Washington (staat)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Washington
Evergreen State

Flag of Washington.svg Seal of Washington.png Washington in United States.svg

Hoofdstad Olympia
Aantal inwoners 7.705.281 (2020)
Oppervlakte 184.824 km²
Gouverneur Jay Inslee (D)
Lid van de VS sinds 1889
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Washington

Washington is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordwesten van het land. In de staat wonen zo'n 7,7 miljoen inwoners, waarmee de staat qua inwonersaantal op de 13e plek staat. Washington is vernoemd naar de eerste president van de Verenigde Staten, George Washington. De staat Washington moet niet verward worden met de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C., die aan de andere kant van het land ligt. Om verwarring te voorkomen wordt de staat Washington vaak aangeduid als Washington State. De hoofdstad van Washington is Olympia, maar de grootste stad is Seattle.

Washington werd een staat in 1889. De staat staat bekend om zijn natuurgebieden, waaronder het Olympic National Park. Washington is een van de rijkste en liberaalste staten van het land. Zo zijn zaken als cannabis en euthanasie gelegaliseerd in Washington. In verkiezingen hangt het grootste gedeelte van de staat de Democratische Partij aan. De staat grenst in het noorden aan Canada, in het westen aan Idaho en in het zuiden aan Oregon. De bijnaam van de staat is de The Evergreen State (De eeuwig groene staat), vanwege de vele natuurgebieden en bossen in de staat.

Geschiedenis

Vroege geschiedenis

Een totempaal met de Dondervogel bovenop.

Het gebied waar Washington ligt wordt al eeuwenlang bewoond. De oudste vondst in het gebied is de zogeheten Kennewickman, die zo'n 9.300 jaar oud is. Dit is het oudste volledige menselijke skelet op het Amerikaans continent. We weten dat in het gebied enorme aardbevingen zijn geweest. De laatste grote aardbeving in het gebied was in 1700. In het gebied woonden verschillende volkeren, die min of meer dezelfde cultuur hadden als de volkeren in Oregon en Brits-Columbia. Deze volkeren staan bekend om de totempalen, die in het gebied nog veel voorkomenen. Ook hadden ze mythologie die vrijwel hetzelfde was, zo geloofden bijna alle volkeren in de Dondervogel. De volkeren leefden voornamelijk van de visserij en de jacht op walvissen. Andere volkeren leefden weer van de jacht op wilde dieren en het verzamelen van voedsel.

Toen de Europeanen het gebied bezochten namen zij Europese ziektes mee, waaronder de pokken. In 1770 was er een grote uitbraak van de pokken, waardoor het aantal inheemse Amerikanen enorm afnam.

Europese kolonisatie

De handel met inheemse volkeren in 1841

We weten niet precies wanneer de eerste Europeanen in het gebied kwamen. De eerste Europeaan waarvan we het zeker weten is de Spanjaard Drune de Heceta in 1775. Hij beschreef het gebied en claimde het voor de Spaanse troon. De Spanjaarden waren echter niet geïnteresseerd in het gebied, mede doordat ze al andere, meer waardevolle gebieden in Amerika hadden. De beroemde Britse ontdekkingsreiziger James Cook bezocht het gebied in 1778 en het gebied werd verder onderzocht door Charles William Barkley in 1787. In de jaren hierna werd het gebied zowel door de Spanjaarden als de Britten geclaimd. Beide landen onderzochten het gebied. Zo reisde de Spanjaard Manuel Quimper in 1790 af naar het gebied en de Brit George Vancouver deed dit in 1792. In 1790 gaf Spanje zijn claims op het gebied op, waarna de Britten het gebied als enige claimden. Ook waren Russen uit Russisch-Amerika (het huidige Alaska) actief in gebied en de Amerikanen ontdekten het gebied ook tijdens de Lewis and Clark Expedition in 1805.

In 1818 besloten de Amerikanen en Britten het gebied gezamenlijk te koloniseren. Dit gebied werd het Oregon-territorium genoemd en bestond uit Washington, Oregon, Idaho, Wyoming, Montana en het zuidwesten van Canada. Zowel de Britten als de Amerikanen mochten in het gebied handel drijven en verder ontdekken. Uiteindelijk onderhandelde de Amerikaanse president James Knox Polk met de inwoners van Washington op het gebied op te delen door de rechte grens tussen de Verenigde Staten en Canada door te trekken. Ondertussen waren er ook christelijke missionarissen in het gebied actief, waaronder de Oregon Trail van Marcus Whitman. Tijdens deze expeditie werd Whitman samen met zijn missionarissen vermoord door inheemse stammen.

