Westelijke Sahara

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van de Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara is een gebied wat in Noord-Afrika is. Het gebied grenst aan Marokko, Algerije en Mauritanië. Het gebied wordt 26 % erkend door de Verenigde Naties. De oppervlakte is 266.000 km² en telt 570.866 inwoners. Al-Ajoen is de hoofdstad en grootste stad met 198.200 inwoners inwoners. De taal is Arabisch.

Geschiedenis

De Westelijke Sahara was tot 1975 een kolonie van Spanje, toen heette het nog Rio de Oro. Na 1975 was het onderdeel van Marokko en Mauritanië. In 1979 trok Mauritanië zijn troepen terug uit de Westelijke Sahara. Na 1979 is ook 80 % van Marokko die de zuidelijke provincies van Marokko vormen. Hier door vluchtten honderdduizenden bewoners naar de buurlanden en het Spaanse vasteland en de Canarische eilanden. Er kwamen vele protesten door de beweging die tegen Marokko is Polisario. In 1991 veranderde de protesten in een echte oorlog. De Polisario en Marokko hebben afgesproken dat ze een referendum gaan houden of ze bij Marokko willen horen of zelfstandig gaan zorgen voor de Westelijke Sahara. De wapenstilstand blijft meer intact.

Geografie

Al-Ajoen vanuit de lucht

De Westelijke Sahara is een gebied die een groot aantal bestaat uit woestijn. De oppervlakte is 266.000 km² met 570.866 inwoners in 2015. Al-Ajoen is de hoofdstad, hoewel het wordt geclaimd door Marokko. Arabisch is de meest gesproken taal in de Westelijke Sahara. De Westelijke Sahara is ook gelegen in Noord-Afrika en grenst aan de Atlantische Oceaan aan de kust. In het zuiden grenst het aan Mauritanie en in het noorden aan Marokko. Ook grenst de Westelijke Sahara in het noordoosten aan Algerije.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Westelijke_Sahara&oldid=587561"