Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

2020: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Maart)
(Maart)
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 202: Regel 202:
 
* 22 - In Italië worden alle niet-noodzakelijke fabrieken gesloten tot 3 april.  
 
* 22 - In Italië worden alle niet-noodzakelijke fabrieken gesloten tot 3 april.  
 
* 22 - In Mexico is er een agent overleden door een helikoptercrash nadat hij twee ontvoerde mensen had bevrijd. Het gebeurde in de buurt van bergen. Er zijn vijf verdachten aangehouden.
 
* 22 - In Mexico is er een agent overleden door een helikoptercrash nadat hij twee ontvoerde mensen had bevrijd. Het gebeurde in de buurt van bergen. Er zijn vijf verdachten aangehouden.
 +
* 23 - Bij onrust in een gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad [[Bogota]] zijn zeker 23 doden gevallen. Alle doden waren gevangenen en vielen op een dag dat er in gevangenissen in Colombia werd geprotesteerd tegen de slechte hygiënische omstandigheden in gevangenissen. Ze waren bang om besmet te raken met het coronavirus. Naast de doden zouden er ook 80 gewonden zijn.
 +
* 23 - In Nederland zijn er 34 nieuwe doden met het coronavirus gevallen, waarmee het totale aantal op 213 komt. Er zijn ook 545 nieuwe coronabesmettingen. Hiermee komt het totale aantal op 4749.
 +
* 23 - Het kabinet houdt een persconferentie waar nieuwe maatregelen worden bekend gemaakt. Alle bijeenkomsten waar personen samenkomen zijn verboden tot 1 juni. In Nederland komt er nog geen lockdown maar het wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven.
 +
* 24 - De autoriteiten van China heft de lockdown in de Chinese provincie [[Hubei]], waar [[Wuhan]] ligt, grotendeels op. Inwoners met een gezondheidsverklaring mogen binnen de provincie weer reizen, behalve Wuhan. De inwoners moeten wel nog in quarantaine tot 8 april.
 +
* 24 - Bij een brand in een schuur te [[Biddinghuizen]] zijn 8000 kuikens omgekomen. Een naastgelegen schuur met nog eens 8000 kuikens bleef gespaard.
 +
* 24 - Er wordt bekend gemaakt dat de centrale eindexamens van middelbare scholieren niet doorgaat. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. 
 +
* 24 - In het Afrikaanse land [[Mozambique]] zijn 64 migranten dood gevonden. Ze zaten in een container van een vrachtwagen en kwamen uit Ethipoië. Waarschijnlijk zijn ze gestikt en kregen ze dus geen lucht.
 +
* 24 - In Nederland is er een recoordaantal van 63 nieuwe doden door het coronavirus. In het totaal zijn er nu 276 doden. 5560 mnesen hebben nu in het totaal het coronavirus, dat is een stijging van 815 nieuwe besmettingen.
 +
* 25 - Bij een aanslag op een tempel van het [[sikhisme]] in de Afghaanse hoofdstad [[Kaboel]] zijn 25 gelovigen gedood waaronder een kind. Er zijn ook acht gewonden gevallen. Bij het ochtendgebed bestormden schutters de tempel en schoten op gelovigen. Daarna gijzelden ze tientallen gelovigen. Veiligheidstroepen omsingeleden later het gebouw en bevrijdden de gijzelaars uiteindelijk. De schutters werden gedood. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep [[Islamitische Staat]].
 +
* 25 - Een nieuw recoordaantal van 80 nieuwe coronadoden in Nederland brengt het totale aantal op 356 doden. Er zijn 852 nieuwe besmettingen gemeldt, nu zijn er 6412 besmettingen in Nederland.
 +
* 25 - De Duitse deelstaat [[Noordrijn-Westfalen]] laat gevangenen vervroegd vrij om te voorkomen dat gevangenen elkaar aansteken met het coronavirus.
 +
* 27 - De Verenigde Staten heeft China ingehaald qua coronabesmettingen en is daarmee het land met de meeste coronabesmettingen ter wereld.
 +
* 27 - Het Nederlands programma [[De Wereld Draait Door]] stopt na 15 jaar ermee.
 +
* 27 - De Verenigde Staten bereikt als eerste land ter wereld de grens van 100.000 besmettingen door het coronavirus.
  
