Zuidoost-Azië

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zuidoost-Azië

Location Southeast Asia.svg

Oppervlakte 5.000.000 km²
Inwoners 593.000.000
Gemiddeld aantal inwoners per km² 116.5
Talen Arabisch, Cambodjaans, Vietnamees, Hindi, Nicobarees, Buginees, Maleis (Bahasa Melayu), Tetun, Tagalog, Indonesisch (Bahasa Indonesia), Cebuano, Ilokano, Hiligaynon, Bikol, Waray-Waray, Kampampangan, Pangasinan, Javaans, Soendanees, Madoerees, Chavacano, Hiri Motu, Tok Pisin, Tamil, Malayalam, Telugu, Engels, Portugees, Spaans, Bengaals, Punyabi, Thais, Laos, Papoea, Birmaans, Mandarijn Chinees, Kantonees, Min, Taiwanees, Lan-nang en nog vele andere talen
Continent Azië
Tijdzones UTC+5:30 (Andamanen en de Nicobaren in India) tot en met UTC+9:00 (Indonesië)


Zuidoost-Azië is een van de vele subregio's van het continent Azië. Zuidoost-Azië ligt ten zuiden van China, in het oosten van Indisch Subcontinent en in het noorden van Australië. Dit gebied heeft 11 landen: Vietnam, Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja, Maleisië, de Filipijnen, Brunei, Singapore, Indonesië en Oost-Timor. Het heeft ook 2 territoriums: het Christmaseiland en de Cocoseilanden. De oppervlakte van deze subregio is 5.000.000 km². Het heeft ongeveer 593.000.000 inwoners en één vijfde daarvan leeft op het Indonesische eiland Java.

Geografie

Zuidoost-Azië is in twee regio's verdeeld: Het vaste land van Zuidoost-Azië (met de landen: Thailand, Myanmar, Laos, Vietnam en Cambodja) en de Indische Archipel (met de landen: Singapore, Maleisië, Brunei, de Filipijnen, Indonesië en Oost-Timor). De Indische Archipel ligt in de Ring van Vuur en in de Ring van Vuur zijn de ergste aardbevingen, vulkanen en zeebevingen van de hele wereld.

Klimaat

In Zuidoost-Azië heerst een tropisch moesson klimaat. Het kan er erg veel regenen en er zijn vele oerwouden en regenwouden. Ook zijn er bergen, platteland, eilanden en kusten. Het platteland is niet zo groot als in India. Er zijn geen steppes of woestijnen zoals in China, Kazachstan of Mongolië. Maar er zijn erg veel vulkanen.

De territoriums

Christmaseiland is een territorium dat eigenlijk bij Australië hoort. Het ligt in de Indische Oceaan. De oppervlakte van dit eiland is 135 km² en het heeft 1.402 inwoners. De hoofdstad en de grootste plaats van dit eiland is Flying Fish Cove (ook wel the Settlement). Het andere territorium van Zuidoost-Azië is de Cocoseilanden. Deze eilanden zijn eigenlijk ook van Australië en de oppervlakte van de eilanden is 14,2 km². Het heeft twee atollen en had in 2001 621 inwoners. De Cocoseilanden liggen midden op de zeeroute van Sri Lanka naar Australië en middenin de Indische Oceaan. De hoofdstad van de Cocoseilanden is West Island. De grootste plaats op deze eilanden is echter Bantam.

