toen hij een bom in een tas aan een flitspaal wilde eraf halen. Hij verloor zijn hand. De daders zijn opgepakt.

Bezienswaardigheden

Het landhuis Ter Wadding.

Voorschoten telt 103 rijksmonumenten en 108 monumenten die door de gemeente beschermd worden. Ook heeft Voorschoten een paar monumenten voor de nagedachtenis van oorlogen. In Voorschoten staat de zilverfabriek Koninklijke Van Kempen & Begeer. Het gebouwd waarin het bedrijf zat werd in 1858 gebouwd. Tot 1984 heeft het bedrijf het gebouw gebruikt, maar tegenwoordig zit het gevestigd in Utrecht. Ook staat kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Het kasteel werd in 1226 voor het eerst genoemd en is tegenwoordig voor een deel een museum en een trouwlocatie. In het centrum ligt de Sint-Laurentiuskerk. Deze kerk is tussen 1865 en 1868 gebouwd. De kerk heeft een toren 45 meter hoog en is sinds 1976 een rijksmonument. Daarnaast is er de dorpskerk uit de 12de eeuw. Ook het landgoed Bijdorp ligt in Voorschoten, net als de Buitenplaats Berbice. Ook de landhuizen Ter Wadding, Vredehof en Beresteyn liggen in Voorschoten. Het Baljuwhuis was vroeger het huis van de burgemeester van Voorschoten.

Politiek

Een flat in de Krimwijk.

De huidige burgemeester van Voorschoten is Pauline Bouvy-Koene. Zij is van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Naast de burgemeester heeft Voorschoten nog drie wethouders. Dit zijn:

  • Inge Nieuwenhuizen: zorg, dienstverlening, economie en cultuur.
  • Bianca Bremer: jeugdzorg, wonen en ruimte.
  • Eppe Beimers: Financiën, verkeer en vrijwilligers.

De wethouders en de burgemeester vormen samen het college van B&W. Het huidige college gaat mee tot en met 2018. De gemeenteraad van Voorschoten bestaat uit 19 zetels. De VVD heeft 4 zetels, het CDA heeft 4 zetels, de PvdA heeft 1 zetel, D66 heeft 3 zetels, GroenLinks heeft 2 zetels, de SP heeft 1 zetel en ONS Voorschoten heeft 1 zetel. ONS Voorschoten is de lokale partij van Voorschoten, dit betekend dat het alleen maar in Voorschoten te vinden is. De laatste verkiezingen waren in 2014, de volgende zijn er in 2018.

Media

Heike Kamerlingh Onnes ligt begraven in Voorschoten.

Voorschoten deelt samen met Leiden, Zoeterwoude, Leiderdorp en Oegstgeest een eigen televisie- en radiozender, namelijk Unity FM. De krant de Omroeper was vroeger een krant in Voorschoten. Tegenwoordig worden in Voorschoten onder andere de kranten Groot Voorschoten en De Leidschendammer ontvangen. Het boek De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans speelt zich af in Voorschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Stedenband

Voorschoten heeft één stedenband. Dit is met het dorpje Kita in Mali en de stedenband bestaat sinds 1984. In 1994 kreeg Voorschoten ook een stedenband met Druskininkai in Litouwen en Schoten in België. In 2005 werden deze twee beëindigd. Volgens de Europese Unie hadden de stedenbanden met Schoten en Druskininkai geen zin.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voorschoten&oldid=700022"