West Virginia

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
West Virginia
The Mountain State

Flag of West Virginia.svg Seal of West Virginia.svg West Virginia in United States.svg

Hoofdstad Charleston
Aantal inwoners 1.793.716 (2020)
Oppervlakte 62.809 km²
Gouverneur Jim Justice (R)
Lid van de VS sinds 1863
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van West Virginia

West Virginia is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het oosten van het land. Het grenst in het noorden aan Pennsylvania, in het noordoosten aan Maryland, in het zuidoosten en zuiden aan Virginia, in het zuidwesten aan Kentucky en in het noordwesten aan Ohio. De afkorting van West Virginia is WV. De bijnaam is 'The Mountain State'. Dat betekent 'de Bergstaat', omdat West Virginia in de Appalachen ligt. De hoofdstad van de staat is Charleston.

In het verleden was West Virginia onderdeel van Virginia. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd de staat gesplitst. Dit kwam doordat Virginia vóór de slavernij was, terwijl West Virginia tegen de slavernij was. West Virginia koos daarom de kant van de Noordelijke Staten. Toen Virginia zich afscheidde in 1861, scheidde West Virginia zich weer van Virginia af. In 1863 werd West Virginia officieel een eigen staat. Na de oorlog is dit niet meer teruggedraaid. West Virginia is een belangrijke staat voor de mijnbouw en houtkap. Tegenwoordig is het een van de armste staten van het land.

Tegenwoordig staat West Virginia bekend als een "rode staat". Dit betekent dat de Republikeinse Partij de staat bijna altijd wint. West Virginia wordt gerekend tot de Midden-Atlantische Staten.

Geografie

Landschap

Het uitzicht bovenop Spruce Knob

West Virginia is gelegen in de Appalachen. Dit is een gebergte in het oosten van de Verenigde Staten. Het landschap van West Virginia is hierdoor heuvel- tot bergachtig. Het hoogste punt van de staat is Spruce Knob met 4.863 meter. West Virginia staat bekend om zijn natuur. Het grootste gedeelte van de regio is gedekt met bossen. Hierdoor zijn er veel natuurgebieden in West Virginia te vinden. De bergen van de staat bestaan grotendeels uit zandsteen, kalksteen en schalie. Qua bomen komen de walnoot, de wilg en de esdoorn vaak voor in de staat.

Ook heeft de staat veel rivieren en dalen. Enkele belangrijke rivieren zijn de Ohio en de Shenandoah. West Virginia heeft ook twee panhandles. Een panhandle (Engels voor pannensteel) is een dun stukje land dat uitsteekt in een ander gebied. West Virginia heeft er eentje in het noorden (tussen Pennsylvania en Ohio) en eentje in het oosten (tussen Maryland en Virginia).

Grootste steden

Grootste steden van West Virginia

Kanawha County Courthouse.jpg
Charleston
City of Morgantown from the west side of the Monongahela River, May 2012.jpg
Morgantown

Nummer Stad Inwoners County

John Marshall Statue 2020.jpg
Huntington
Boreman view.jpg
Parkersburg

1. Charleston 47.215 Kanawha County
2. Huntington 46.048 Cabell County
3. Morgantown 30.955 Monongalia County
4. Parkersburg 29.675 Wood County
5. Wheeling 26.771 Ohio County
6. Weirton 18.449 Hancock County
7. Fairmont 18.411 Marion County
8. Martinsburg 17.465 Berkeley County
9. Beckley 16.183 Raleigh County
10. Clarksburg 15.480 Harrison County

Klimaat

West Virginia heeft een vochtig subtropisch klimaat. Dit betekent dat de staat te maken heeft met warme tot hete zomers en zachte winters. In de staat valt er neerslag gedurende het gehele jaar. Hierdoor groeien er ook veel subtropische planten in de staat. Het oosten van de staat heeft een iets zachter klimaat. Dit komt door invloed van de Atlantische Oceaan. Hierdoor zijn de temperaturen hier 's zomers minder hoog dan in het westen. In de winter zijn de temperaturen in het oosten hoger dan in het westen. Ook heeft het oosten met iets meer neerslag te maken.

De staat heeft geen weersextremen, maar heeft zo nu en dan te maken met overstromingen. West Virginia heeft namelijk veel rivieren. Door klimaatverandering nemen overstromingen in de staat toe. Dit komt doordat meer sneeuw smelt in het voorjaar en meer neerslag valt in de staat.

