Westzaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Westzaan is een dorp dat ongeveer 20 kilometer van Amsterdam af ligt. Westzaan is een lintdorp, de zuidkant van het dorp eindigt bij het Noordzeekanaal. Aan de andere kant van het Noordzeekanaal ligt Amsterdam. Het Noordzeekanaal is de verbinding tussen Amsterdam en IJmuiden, er varen dus grote schepen door het kanaal die we vanuit Westzaan goed kunnen zien. Aan weerszijden van het dorp liggen weilanden en zijn heel veel sloten. Westzaan is goed te herkennen aan de molens, het Regthuys, de Grote kerk en de watertoren.

Centrum

Het centrum van het dorp is aan de Noordkant, hier staat het Regthuys dat vroeger het gemeentehuis was. Verder is er een hotel, een paar winkels, het bejaardentehuis en een kerk. Er zijn een paar nieuwbouwwijken met eengezinshuizen aan de noordkant en aan de zuidkant van het dorp. In het dorp staan nog veel boerderijen en Zaanse houten huizen. Er zijn een paar appartementen met een benedenverdieping met tuin en een bovenverdieping. Alleen het bejaardentehuis "Lambert Melisz" is een flat van 3 hoog.Industrie Aan de zuidkant van het dorp is erg veel industrie. Het bedrijventerrein grenst aan Zaandam en is dus ook erg dicht bij Amsterdam. Het distributiecentrum van Albert Heijn is hier en het kantoor van Albert Heijn ook.

Molens

Er zijn nog 2 molens in Westzaan. De Prinsenhof, dit is een pelmolen en er wordt nog mee gewerkt. Je kunt deze molen bezoeken en zien hoe er wordt gepeld. De Schoolmeester, dit is de enige werkende papiermolen ter wereld. Hier kun je ook naar toe om te zien hoe ze van vodden papier maken. Je kunt hier ook papier kopen.

Sportclubs Westzaan

Er zijn veel sportclubs in Westzaan, zoals een tennis-, voetbal-, turn-, volleybal-, klaverjas-, judo-, rhönrad- en korfbalclub.

Tennis

TV Westzaan

Tennisvereniging Westzaan bevindt zich op het Zuideinde 150 1551 EM te Westzaan. Deze club heeft vier verlichte kunstgrasbanen en een kantine.

Voetbal

V.V.V. Westzaan

V.V.V. Westzaan ligt voor TV Westzaan, er zijn twee voetbalvelden. Één voetbalveld bestaat uit kunstgras en de andere uit gewoon gras. Als je bij V.V.V Westzaan voetbald, dan ben je soms ingeroosterd om kantine dienst te draaien(alleen bij thuis wedstrijden). Vaak zijn dat 1 á 2 uurtjes.

Turnen

Gymvereniging Jahn

Gymvereniging Jahn turnt in de gymzaal van De Kroosduiker, ze hebben er ringen, een bok (geen schaap), een lange mat, een brug (rekvorm), trapeze, de trampoline, de rekken en de kast. Ze turnen altijd op dinsdag. Ze doen veel competities en je hebt een selectiegroep.

Volleybal

Iduna

Iduna is de volleybalclub van Westzaan. Ze trainen elke vrijdagvond in de gymzaal van de Kroosduiker. Ze hebben alleen een recreantenteam. Die doen mee aan het maandelijkse recreantentoernooi in Wormer.

Judo

De Kwaker

De judoclub in Westzaan heet de Kwaker. Ze doen niet mee aan wedstrijden.

Korfbal

W.K.V. Roda

W.K.V Roda is een korfbalclub, het ligt in de noord vlak bij de Kroosduiker.

Boerderijen

Er zijn in Westzaan ongeveer 10 boerderijen. Op een boerderij heb je vaak veeteelt. Zoals: bijna alle koeien, en anders nog: schapen, paarden, geiten, kippen.

Soms verbouwen de boeren in Westzaan gras (voor hooi) en maïs. Ook hebben de boeren een tractor waarmee ze hooien en ploegen. Aan het einde van de zomer halen de boeren het hooi binnen. 's winters kunnen de eien er van eten. De boer melkt de koe 2 keer per dag of meer. De boer sluit de machine aan op de uiers en die zuigt de melk eruit. Ook geiten, paarden en schapen kunnen melk geven. Sommige boeren geven hun koeien te eten en andere koeien mogen zelf weten wanneer ze gaan eten. Of ze lopen op het land. Dan mogen ze ook zelf weten waneer ze gaan eten. een boer kan op verschillende manieren melken namelijk: met een machine, met de hand of met een melkrobot. de koe kan er in lopen waneer hij dat wil. en dan zal je denken dat hij dat dus nooit doet. maar als zijn uiers vol zijn dan gaat hij van zelf wel.

Koeien.jpg

De Prins

De Prins is een hotel in Westzaan, het is in augustus 2011 vernieuwd.

Het is een hotel en restaurant.

Het hotel heeft 3 sterren.

De Zuid

Algemeen

De zuid is een stuk van het dorp Westzaan.

Er zijn veel verschillende dingen te doen.

Er is 1 school

De straten aan de zuid heten zuideinde en jij allanstraat.

Wat is er te doen aan de zuid?

  1. Je hebt een speeltuin en
  2. een kapper
  3. een naaiclub
  4. een voetbalvereniging
  5. een tennisvereniging
  6. een school
  7. een naschoolse opvang
  8. en een schaatsclub

Op de dijk van westzaan

Als je op de dijk van zuideinde staat dan kijk je uit over het Noordzeekanaal en het dorp.

Er staan erg veel huizen.

Je komt uit in Zaanstad (Zaandam)

Scholen

In Westzaan staan 3 scholen. Er zijn 2 Kroosduikers in Westzaan, een staat in de noord en de andere aan de zuid. In Westzaan staat ook de school de rank die staat ongeveer in het midden. De Kroosduiker zuid staat in de vogelbuurt, de Kroosduiker noord staat in de torenstraat. De Rank staat in de J.J. Alanstraat. Naast De Rank staat de peuterspeelzaal De Kwaker, waar ook een gymzaal is. De Rank is een christelijke basisschool. Op de Rank zitten ongeveer 110 kinderen. En de Kroosduiker is een openbare basisschool.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Westzaan&oldid=676844"