Geschiedenis

Ongeveer 45.000 jaar geleden immigreerden zich de eerste homo sapiens (onze huidige mens-soort) naar dit subcontinent. Zij ontwikkelden en hadden een betere cultuur dan de oude inwoners van Zuidoost-Azië. De mens-soort die hier nog leefde, leefde slechts 12.000 jaar samen met de homo sapiens en stierven uiteindelijk uit. Één van de eerste goed ontwikkelde culturen toen ontstonden in Vietnam en Indonesië. Veel volkeren die hier woonden kwamen oorspronkelijk uit het huidige Taiwan, maar immigreerden naar het zuiden per boot. De eerste Vietnamese volkeren konden al snel prachtige bronzen en ijzeren sieraden/werktuigen maken. Het waren goede zeevaarders en voeren zelfs zover tot Madagaskar in Afrika. Daarom is de huidige Malagassische taal sterk verwant aan Zuidoost-Aziatische talen. De beste zeevaarders toen waren de inwoners van het Indonesische eiland Sumatra. Zij gingen zelfs handelen in goud met de Romeinen en de Oude Grieken. Van oorsprong waren Zuidoost-Aziatische mensen animistisch (dat betekent dat ze bijgeloof hebben), maar later geloofden ze voor een groot deel in boeddhisme. Indonesië en Maleisië waren vroeger volkomen boeddhistisch, maar omdat ze in de middeleeuwen gingen handelen met de Arabieren gingen ze geloven in de islam. Cambodjaanse mensen geloven hedendaags vaak in het hindoeïsme of het boeddhisme, omdat ze vroeger erg goed bevriend waren met het Indiase rijk. Veel verschillende rijken hebben over Zuidoost-Azië geheerst. Waaronder de belangrijkste rijken Koninkrijk Vietnam, Khmer-Rijk, Koninkrijk Thailand, Jawa Dwipa-Rijk, Rijk van Majapahit en veel keer werd Zuidoost-Azië aangevallen door het keizerrijk China. Hedendaags bestaat Zuidoost-Azië grotendeels uit vele republieken, één sultanaat en één koninkrijk. Vroeger was dit subcontinent nog arm, maar nu is het flink wat rijker geworden. Toch lever er nog miljoenen mensen in armoede en die worden geholpen door vele organisaties.

Andere namen

In de oudheid werd Zuidoost-Azië anders genoemd. De Japanners noemden Zuidoost-Azië "NanYo", de Arabieren noemden deze regio "Qumr", "Waq - Waq" of "Zabag" en de Indiërs noemden deze regio "Suvarnabhumi" of "Suvarnadvipa". Suvarnadvipa betekent "gouden eilanden". Toen er handelaren uit andere gebieden in Zuidoost-Azië kwamen, dachten ze dat ze in een erg mysterische plaats waren gekomen. Dat was zo, omdat Zuidoost-Azië hele rare kruiden en stoffen produceerde, zoals: kruidnagelen of nootmuskaat. De inwoners daar waren ook erg dapper. Tijdens de wereldoorlogen werd Zuidoost-Azië South-East genoemd.

Landen en hoofdsteden

vlag hoofdstad land
Flag of Brunei.svg Bandar Seri Begawan Brunei
Flag of Thailand.svg Bangkok Thailand
Flag of East Timor.svg Dili Oost-Timor
Flag of Vietnam.svg Hanoi Vietnam
Flag of Indonesia.svg Jakarta Indonesië
Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur Maleisië
Flag of the Philippines.svg Manilla Filipijnen
Flag of Myanmar.svg Naypyidaw Myanmar
Flag of Cambodia.svg Phnom-Penh Cambodja
Flag of Laos.svg Vientiane Laos
Flag of Singapore.svg Singapore Singapore
De stad Bangkok in de nacht
De stad Dili overdag
De stad Singapore in de nacht
De stad Manilla in de nacht
De stad Bandar Seri Begawan in de nacht


