Westminster

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie in Londen

Westminster, of de City of Westminser, is een borough in de Britse hoofdstad Londen. Londen is namelijk verdeeld in boroughs. Westminster is ook zelf een city (stad), aangezien het stadsrechten heeft. Naast de city of Londen is Westminster één van de twee kernen van de stad.

Westminster is in 1965 gevormd toen verschillende wijken werden samengevoegd (zie ook Groot-Londen). Het ligt op de noordelijke oever van de Theems. De stad is net geen 22 km² groot. Westminster is al eeuwenlang het bestuurscentrum van het Verenigd Koninkrijk. Dit komt doordat het parlement van het Verenigd Koninkrijk in de wijk gevestigd is.

Westminster zelf is verdeeld in 22 wijken, waaronder de gelijknamige wijk Westminster.

Bezienswaardigheden

Westminster barst van de bezienswaardigheden. Als eerste is er het Palace of Westminster. In dit paleis vergaderd het Britse parlement. Naast het paleis staat een grote klokkentoren. Hier zit de klok de Big Ben. Vaak wordt de toren ook zo genoemd, maar dat is fout! Deze heet de Elizabeth Tower. Een eindje verderop is Buckingham Palace. Dit is het paleis waar de Britse koningin woont. Veel toeristen brengen een bezoekje aan dit paleis, waar men ook het wisselen van de wacht kan zien. In Clarence House woont de opvolger van de Britse koningin, prins Charles, samen met zijn vrouw. Op 10 Downing Street is de werkkamer van premier Theresa May.

In het Churchill Museum and Cabinet War Rooms is de ondergrondse schuilkelder van het Britse kabinet tijdens de Tweede Wereldoorlog gevestigd. Onder andere premier Winston Churchill heeft hier gezeten. Centre Point valt misschien wel erg op tussen de gebouwen. Deze wolkenkrabber was één van de eerste van Londen. De Naald van Cleopatra is een drietal van naalden uit Egypte. Ze zijn geschonken aan New York City, Parijs en ook aan Londen. De Wellington Arch is gemaakt ter eren van hertog Arthur Wellesley. De boog staat in Hyde park, één van de bekendste parken van Londen. Vroeger was dit park in bezit van de Westminster Abbey, maar tegenwoordig van de Britse koninklijke familie. In de buurt van de Westminster Abbey staat de Saint Margaret's Church. Samen met het Palace of Westminster staan de twee kerken op de werelderfgoedlijst. Naast het Hyde Park zijn de Kensington Gardens, Green Park en Regent's Park er nog te vinden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Westminster&oldid=454995"