Wyoming

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wyoming
The Equality State

Flag of Wyoming.svg Seal of Wyoming.svg Wyoming in United States.svg

Hoofdstad Cheyenne
Aantal inwoners 576.851 (2020)
Oppervlakte 253.554 km²
Gouverneur Mark Gordon (R)
Lid van de VS sinds 1890
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Wyoming

Wyoming is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het middenwesten van het land. Wyoming grenst in het noorden aan Montana, in het oosten aan South Dakota en Nebraska, in het zuiden aan Colorado, in het zuidwesten aan Utah en in het westen aan Idaho. Wyoming is met iets meer dan een half miljoen inwoners de minst bevolkte staat. Ook is het na Alaska de dunstbevolkte staat. De afkorting van Wyoming is WY en de bijnaam is 'The Equality State', wat de 'Gelijkheidsstaat' betekent. Wyoming was namelijk de eerste staat waar vrouwen konden stemden (sinds 1869). De hoofdstad van Wyoming is Cheyenne.

Wyoming werd oorspronkelijk door allerlei inheemse volkeren bewoond. De regio was lang in de handen van Frankrijk, maar werd met de aankoop van Louisiana aan de Verenigde Staten verkocht in 1803. Hierdoor verwierven de Amerikanen het grootste gedeelte van de staat, maar het westelijk gedeelte werd pas later verworven na verdragen met Mexico en het Verenigd Koninkrijk. In 1868 werd Wyoming officieel een territorium en trad in 1890 toe als 44e staat. In Wyoming vonden de beroemde overvallen van Butch Cassidy en de Sundance Kid plaats. Ook ligt het beroemde Yellowstone National Park in de staat, wat het eerste nationale park van de Verenigde Staten is.

De staat geldt als een rode staat, wat betekendt dat de Republikeinse Partij er een grote meerderheid heeft. Wyoming is zelfs de meeste Republikeinse staat van de Verenigde Staten.

Geschiedenis

Inheemse geschiedenis

De regio waar Wyoming nu ligt wordt al zo'n 13.000 jaar bewoond. In het gebied leefden verschillende volkeren, waaronder de Cheyenne en de Arapaho. In en rond het Yellowstone National Park zijn verschillende voorwerpen uit deze periode gevonden. De eerste Europeanen doorzochten het noorden van de staat. Het zuiden werd geclaimd door Spanjaarden als onderdeel van het Spaanse Rijk. De Spanjaarden kwamen hier eigenlijk nooit, mede doordat Latijns-Amerika voor hen interessanter was. De Amerikanen doorzochten de regio tijdens de Lewis en Clark-expeditie in 1807. Zij kwamen ook achter de geisers in Yellowstone, maar in de tijd werd aangenomen dat dit verzonnen was. Robert Stuart zou de regio in 1812 ook bezoeken.

Wyoming als territorium

Een groep reizigers in Wyoming

De regio kwam officieel aan de Verenigde Staten toe na de Amerikaans-Mexicaanse Oorlog en onderhandelingen met de Britten over het Oregon-territorium. Veel Amerikanen trokken naar het westen van de Verenigde Staten en kwamen door Wyoming (de zogeheten Oregon Trail). Rond 1830 waren er langs deze route in Wyoming al nederzettingen. Later werd de eerste spoorlijn door de staat geopend, die Californië en Chicago met elkaar verbonden. In het gebied leefden al verschillende inheemse volkeren. Er waren spanningen tussen de kolonisten en deze volkeren. De volkeren vielen de kolonisten aan en de kolonisten ook de volkeren. Dit was onderdeel van de zogeheten Indianenoorlogen.

Na 1870 werd Wyoming een staat waar veel graan gezaaid werd, waardoor ook de landbouw belangrijk werd in de staat. Doordat Wyoming veel meer mannen had dan vrouwen wilde men jonge, vrijgezellige vrouwen trekken door vrouwen meer rechten in de staat te geven. Dit hield ook het vrouwenkiesrecht in. Wyoming werd in 1868, toen het nog een territorium was, een van de eerste gebieden waar vrouwen konden stemmen en zich verkiesbaar konden stellen.