Washington als territorium

Seattle in 1887

Na het verdrag met de Britten werd het Amerikaanse gedeelte van het Oregon-territorium opnieuw ingedeeld. President Millard Fillmore tekende in 1853 de wet waarmee het Washington-territorium gesticht werd. Dit territorium omvatte Washington, het noorden van Idaho en het westen van Montana. In 1863 werd het gebied kleiner gemaakt door de stichting van het Idaho-territorium. In tussentijd verhuisden er steeds meer mensen naar Washington. Het gebied kwam hierdoor in aanmerking om een staat te worden. In 1878 werd de eerste grondwet gemaakt, maar deze werd pas in 1889 aangenomen. Datzelfde jaar, op 11 november 1889, trad Washington toe als de 42e staat.

De staat was vooral belangrijk op het gebied van landbouw en houtbouw. Later werden ook de visserij en mijnbouw belangrijk.

Washington als staat

In de 20e eeuw werd Seattle een belangrijke stad voor de handel tussen Alaska en de rest van het land. In deze periode kwam er ook veel industrie naar Washington toe. Tijdens de Grote Depressie werden in de staat grote stuwdammen gebouwd, waaronder de Grand Coulee Dam in 1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel gevechtsvliegtuigen in de staat gebouwd. Ook werd Washington de plaats waar atoombommen gemaakt werden.

Washington was een van de leidende staten tijdens de strijd tegen rassensegregatie. Washington liep op veel zaken vooruit, zoals het vrouwenkiesrecht en abortus.

Geografie

Landschap

Washington ligt helemaal in het noordwesten van de Verenigde Staten in de regio Cascadia. In het noorden en westen heeft Washington bijna een lijnrechte grens met Canada en Idaho. De Snake vormt een klein gedeelte van de grens met Idaho en een groot gedeelte van de grens met Oregon. De Cascade Mountains splitst de Washington in twee delen; een westelijk en een oostelijk deel. In dit gebergte liggen verschillende bergen en vulkanen, zoals Mount Baker, Mount St. Helens en Glacier Peak. Ook de hoogste berg van de staat ligt hier, Mount Rainier met een hoogte van 4.392 meter. Op de toppen van het gebergte ligt eeuwige sneeuw. Het Puget Sound vormt een diepe zeearm in de staat. Hier komen verschillende rivieren samen en in het gebied liggen de meeste steden. Tussen het Puget Sound en de Grote Oceaan ligt het Olympic-schiereiland, waar de Olympic Mountains liggen. Op dit schiereiland vind je ook het wereldberoemde Olympic National Park. De kusten van de staat bestaan vooral uit bosgebieden, die ook de rest van West-Washington beslaan.

Het oostelijke gedeelte van de staat is totaal anders van de rest van de staat. Het landschap bestaat vooral uit steppes en is vrij woestijnachtig. Hoewel het hier erg droog is vind er toch veel landbouw plaats. Dit komt vooral door irrigatie en stuwdammen in de Columbia. Naar mate men meer naar het oosten gaat wordt het landschap weer groener. Aan de grens met Idaho liggen de Okanogan Highlands, een gebied met veel bossen.

Grote steden

Grootste steden van Washington

Seattle 4.jpg
Seattle
Tacoma skyline from McKinley Way (2015).jpg
Tacoma

Naam Inwoners County

Spokane skyline from Edwidge Woldson Park (Aug 2019).jpg
Spokane
Vancouverwaskyline 004.jpg
Vancouver

1. Seattle 744.955 King County
2. Spokane 219.190 Spokane County
3. Tacoma 216.279 Pierce County
4. Vancouver 183.012 Clark County
5. Bellevue 147.599 King County
6. Kent 136.588 King County
7. Everett 110.629 Snohomish County
8. Renton 106.785 King County
9. Spokane Valley 102.976 Spokane County
10. Federal Way 147.599 King County

Klimaat

De landbouwgebieden in het zuidoosten van de staat

Washington heeft verschillende klimaten. Over het algemeen heeft Washington te maken met een soort van Middellands Zeeklimaat, maar dan met koude zomers. De gebieden in het oosten van de staat hebben daarentegen weer een Middellands Zeeklimaat met een warme zomers. In het westen zijn er ook gebieden met een gematigd zeeklimaat, voornamelijk op het Olympic-schiereiland. Hier zijn er koele zomers met zachte winters. De berggebieden met te maken met een hooggebergteklimaat, waar de temperatuur bijna nooit boven de 0°C komt. Het noordoosten van de staat heeft weer een landklimaat met koude winters en warme zomers. Het westen van de staat heeft te maken met veel neerslag gedurende het gehele jaar, terwijl het oosten veel droger is. Dit komt doordat natte lucht vanaf de Grote Oceaan wordt tegengehouden door de Cascade Mountains.

Anders dan andere staten heeft Washington geen extreem weer. Het westen kan daarentegen wel te maken hebben met hevige regen- en onweersbuien. Het oosten heeft daarentegen te maken met droogte. Door klimaatverandering kan dit extremer worden.

