Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Internationaal recht en Argentinië

Zeeland (provincie)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Zeeland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie ook Zeeland (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Zeeland (provincie)
Zeeland
Flag of Zeeland.svg Zeeland wapen.svg

Zeeland in the Netherlands.svg

Hoofdstad Middelburg
Eigenschappen
Oppervlakte 2.933,89 km²
Hoeveelheid inwoners 381.182 (in 2015)
Bevolkingsdichtheid 213 inw./km²
Commissaris van de Koning Han Polman (D66)
Gemeenten 13
Volkslied Zeeuws volkslied
Website www.zeeland.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Zeeland is een provincie in het zuidwesten van Nederland. De provincie grenst in het noorden aan Zuid-Holland, in het oosten aan Noord-Brabant, in het westen aan de Noordzee en in zuiden aan de Belgische provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en voor een klein stukje aan Antwerpen. De hoofdstad en de belangrijkste stad is Middelburg.

Satellietfoto van Zeeland

Geschiedenis

Farm-Fresh bullet go.png Zie Geschiedenis van Zeeland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zeeland werd al bewoond voordat de Romeinen naar Nederland kwamen. Dit weten we omdat vissers beelden hebben gevonden van de godin Nehelennia in de Oosterschelde.

Sinds de Middeleeuwen zijn er in Zeeland al problemen met het vele water. Er is al altijd een verlies geweest van land, maar ook aanwinst. Waarschijnlijk is in deze tijd de provincie aan zijn naam gekomen. De provincie ligt vrijwel op of onder zeeniveau, behalve de duinen. Eigenlijk is Zeeland net een lapjesdeken van polders en sloten. Door de eeuwen heen is het landschap daarom ook flink gewijzigd. Vroeger bestond Zeeland namelijk uit meer eilanden dan nu. Veel eilanden zijn samengevoegd tot de schiereilanden die we nu kennen. Maar er werden ook gebieden bewoond die nu niet meer bestaan, doordat ze in de Noordzee zijn verdwenen. Denk bijvoorbeeld aan het Verdronken Land van Saeftinghe en het Verdronken Land van Zuid-Beveland.

In de 16de en 17de eeuw is Zeeland flink gegroeid, net als Holland. Een aantal steden in Zeeland waren toen belangrijke havens en speelden wereldwijd een belangrijke rol. Voorbeelden hiervan zijn Middelburg, Veere, Vlissingen en Zierikzee. In de 16de eeuw was Middelburg de grootste handelsstad van de Noordelijke Nederlanden. Halverwege de 17de eeuw was Middelburg de op vier na grootste stad van het land. Middelbrug was toen groter dan Den Haag en Utrecht. Aan het eind van de 17de eeuw was Middelbrug na Amsterdam de grootste havenstad van Nederland. Ook zat de VOC in Middelbrug gevestigd.

In de 18de eeuw kwam een einde aan de welvaart in Zeeland. In 1795 had Middelbrug nog 20.146 inwoners, hiermee was het de op acht na grootste stad van Nederland. Zierikzee was de tweede belangrijke stad van Zeeland. Vlissingen, Goes en Veere waren ook belangrijke steden.

Door de opkomst van de spoorwegen werden Zuid-Beveland en Walcheren met het vaste land verbonden. Sinds 1872 ligt er in Zeeland en Noord-Brabant een spoorlijn die een aantal Zeeuwse steden met elkaar verbindt. Deze lijn heet de Zeeuwse lijn. Ook kreeg Zeeuws-Vlaanderen een verbinding met het vaste land.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Zeeland heel belangrijk geweest, vanwege de locatie. Hierdoor zijn er veel gevechten en bombardementen geweest in gebieden en steden in Zeeland. Hierdoor is ook de binnenstad van Middelburg flink veranderd, want op 17 mei 1940 is daar een groot bombardement geweest. Na de Duitse inval had de rest van Nederland toen al gecapituleerd, maar Zeeland nog niet. Aan het einde van de oorlog zijn de Breskens, Oostburg, Schoondijke en Sluis bijna volledig verwoest.

In de jaren 50 was er in Zeeland een politieke discussie genaamd Vrije veren. Dit was erg belangrijk voor Zeeuws-Vlaanderen. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd Zeeland getroffen door een grote ramp: De Watersnoodramp van 1953. Om nog zo'n ramp te voorkomen werd begonnen met de Deltawerken. In 1960 werd begonnen met de bouw en in 1987 werden de Deltawerken voltooid. Hierdoor werd Zeeland ook beter bereikbaar voor toeristen.

Geografie

Zeeland bestaat uit een groot aantal schiereilanden. Ooit waren dit allemaal losse eilanden. Mede door de Deltawerken werden een groot aantal eilanden samen gevoegd. Hierdoor heet Zeeland ook zo, waarschijnlijk. Hieronder staan een aantal schiereilanden:

Zeeuws-Vlaanderen is geen schiereiland. Het is een Nederlands deel op het vaste land van België. Alleen via de Westerscheldetunnel of via het vaste land van België te bereiken.

De belangrijkste zeearmen tussen de schiereiland zijn:

In Zeeland is vooral akkerbouw. Er is veel fruitteelt in de Zak van Zuid-Beveland en veel bloementeelt op het schiereiland Tholen. In Zeeuws-Vlaanderen is er veel vlasteelt en in de buurt van Rilland en Kapelle zijn veel kassencomplexen te vinden. In Zeeland is er veel zeeklei te vinden. Meer naar het zuiden kom zand tegen. Buiten de dijken liggen schorren en slikken in het water. Langs de kusten zijn er veel duingebieden. Op Schouwen-Duiveland is er een zeer breed duinbeeld. Ook op veel delen van Walcheren is dit het geval.

Grootste steden

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van steden en dorpen in Zeeland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nr. Plaats Inwonersaantal
1. Middelburg 39.210
2. Vlissingen 32.547
3. Goes 27.100
4. Terneuzen 25.286
5. Hulst 10.773
6. Oost-Souburg 10.544
7. Zierikzee 10.483
8. Axel 7956
9. Tholen 7744
10. Kapelle 7056

Culinair

Bekend eten uit Zeeland zijn mosselen, dit zijn schelpdieren.

Politiek

Gemeenten

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van gemeenten in Zeeland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Zeeland zijn er 13 gemeenten:

 1. Borsele
 2. Goes
 3. Hulst
 4. Kapelle
 5. Middelburg
 6. Noord-Beveland
 7. Reimerswaal
 8. Schouwen-Duiveland
 9. Sluis
 10. Terneuzen
 11. Tholen
 12. Veere
 13. Vlissingen

Bekende Zeeuwen

Externe links

Provincievlag Klik hier voor een lijst van Zeeuwse steden, dorpen, buurtschappen en gehuchten
met een verwijzing naar de gemeente waaronder ze vallen.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeeland_(provincie)&oldid=721738"