Vrijhandel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vrijhandel betekent dat er vrij verkeer van goederen en diensten is tussen landen, oftewel handel zonder beperken van de overheid.

Vrijhandel komt in de huidige wereld weinig voor. Het tegenovergestelde van vrijhandel is protectionisme. Met protectionisme bedoeld men het beschermen van de binnenlandse productie door de overheid van een land door middel van maatregelen die de import van goederen en diensten tegengaan en de export bevorderen. Op deze manier wil de overheid de eigen werkgelegenheid beschermen. Bij vrijhandel doet de overheid niets en maakt het geen maatregelen.

Het voordeel van vrijhandel is dat elk land om deze manier zich gaat specialiseren om een product of producten als beste en goedkoopste te maken. Men streeft dan naar internationale arbeidsverdeling. Een nadeel is dat een land hierdoor erg kwetsbaar kan worden en op de korte termijn kan er sprake zijn van werkloosheid.

Vrijhandel is vooral voor ontwikkelingslanden voordelig, aangezien ze lijden onder protectionistische maatregelen van westerse landen. Binnen de lidstaten van de Europese Unie geld er vrijhandel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vrijhandel&oldid=514823"