Woerden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van de gemeente Woerden

Woerden ligt centraal tussen Utrecht en Gouda in de Nederlandse provincie Utrecht.

Omdat Woerden sinds 1372 stadsrechten heeft, is het officieel een stad. Woerden heeft 3 kernen: Harmelen, Kamerik en Zegveld.

Geschiedenis

Het middeleeuwse Woerden; Er zijn 6 middeleeuwse schepen in Woerden gevonden. de eerste in 1978, dat was een vrachtschip met graan. De tweede in 1988, dat was een vrachtschip. De derde in 1989, dat was een boomstamkano. De vierde in 1576, dat was een onzekere vondstmelding. De vijfde in 1998, dat was een boomstamkano. De zesde in 2003, dat was weer een vrachtschip.

Uit de periode 300 tot 1300 is niks bekend over de ontwikkeling van Woerden. Mogelijk is dat in het begin in de 8e eeuw op de plaats van de verdwenen castellum een houten kerk gebouwd is er zijn een paar sporen aangetroffen van de middeleeuwen belangrijke monumenten zijn de Petruskerk en het kasteel en het nog niet gevonden oudste kasteel van woerden restauratie werkzaamheden brachten in de kerk een belangrijke 16e eeuw beeldengroep aan het licht enkele in de vorige eeuw geborgen scherven van badorf-aardewerk wijze werk op in de negende of tiende eeuw gezien de sterk op de Romeinse tijd gerichte opgravingen tot nu toe mag verwacht worden dat bij het toekomstige opgravingen kunnen kleine restanten uit de middeleeuwse periode aan het licht komen de Romeinen verlieten het kasteel in Woerden in de loop van de derde eeuw. Woerden hoorde van 1814 tot 1989 bij Zuid-Holland.

Toerisme

In de laatste week van de zomervakantie is het een groot feest in Woerden, het is dan Woerdense Vakantie Week (WVW). Op het exercitie terrein in stad zijn de hele week allemaal leuke spelletjes en optredens van verschillende artiesten.

Ook is er eens in het jaar de nacht van Woerden. Dit is een grote wielrenner wedstrijd die wordt gehouden door de binnenstad van Woerden. Deze wedstrijd wordt in het donker gereden. Kampioenen uit Woerden maar ook uit andere plaatsten doen hier aan mee.

1 keer per jaar is er een koeienmarkt. Er zijn koeien, schapen, geiten en konijnen. Ook is er een grote markt en kermis te vinden in de stad. De kermis staat er 3 dagen en de koeienmarkt is 1 dag. Iedereen kan komen kijken en er zijn veel boeren te vinden die op zoek zijn naar een koe.

Woerden heeft ook een camping, genaamd 'Batenstein'. Naast de camping ligt een 'tropisch' zwembad, waar je ook kan fitnessen.

Woerden heeft ook een mooi kasteel.

Woerden heeft ook vele lekkere eetgelegenheden. De stad bruist. De bevolkingsomvang groeit elkaar jaar meer.

Woerden heeft ook een station wat goed bereikbaar is.

Woerden heeft ook een buslijn. Lijn 1, 2, 3 en 4 zijn de stadsdiensten. Ook zijn er andere lijnen richting Utrecht, Maarssen, Zegveld, Mijdrecht, Oudewater, Montfoort en Breukelen.

Woerden heeft ook een bioscoop: AnnexCinema.

Museum

Woerden heeft ook een stadsmuseum. Dit museum is gevestigd in het oude stadhuis dat gebouwd is in 1501.

Onderwijs

In Woerden zijn in totaal 27 basisscholen waarvan er 21 een geloof volgen. Ook is er 1 basisschool die speciaal onderwijs geeft.

Er zijn 2 middelbare scholen: de Minkema en de Kalsbeek. De scholen hebben alle twee een locatie voor Havo/VWO en Gymnasium en een locatie voor het VMBO.

Monumenten in Woerden

Joods Monument

Het joods Monument Woerden is opgericht ter gedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog, hoeveel Joden er zijn omgekomen in de concentratiekampen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog waren er 42 Joden in Woerden. 12 van de 14 weggevoerden kwamen niet meer terug. Het gezin Izaks hoorde bij deze mensen. Het Monument is onthuld in september 2002.

Oorlogsmonument te Woerden

Het Oorlogsmonument te Woerden is opgericht ter gedachtenis aan de medeburgers die tijdens de oorlog opgepakt zijn en het niet hebben overleefd. Het comité van het monument heeft het gemaakt ter herdenking van de vrijheid.

Het kasteel in Woerden

Het kasteel van Woerden werd rond 1410 gebouwd.

Woerdense vakantieweek (WVW)

Elk jaar worden er in Woerden de Woerdense vakantie week gehouden. Dit festijn wordt ieder jaar in de laatste week van de zomervakantie gehouden. Er zijn verschillende activiteiten aanwezig voor jong en oud. Zo is er bijvoorbeeld een playbackshow en een vossenjacht. Ook hebben ze een soort mascotte, deze heet Woerdy. De Woerdense vakantie week bestaat al sinds 1954. Natuurlijk is het niet altijd al zo groots geweest. Vroeger waren het meestal spellen zoals bingo en vossenjacht, nu zijn er allemaal dingen bij gekomen zoals artiesten. Ook zijn de activiteiten 's middags gratis. Voor de optredens van verschillende artiesten moet je kaartjes kopen, deze zijn meestal tussen 7.50 en de 20 euro. Voor de playback show of Jeugdkoningin moet je jezelf opgeven. Je moet daar wel vroeg bij zijn want de eerste worden meestal doorgelaten. Bij de Jeugdkoningen worden er 1 koningin en 2 hofdames uitgekozen, je mag dan bij de optochten in een koets of een ander voertuig en bij de meeste evenementen ben je aanwezig. O.a. Marco Borsato heeft hierbij een aantal keer opgetreden.

WikiKidsAtlas

Woerden op Google Maps


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Woerden&oldid=653566"