Wyoming als staat

Wyoming werd officieel een staat op 10 juli 1890. Wyoming werd hierdoor de eerste staat met vrouwenkiesrecht en was een voortrekker op het gebied van vrouwenrechten. Zo is Wyoming de eerste staat waar vrouwen in de jury tijdens rechtspraken konden spreken en de eerste staat met een vrouwelijke rechter. Ook werd Wyoming in 1925 de eerste staat met een vrouwelijke gouverneur, toen Nellie Tayloe Ross werd gekozen.

Geografie

Landschap

De valleien van de Green River

Wyoming is een van drie staten met grenzen die alleen maar uit rechte lijnen bestaan. De andere twee zijn Utah en Colorado. Wyoming heeft een rechthoekige vorm. Wyoming ligt op de grens van de Rocky Mountains (in het westen) en de Great Plains (in het oosten). Door de staat lopen verschillende gebergtes, die uitlopers zijn van de Rocky Mountains. Het belangrijkste gebergte is de Wind River Mountain Range. In het noordwesten liggen grote natuurgebieden, waar ook het beroemde Yellowstone National Park ligt. Yellowstone staat bekend om zijn geisers; kokend heet water dat uit de grond omhoog wordt geschoten van tijd tot tijd. Hier vindt men ook verschillende meren, zoals Jackson Lake en Yellowstone Lake.

Door de staat stromen verschillende rivieren, waaronder de Snake, de Columbia en de Green River. Het hoogste punt van de staat is Gannett Peak met een hoogte van 4.207 meter. De rest van het landschap van de staat bestaat uit bosgebieden afgewisseld door graslanden.

Grote steden

Grootste steden van Wyoming

CheyenneWyoming (cropped).jpg
Cheyenne
Laramie Downtown Historic District.jpg
Laramie

Naam Inwoners County

Casperskyline.jpg
Casper

1. Cheyenne 63.957 Laramie County
2. Casper 57.461 Natrona County
3. Laramie 32.473 Albany County
4. Gillette 31.903 Campbell County
5. Rock Springs 23.082 Sweetwater County
6. Sheridan 17.849 Sheridan County
7. Green River 11.978 Sweetwater County
8. Evanston 11.704 Uinta County
9. Riverton 10.996 Freemont County
10. Jackson 10.429 Teton County

Klimaat

Een tornado in Wyoming

Wyoming heeft een combinatie van een steppeklimaat en een landklimaat. Dit betekent dat de staat te maken heeft met koude winters en warme zomers. De wind is de staat erg droog, waardoor er weinig regenval is. In de zomer wordt het tussen de 27 en 31°C in Wyoming, terwijl de temperatuur in de winter tussen de 0 en -11°C ligt. Hoewel het 's winters koud is, valt er weinig sneeuw door de droge lucht. De meeste neerslag valt in de lente. Wyoming heeft vaak te maken droogtes en door klimaatverandering kan dit toenemen.

Qua extreem weer heeft Wyoming vaak te maken met onweersbuien. Het zuidoosten van de staat heeft ook vaak met tornado's te maken, aangezien dit gebied tot de zogeheten Tornado Alley behoord. In de rest van de staat komen haast geen tornado's voor.

Bevolking

Algemeen

In Wyoming wonen zo'n 578.000 mensen en is hiermee de minst bevolkte staat. Wyoming is samen met Vermont de enige twee staten die minder inwoners dan de hoofdstad Washington D.C. hebben. Wyoming is vrij landelijk en heeft enkele kleinere steden en vele dorpen. Hierdoor is Wyoming ook erg dunbevolkt. Het inwonersaantal vrij stabiel en stijgt en daalt soms een beetje. 82% van de inwoners van de staat zijn blank, 10% Latino, 2,7% inheems Amerikaans en 1,6% Afro-Amerikaans. De meeste inwoners hebben een Duitse, Engelse, Ierse, Noorse of Zweedse migratieachtergrond.

Het kathedraal van Laramie

Taal

Engels is de officiële taal van Wyoming. 93% van de bevolking spreekt ook het Engels als moedertaal. Net als in veel andere staten spreken de inwoners van Wyoming vaak alleen Engels. Het Engels is de taal van het onderwijs, de rechtspraak en de politiek. Ook wordt het in het dagelijks leven het meest gebruikt.