 
=== April ===
 
=== April ===

Versie van 28 mrt 2020 om 15:36

Eeuwen: 20e eeuw21e eeuw22e eeuw

Jaren: 20012002200320042005
200620072008200920102011
201220132014201520162017
20182019202020212022

2020
Latijnse jaartelling MMXX
Chinese jaartelling 4716 – 4717
丙亥 – 丁子
Armeense jaartelling 1469
ԹՎ ՌՆԿԹ
Ethiopische jaartelling 2012 – 2013
Hebreeuwse jaartelling 5780 – 5781
Indische jaartelling 1942 – 1943
Islamitische jaartelling 1442 – 1443

2020 is een schrikkeljaar dat na 2019 en voor 2021 volgt. Het jaar begon op een woensdag. Op 12 april is het Pasen en Hemelvaartsdag valt op 21 mei.

Gebeurtenissen

 • Volgens de Bali Concord, een verdrag dat in 2003 werd getekend, moeten alle landen die bij de ASEAN zijn aangesloten in dit jaar een economische gemeenschap hebben gevormd.

Januari

3 jan - Foto's van de luchtaanvallen op Qassem Soleimani (gemaakt door getuigen op afstand)
6 jan - De uitvaart van Soleimani in Teheran, hoofdstad van Iran
8 jan - De omcirkelde gebieden zijn de schade na de Iraanse raketaanvallen op de Ain al-Asad-luchtmachtbasis
12 jan - De freatische eruptie van de Mount Taal
19 jan - Protesten in Libanon
20 jan - Lil' Kleine wint de verkiezing "Dom Bontje".
31 jan - Menigte op het Parliament Square om de Brexit te vieren
 • In de Chinese miljoenenstad Wuhan wordt een mysterieuze longziekte ontdekt, wat later een coronavirus blijkt te zijn. 444 mensen zijn ermee besmet en het aantal besmette mensen blijft stijgen en er zijn tot nu toe 26 dodelijke slachtoffers gevallen. Er zijn ook zieken gemeld in Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Thailand, de slachtoffers waren geweest in Wuhan. De bron van het coronavirus is een markt in Wuhan waar levende dieren werden verkocht en het virus kan van mens tot mens worden overgedragen. Door het virus is al het openbaar vervoer in Wuhan gesloten en zijn ook heel veel toeristische attracties in heel China zoals de Chinese Muur gesloten. In veel landen over de wereld worden extra controles uitgevoerd om zo verspreiding te voorkomen. Op 24 januari kwam het virus ook voor het eerst voor in Europa, bij twee mensen die in Wuhan waren geweest werd het ontdekt in Frankrijk.
 • 1 - Kroatië neemt het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over van Finland.
 • 1 - Hudson's Bay is officieel failliet in Nederland. Alle winkels zijn dan ook vanaf vandaag dicht.
 • 1 - Bij rellen in een cellencomplex in Centraal-Mexico zijn 16 gevangenen om het leven gekomen. Daarnaast zijn er ook vijf gevangenen gewond geraakt. Waarom er rellen uitbraken, is niet bekend.
 • 1 - In de dierentuin van Krefeld, vlakbij Düsseldorf, zijn bij een grote brand alle dieren, op twee chimpansees na, omgekomen in het apenverblijf. De brand spreidde zich niet uit naar het gorillaverblijf en dat verblijf overleefde dan ook. De brand is veroorzaakt door een wenslampion, die verboden zijn in Duitsland in verband met brandgevaar.
 • 2 - Het parlement van Turkije heeft bij een stemming ingestemd op een voorstel waardoor een Turkse militairen naar Libië kunnen vanwege de oorlog in het land.
 • 2 - Bij meerdere bedrijven in Nederlandse grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn meerdere bombrieven gevonden. Geen één van de brieven is afgegaan en ze hadden als ze afgingen zwaar letsel kunnen veroorzaken. Volgens de politie zou het gaan om één afzender. De dader heet Nathan C. en had psychiatrische problemen, maar er zijn ook aanwijzingen dat hij geradicaliseerd werd nadat hij zich bekeerde tot de islam.