De New River van West Virginia

Bevolking

Bevolkingsgroepen

De bevolkingsdichtheid van West Virginia

In 2018 had West Virginia bijna 1,8 miljoen inwoners. Tegenwoordig is West Virginia een van de weinige staten waar de bevolking krimpt. Dit komt doordat veel inwoners verhuizen naar andere staat, omdat er in West Virginia veel werkloosheid is.

93% van de bevolking bestaat uit blanke Amerikanen, 4,9% uit Afro-Amerikanen, 2% uit Indianen, 1,9% uit Latino's, 1,2% uit Aziatische Amerikanen. De meeste inwoners uit de staat hebben voorouders uit Duitsland, Ierland, Engeland of Italië.

Taal

Een kerk in West Virginia

Volgens de grondwet heeft West Virginia geen officiële taal. Desondanks kan Engels als de officiële taal gezien worden. Het Engels wordt gebruikt in de politiek, het onderwijs en de rechtspraak. Ook spreken de meeste mensen (enkel) Engels. 97% van de inwoners spreekt het Engels als moedertaal.

1% van de bevolking spreekt thuis het Spaans. Dit zijn voornamelijk Latino's; inwoners (met voorouders) uit Latijns-Amerika. Andere talen in de staat zijn het Duits, het Italiaans, het Chinees en het Tagalog. Deze talen wordt slechts door een heel klein gedeelte van de inwoners gesproken.

Religie

West Virginia is een van de meest christelijke staten van het land. 78% van de bevolking is aanhanger van het christendom. Hiervan is 70% aanhanger van het protestantisme, 6% lid van de Rooms-Katholieke Kerk en 2% lid van de Mormoonse Kerk. De meeste protestanten in West Virginia hangen het methodisme, het baptisme of het presbytarianisme aan.

18% van de bevolking is ongelovig of hangt geen religie aan. Kleinere geloven zijn het jodendom en de islam.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van West Virginia

Het dagelijks bestuur van West Virginia ligt in de handen van een gouverneur. De huidige gouverneur van de staat is Jim Justice van de Republikeinse Partij. De gouverneur wordt om de 4 jaar gekozen in hetzelfde jaar als de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Een gouverneur kan meer dan twee termijnen hebben. Om de twee termijnen moet hij één termijn wachten voordat hij zich opnieuw verkiesbaar kan stellen. De gouverneur wordt geholpen door verschillende ministers.

Daarnaast is er nog er een parlement; de West Virginia Legislature. Dit parlement bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 100 leden. Deze worden iedere twee jaar gekozen.
  • De Senaat, bestaande uit 34 leden. Deze worden iedere vier jaar gekozen.

In beide kamers hebben de Republikeinen een absolute meerderheid. De overige zetels worden door de Democraten ingenomen.

Bestuurlijke indeling

West Virginia is verdeeld in 55 county's:

Een kaart van de county's van West Virginia


Landelijke politiek

West Virginia was tussen de jaren 1930 en 1990 een "blauwe staat". De staat stemde toen voor de Democratische Partij. Vanaf de jaren 1990 werden het milieu en klimaatverandering belangrijke thema's voor de Democraten. Hierdoor werden veel mijnen gesloten. West Virginia's economie is erg afhankelijk van de mijnbouw, waardoor de Democraten veel aanhang in de staat verloren. Tegenwoordig is West Virginia hierdoor een "rode staat", die vrijwel altijd gewonnen wordt door de Republikeinse Partij. De laatste keer dat West Virginia voor een Democratische presidentskandidaat stemde was in 1996 (Bill Clinton). Sindsdien heeft de staat altijd voor een Republikein gestemd.

In het Amerikaans Congres is West Virginia vertegenwoordigd met twee afgevaardigden en twee senatoren. Beide afgevaardigden zijn lid van de Republikeinse Partij. Van de twee senatoren is er eentje Republikeins (Shelley Moore Capito) en eentje Democratisch (Joe Manchin). De Democraten uit West Virginia zijn een stuk conservatieven. Manchin staat hierdoor ook bekend als een erg gematigde Democraat die ook vaak met de Republikeinen meestemt.

Economie

Een mijn in West Virginia

West Virginia is vandaag de dag een van de armste staten van het land. De economie van West Virginia is erg afhankelijk van de mijnbouw. Doordat er veel mijnbouw verdween uit de staat, ontstond er grote werkloosheid. West Virginia heeft een van de hoogste aantallen werklozen en ook een van de laagste lonen. Hierdoor verhuizen veel mensen uit West Virginia naar andere staten.

Naast mijnbouw spelen ook de industrie en bosbouw een belangrijke rol voor de staat. Ook steeds meer fabrieken verhuizen naar andere staten of andere landen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=West_Virginia&oldid=751387"