Wereldgezondheidsorganisatie

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De vlag van de Wereldgezondheidsorganisatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (In het Engels: World Health Organisation WHO) is een organisatie van de Verenigde Naties die zich specifiek focust op gezondheidszorg. Het streefdoel van de WHO is om de gezondheidszorg in kaart te brengen, verschillende activiteiten te organiseren met betrekking tot de gezondheidszorg en de gezondheid van de wereldbevolking te monitoren.

De WHO classificeert ook aandoeningen en medicijnen. Ook roept de WHO soms de internationale noodsituatie met betrekking tot de wereldwijde gezondheid uit.

Geschiedenis van de WHO

  • De WHO werd opgericht op 7 april 1947 door de Verenigde Naties. Deze dag wordt gevierd door de WHO met een gezondheidsthema ieder jaar.

Noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang

Zie Noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang geeft de WHO autoriteit om bevelen uit te brengen die landen verplicht moeten opvolgen en zorgt voor meer alertheid onder de bevolking voor de ziekte.

De organisatie van de WHO

De vergaderzaal van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève

De algemene vergadering van de WHO

De algemene vergadering (World Health Assembly) is de hoogste bijeenkomst van de WHO, alle VN-landen zijn lid van deze vergadering. Deze algemene vergadering bespreekt de agenda van de WHO, verkiest de directeur-generaal van de WHO en stemt het budget van de WHO. De algemene vergadering komt jaarlijks bij elkaar.

De raad van Bestuur

De raad van bestuur heeft 34 leden die technisch gekwalificeerd zijn, dus om kunnen gaan met technische problemen. De raad van bestuur stelt de agenda en de resoluties op voor de algemene vergadering.

Directie

De generaal-directeur van de WHO is Tedros Adhanom Ghebreyesus. Er zijn 6 regionale regio's van de WHO met ieder een directeur. De regio's zijn: Afrika, Amerika, Zuidoost-Azië, Europa, Midden-Oosten en de Grote Oceaan.

5 jarenplan 2019-2023

De WHO stelt haar doelen in 5 jarenplannen.

  • Het uitgangspunt: Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen 2030.
  • De impact van dat plan wordt gemeten voortaan.
  • De 3 belangrijkste prioriteiten van de WHO: Algemene zorgverzekeringen, het afhandelen en monitoren van internationale noodsituaties en het bevorderen van de wereldwijde gezondheids(zorg)
  • Een verantwoord gezondheidsplan voor overheden ontwikkelen.
  • Het opvoeren van gezondheidsactiviteiten in verschillende landen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wereldgezondheidsorganisatie&oldid=801477"