 • 3 - Het Amerikaans leger heeft de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood met raketaanvallen bij de internationale luchthaven van Bagdad. Een drone heeft die raketten afgevuurd bij een vrachtterminal. Volgens de Verenigde Staten was de generaal verantwoordelijk voor de dood van honderden Amerikanen en leden van de internationale coalitie. Vijf leden van een door Iran gesteunde Iraakse paramilitaire groep zijn ook omgekomen bij de aanval waaronder de hoge Irakese generaal Abu Mahdi al-Muhandis.
 • 3 - Bij een aanslag rond 14u00 in een park in de Franse stad Villejuif, een voorstad van Parijs, is één iemand omgekomen en zijn 2 mensen gewond geraakt. De overige bezoekers konden vluchten. De dader, Nathan C., had psychische problemen, maar er zijn aanwijzingen van radicalisering nadat hij zich recent bekeerde tot de islam.
 • 4 - In Cambodja zijn 9 doden gevallen en 18 gewonden nadat een flat die in aanbouw was is ingestort. De meeste slachtoffers waren bezig met een laag beton op de hoogste en zevende verdieping. De slachtoffers zijn onder het puin gehaald.
 • 4 - In het centrum van de Irakes hoofdstad Bagdad zijn twee raketten neergekomen in de "groene zone", waar regeringsgebouwen en meerdere ambassades zich bevinden. Één raket viel op een groot plein, vlakbij de Amerikaanse ambassade, daarbij raakte niemand gewond. Bij de andere raket in een ander deel van Bagdad raakten 5 mensen gewond. Buiten een Iraakse vliegbasis, waar ook Amerikaanse militairen zich bevinden, zijn ook twee raketten gevallen. Er zijn daar ook geen berichten over slachtoffers of schade.
 • 5 - De Amerikaanse president Donald Trump zegt 52 Iraanse doelen aan te vallen als Iran een aanval uitvoert op Amerikanen of Amerikaanse bezittingen. Een aantal van die doelen zijn culturele doelen maar een paar dagen later werd dit ingetrokken. Het getal 52 is gekozen omdat er 1979 meer dan een jaar lang 52 Amerikanen werden gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran.
 • 5 - Het parlement van Irak heeft uit een vergadering besloten dat alle Amerikaanse militairen uit Irak moeten vertrekken. De aanleiding daarvan zijn de raketaanvallen bij de luchthaven van Bagdad tegen Soleimani.
 • 5 - Iran trekt zich terug uit het internationaal atoomakkoord omdat het land zich niet meer verplicht voelt. Dit komt door de liquidatie van generaal Soleimani in Bagdad.
 • 5 - Bij een aanval door terreurbeweging Al-Shabaab op een Amerikaanse basis in Kenia zijn 3 Amerikanen omgekomen en twee gewond geraakt. De 3 doden was 1 soldaat en 2 medewerkers van het ministerie van Defensie. Het is de eerste keer dat er een aanval wordt gepleegd op Amerikaanse militairen in Kenia. Als reactie heeft de VS vijf terroristen gedood.
 • 6 - In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn miljoenen mensen naar de uitvaartplechtigheid van de overleden Iraanse generaal Soleimani gegaan. De Iraanse leider Khamenei moest huilen en de dochter van Soleimani sprak dreigende woorden uit tegen de VS.
 • 7 - Bij de uitvaart van Soleimani in zijn geboorte stad Kerman zijn 56 doden gevallen en meer dan 200 gewonden nadat er paniek uitbrak om onbekende redenen en mensen elke vertrapten. Er waren honderdduizenden mensen aanwezig.
 • 7 - In de parkeergarage van de luchthaven in de Noorse stad Stavanger zijn 300 auto's afgebrand. De luchthaven bleef daardoor een dag dicht. Vluchten werden op 8 januari weer hervat.