De tweede taal van Wyoming is het Spaans, dat door 4,5% van de bevolking gesproken wordt. Vaak gaat dit om Amerikanen met een Mexicaanse migratieachtergrond. Kleinere talen in de staat zijn het Chinees, het Frans, het Duits en het Russisch. Ook spreekt een klein gedeelte van de bevolking de inheemse taal Algonkisch.

Religie

76% van de inwoners van de staat zijn aanhanger van het christendom. Hiervan is 49% protestants, 18% katholiek en 9% aanhanger van de Mormoonse Kerk. De belangrijkste protestantse stromingen is het evangelicisme. 23% van de bevolking hangt geen religie aan of is ongelovig. Andere religies zijn het jodendom en het boeddhisme.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Wyoming

Het dagelijks bestuur van Wyoming wordt gedaan door de regering van de staat. Het hoofd van de regering is de gouverneur van Wyoming. De huidige gouverneur van de staat is Mark Gordon van de Republikeinse Partij. Wyoming heeft geen luitenant-generaal, terwijl andere staten deze wel hebben. Een luitenant-generaal is de plaatsvervanger van de gouverneur en helpt de gouverneur met het uitvoeren van taken, maar in Wyoming is deze afwezig. De gouverneur dient een periode van vier jaar en kan slechts één keer herkozen worden.

Het parlement van Wyoming heet de Wyoming State Legislature en bestaat uit twee kamers. Dit zijn:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 60 leden die elke twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 30 leden die elke vier jaar gekozen worden.

De Republikeinse Partij heeft in beide kamers een absolute meerderheid. De overige zetels worden opgevuld door de Democratische Partij.

Bestuurlijke indeling

Wyoming heeft 23 county's. Dit zijn:

Een kaart met de county's van Wyoming


Landelijke politiek

Liz Cheney, een bekend politicus uit Wyoming

Wyoming is tegenwoordig een "rode staat", wat betekent dat de Republikeinse Partij er een grote meerderheid heeft. 70% van de inwoners van de staat is Republikeins. Tijdens presidentsverkiezingen is Wyoming een veilige rode staat en heeft sinds 1964 altijd voor de Republikeinse presidentskandidaat gestemd. De laatste Democraat waarvoor de inwoners van Wyoming stemden was Lyndon B. Johnson. Voor de jaren 1960 was Wyoming een "blauwe staat" en hadden de Democraten een meerderheid in de staat. Wyoming is tegenwoordig de meeste Republikeinse staat van het land!

In het Amerikaans Congres wordt Wyoming vertegenwoordigd door twee senatoren en één afgevaardigde. De twee senatoren zijn Cynthia Lummis en John Barrasso, die beide lid zijn van de Republikeinse Partij. De enige afgevaardigde namens Wyoming is Liz Cheney; ook een Republikein. Zij komt uit de Cheney-familie; een belangrijke politieke familie uit Wyoming. Haar vader, Dick Cheney, was vicepresident onder George W. Bush.

Economie

Een van de ski-resorten van de staat

De economie van Wyoming is nog steeds erg afhankelijk van de mijnbouw. In de grond van de staat zitten allerlei waardevolle stoffen, zoals steenkool, uranium, diamanten en aardolie. Deze stoffen leveren de staat erg veel geld op. Daarnaast vestigen ook veel bedrijven zich in Wyoming vanwege de lage belastingen. In Wyoming is er geen inkomstenbelasting, erfbelasting en ook de belastingen op grond zijn erg laag. Daarnaast speelt het toerisme een belangrijke rol. Deze toeristen komen voor al voor de natuur van Wyoming, zoals het beroemde Yellowstone-park. De parken van Wyoming trekken zo'n zes miljoen bezoekers per jaar. Ook zijn er ski-resorten in de staat, die ook veel toeristen trekken.

De landbouw speelt tegenwoordig een kleinere rol dan vroeger. Toch is de verkoop van wol, hooi, vlees, graan en suikerbiet nog steeds erg belangrijk.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wyoming&oldid=703694"