De grootste steden

Jakarta in de nacht
 1. Flag of Indonesia.svg Jakarta (Indonesië) - metropool-bevolking: 24.390.000
 2. Flag of the Philippines.svg Manilla (Filipijnen) - metropool-bevolking: 22.550.000
 3. Flag of Vietnam.svg Ho Chi Minh Stad (Vietnam) - metropool-bevolking: 22.000.000
 4. Flag of Thailand.svg Bangkok (Thailand)- metropool-bevolking: 13.180.000
 5. Flag of Vietnam.svg Hanoi (Vietnam) - metropool-bevolking: 12.470.000
 6. Flag of Malaysia.svg Kuala Lumpur (Maleisië) - metropool-bevolking: 8.070.000
 7. Flag of Indonesia.svg Bandoeng (Indonesië) - metropool-bevolking: 7.420.000
 8. Flag of Singapore.svg Singapore (Singapore) - stedelijke bevolking: 4.990.000
 9. Flag of Myanmar.svg Rangoon (Myanmar) - stedelijke bevolking: 4.350.000
 10. Flag of the Philippines.svg Davao (Filipijnen) - metropool-bevolking: 4.160.000
 11. Flag of Indonesia.svg Soerabaya (Indonesië)- metropool-bevolking: 3.680.000
 12. Flag of the Philippines.svg Cebu (Filipijnen) - metropool-bevolking: 3.500.000
 13. Flag of Indonesia.svg Medan (Indonesië) - metropool-bevolking: 2.980.000
 14. Flag of the Philippines.svg Quezon City (Filipijnen) - metropool-bevolking: 2.680.000
 15. Flag of Indonesia.svg Bekasi (Indonesië) - metropool-bevolking: 2.090.000
 16. Flag of Cambodia.svg Phnom-Penh (Cambodja) - metropool-bevolking: 2.010.000
 17. Flag of Vietnam.svg Haiphong (Vietnam) - stedelijke bevolking: 1.890.000
 18. Flag of Malaysia.svg Johor Bahru (Maleisië) - metropool-bevolking: 1.800.000
 19. Flag of Indonesia.svg Palembang (Indonesië) - metropool-bevolking: 1.580.000
 20. Flag of Indonesia.svg Tangerang (Indonesië) - metropool-bevolking: 1.540.000
 21. Flag of Indonesia.svg Makassar (Indonesië) - metropool-bevolking: 1.500.000
 22. Flag of Indonesia.svg Semarang (Indonesië) - metropool-bevolking: 1.400.000
 23. Flag of the Philippines.svg Caloocan City (Filipijnen) - stedelijke bevolking: 1.380.000
 24. Flag of Malaysia.svg Subang Jaya (Maleisië) - stedelijke bevolking: 1.330.000
 25. Flag of Malaysia.svg Ipoh (Maleisië) - metropool-bevolking: 1.150.000
 26. Flag of Vietnam.svg Can Tho (Vietnam) - stedelijke bevolking: 1.130.000
 27. Flag of Malaysia.svg Klang (Maleisië) - stedelijke bevolking: 1.060.000

Economie

Zuidoost-Azië ligt op de zeeroute van de Indische Oceaan met de Grote Oceaan oftewel Stille Oceaan. Men vergelijkt dat Zuidoost-Azië de brug het Midden-Oosten, de Middellandse Zee en het Indisch Subcontinent tot Oost-Azië verbindt. Ongeveer 9000 jaren geleden leerden de mensen uit Zuidoost-Azië al met boten varen. Deze mensen kwamen uit de eilanden: de Sulu-Eilanden (Filipijnen). Vanaf de 2e eeuw werd er al druk gehandeld in Zuidoost-Azië. Later kwamen er ontdekkingsreizigers, zoals Marco Polo. Ook kwamen er Christelijke priesters. De economie ontwikkelde tot de dag van vandaag: het moderne Zuidoost-Azië. Op 8 augustus 1967 werd de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) gesticht door vijf landen: de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Singapore en Thailand. In 1984 trad Brunei binnen de organisatie en in 1995 Vietnam. In het jaar 1997 zouden Laos en Myanmar erop volgen. Als laatste trad Cambodja in 1999 in. Oost-Timor treedt helaas nog niet tot de organisatie. Het is samen met Papoea-Nieuw-Guinea kandidaat van deze organisatie. Nu heeft ASEAN 10 lidstaten. Een groot aantal van de lidstaten van ASEAN heeft belangrijke steden die een sterke economie hebben. Zoals de Filipijnen Manilla hebben en Thailand Bangkok. Die steden hebben dan een financieel district. Dat is een district van een stad waar allemaal banken en bedrijven zijn gevestigd. Hun hoofdkantoren daar zijn wolkenkrabbers en die vormen een prachtige skyline.

Handelspartners van ASEAN

Sport

In Zuidoost-Azië worden de SEA-Games gehouden. Elke twee jaar is er een. Het lijkt op de Olympische spelen, maar is alleen voor Zuidoost-Azië. Elke twee jaar worden er ook de ASEAN Para-Games gehouden. Dat is hetzelfde, maar alleen voor gehandicapte mensen of invaliden. Ook worden er de elke twee jaar de ASEAN Football Championship gehouden. Dit lijkt op UEFA, maar is speciaal voor Zuidoost-Azië.

Landkaarten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuidoost-Azië&oldid=799656"