Bevolking

Algemeen

Washington heeft zo'n 7,7 miljoen inwoners en dit aantal groeit nog steeds. Tussen 2010 en 2020 kwamen er maar liefst 1 miljoen inwoners bij. Washington staat er positief tegen over immigratie en vangt ook immigranten vanuit Mexico op. Zo'n 67% van de bevolking bestaat uit blanke Amerikanen. Hiervan hebben de meeste een Duitse of Ierse migratieachtergrond. 12% was Latino, 8% is Aziatisch, 4% is Afro-Amerikaans en 2% bestaat uit inheemse volkeren. In Washington zijn er verschillende inheemse volkeren, zoals de Chinook, de Lummi en de Salish. Er zijn ook verschillende reservaten in de staat te vinden.

Taal

Volgens de grondwet heeft Washington geen officiële taal. Toch kun je het Engels als de officiële taal zien, aangezien het door bijna alle inwoners gesproken wordt en daarnaast gebruikt wordt in het onderwijs, de rechtspraak en de politiek. Slechts 17% van de bevolking heeft een andere moedertaal dan het Engels.

Belangrijke immigrantentalen zijn het Spaans, het Chinees, het Vietnamees en het Tagalog.

Religie

Zo'n 61% van de inwoners van de staat zijn aanhanger van het christendom. Hiervan is 40% protestants, 17% katholiek en 4% Mormoons. De belangrijkste protestantse stroming is het evangelicisme. 32% van de bevolking hangt geen religie aan of is ongelovig. Kleinere religies zijn het jodendom, het hindoeïsme en de islam.

Washington heeft de grootste geloofsgemeenschap van wicca's.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlement van Washington

Het dagelijks bestuur van Washington is in de handen van een gouverneur. De huidige gouverneur van Washington is Jay Inslee van de Democratische Partij. Een gouverneur wordt gekozen door middel van rechtstreekse verkiezingen elke vier jaar. Er zijn geen termijnenlimieten. Hij/zij wordt geholpen door een gouverneur-generaal. Dit is de plaatsvervanger van de gouverneur en wordt ook iedere vier jaar gekozen. Mocht een gouverneur overlijden, afgezet worden of opstappen neemt deze de functie van gouverneur over tot aan de volgende verkiezingen. Daarnaast zijn er verschillende ministers, waarvan een gedeelte via verkiezingen wordt gekozen en gedeelte door de gouverneur wordt aangewezen.

Het parlement van Washington wordt de Washington State Legislature genoemd en bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 98 leden die elke twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande 49 leden die elke vier jaar gekozen worden.

In beide kamers heeft de Democratische Partij een meerderheid en de Republikeinse Partij vult de andere zetels op. Er zijn geen limieten voor het aantal termijnen.

Bestuurlijke indeling

Washington heeft 39 county's. Dit zijn:

Een kaart van Washington


De twee senatoren van Washington; Patty Murray en Maria Cantwell

Volgens sommigen is nog een 40e county, Freedom County. In 1995 scheidden de bewoners zich van Snohomish County, maar dit wordt niet erkend door de staat Washington. De reden hiervoor is dat enkel de staat zelf nieuwe county's kan maken.

Federale politiek

Washington is een "blauwe staat", wat betekent dat de Democratische Partij er grote aanhang heeft. Sinds 1984 heeft Washington enkel op de Democratische presidentskandidaten gestemd tijdens verkiezingen. De laatste Republikeinse presidentskandidaat waar Washington voor stemde was Ronald Reagan in 1984. Washington wordt als een veilige blauwe staat geschouwd; meestal winnen Democraten er met 50 tot 60%. De inwoners van de staat staan bekend als progressief; al is het oosten van de staat conservatiever.

In het Amerikaans Congres wordt Washington vertegenwoordigd door twee senatoren en 10 afgevaardigden. Van de 10 afgevaardigden zijn er 7 Democratisch en 3 Republikeins. De twee senatoren (Patty Murray en Maria Cantwell) zijn beide lid van de Democratische Partij.

Economie

Het hoofdkantoor van Starbucks

Washington is qua economie de vijfde staat van de Verenigde Staten. De staat staat bekend om zijn om zijn lage belastingen, waardoor veel bedrijven zich in de staat vestigen. Voorbeelden van bedrijven uit Washington zijn Starbucks, Boeing, Amazon, Microsoft, Expedia en Costco. Ook miljonairs als Bill Gates en Jeff Bezos vestigen zich in Washington. Washington heeft bepaalde belastingen niet, zoals de inkomstensbelasting en de belasting voor bedrijven. Ook zit er geen belasting voor veel voedselproducten, maar weer wel op de ongezonde producten (zoals frisdrank). Washington is een van de rijkste Amerikaanse staten en heeft een van de hoogste minimumlonen.

De landbouw is erg belangrijk voor de economie van Washington. In de staat worden o.a. frambozen, hop, bonen, kersen, druiven, wortels, asperges, nectarines en abrikozen geteeld. Na Californië is Washington waar de meeste wijn wordt gemaakt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Washington_(staat)&oldid=712725"