Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Vorarlberg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vorarlberg
Flag of Salzburg, Vienna, Vorarlberg.svg Vorarlberg CoA.svg

Karte oesterreich vorarlberg.png

Hoofdstad Bregenz
Eigenschappen
Oppervlakte 2601,48 km²
Hoeveelheid inwoners 366.854
Naam gouverneur Markus Wallner
Districten 0 Statutarstädte
4 Bezirke
Gemeenten 96
Portaal Portal.svg Oostenrijk

Vorarlberg is een deelstaat in Oostenrijk. Het is de westelijkst gelegen deelstaat van Oostenrijk. De hoofdstad van de deelstaat is Bregenz. De grootste stad is Dornbirn. Vorarlberg grenst in het noorden aan Duitsland, in het oosten aan de deelstaat Tirol, in het zuiden en het westen aan Zwitserland en Liechtenstein. In Vorarlberg is veel natuur te vinden. Zo worden er beren en wolven gespot.

Bestuurlijke indeling

Doordat Vorarlberg zo klein is heeft het geen zelfstandige steden, maar wel 4 districten:

Geschiedenis

Middeleeuwen

Vorarlberg is in de middeleeuwen nauw verbonden met prinsbisdom Chur. Het prinsbisdom speelde daar ook een belangrijke rol, net als de graven van Pfullendorf en de graven van Bregenz. In 1180 kwam veel gebied in handen van Hohenstaufen. In 1268 werd het gebied Rijksgoed. Het gebied werd uit eindelijk verdeelt onder de familie van Montfort.

Habsburg

Door de eeuwen lukte het het Huis Habsburg door de eeuwen heen steeds meer land te krijgen van Vorarlberg. Hieronder zie je welk gebied wanneer werd toegevoegd:

De gebieden werden bestuurd vanuit Innsbruck in Tirol. Uiteindelijk werden deze gebieden bij Oostenrijk gevoegd. Later, in 1805, moest Oostenrijk dit gebied afstaan aan Beieren.

Koninkrijk Beieren

Beieren scheidde Vorarlberg af van Tirol. Ook werd Vorarlberg in 7 districten verdeelt:

  • Bludenz.
  • Nüziders, na 1810 veranderd naar Sonnenberg.
  • Feldkirch.
  • Hohenems.
  • Bregenz.
  • Dornbirn.
  • Weiler.

Van 1805 tot en met 1815 bleef Vorarlberg bij Beieren horen, daarna werd het bij Oostenrijk gevoegd.

Keizerrijk Oostenrijk

Het Congres van Wenen gaf Vorarlberg terug aan Keizerrijk Oostenrijk. Beieren mocht alleen de stad Lindau houden met omgeving. Van 1815 tot en met 1867 hoorde Vorarlberg bij Keizerrijk Oostenrijk. Van 1867 tot en met 1918 bij Oostenrijk-Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog mocht Oostenrijk Vorarlberg houden als Deelstaat.

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vorarlberg&oldid=642369"