 • 8 - Iran heeft 15 raketten uitgevoerd op twee militaire basissen in Irak waar Amerikaanse soldaten in zijn gestationeerd. Het gaat om de Ain al-Asad-luchtmachtbasis en een basis in Erbil, Noord-Irak. Iran zelf zegt dat er 80 doden zijn gevallen en veel schade, maar dit klopt niet. Volgens de Amerikanen zijn er 11 gewonden gevallen en is er minimale schade omdat ze op tijd naar de bunkers konden gaan. Daarnaast zouden 4 van de 15 raketten hun doel hebben gemist. Als reactie zei Trump dat hij geen militaire acties tegen het land gaat uitvoeren omdat het erop lijkt dat Iran het op die raketaanvallen laat, maar dat hij wel strenge, zware sancties gaat opleggen.
 • 8 - De Iraanse generaal Soleimani wordt begraven in zijn woonplaats Kerman met veel vertraging. De begrafenis had veel vertraging doordat er paniek uitbrak tijdens zijn uitvaart.
 • 8 - In de ochtend stort Ukraine International Airlines-vlucht 752 neer, kort na het opstijgen. Het zou van Teheran (Iran) naar Kiev (Oekraïne) vliegen. Alle 176 inzittenden kwamen om, waaronder 82 Iraniërs, 63 Canadezen en 11 Oekraïners. Het vliegtuig was een nieuwe Boeing 737-800 die bekend staat om zijn goede reputatie, net zoals de luchtvaartmaatschappij. Het neergestorte vliegtuig had twee dagen voor het ongeluk nog technisch onderhoud gekregen. De oorzaak is onbekend, maar volgens Iran gaat het op een technisch mankement. Luchtvaartdeskundigen kunnen dit niet bevestigen. Volgens bronnen van de VS is het vliegtuig per ongeluk geraakt door een afweerraket van Iran.
 • 8 - Naar aanleiding van het vliegtuigongeluk met Ukraine International Airlines en de huidige situatie heeft KLM, maar ook andere luchtvaartmaatschappijen, besloten om niet over Irak en Iran te vliegen. Dit is van toepassing bij bijna alle vluchten naar het Midden-Oosten of Azië en levert 10 tot 12 minuten extra reistijd op. Lufthansa en Ukraine International Airlines hebben besloten om niet meer naar Iran te vliegen in verband met de situatie.
 • 9 - Bij een aanval door jihadisten in het Afrikaanse land Niger zijn 160 doden gevallen. Eerst spraken lokale autoriteiten over 25 doden. Onder de 160 doden zijn er 89 militairen en 77 extremisten. De regering van Niger heeft 3 dagen van nationale rouw aangekondigd.
 • 10 - Een gedeeltelijke maansverduistering heeft plaatsgevonden in onder andere heel Nederland en België. De resultaten vielen echter tegen want ondanks het niet bewolkt was was er weinig te merken van een maansverduistering.
 • 10 - In een postsorteercentrum van PostNL in Amsterdam is er een bombrief gevonden. De brief was bedoelt voor een autobedrijf in Amsterdam die al een waarschuwing had gekregen voor brieven. De bombrief is uiteindelijk onschadelijk gemaakt.
 • 11 - Iran geeft toe dat het land Ukraine International Airlines-vlucht 752 (8 januari) heeft neergehaald. Het Iraans leger zegt dat her per ongeluk is gedaan en een menselijke fout is. Het vliegtuig werd aangezien als een kruisraket in verband met de spanningen tussen het land en de VS. Iran ontkende de verantwoordelijkheid eerst de hele tijd maar geeft het nu toe.
 • 12 - In heel Iran, vooral in hoofdstad Teheran, zijn er protesten uitgebroken tegen het regime van Iran. Ze vinden dat hoge politieke en militaire leiders moeten opstappen omdat ze eerst logen over het neerhalen van Ukraine International Airlines-vlucht 752. Ze vinden het niet kunnen dat Iran eerst alles ontkende en eisen een excuses. Bij de ramp kwamen meer dan 80 Iraniërs om, maar ook veel Canadezen.
 • 13 - In de Filipijnen is de vulkaan Mount Taal uitgebarsten. Daardoor is de luchthaven van Manilla gesloten met als gevolg de annulering van meer dan 500 vluchten. Kantoren en scholen blijven daarnaast ook dicht. Bij de uitbarsting komen grote hoeveelheden rook en as vrij. Doordat de rook en as vrijkomt is er ook een bijzonder natuurverschijnsel zichtbaar waarbij het heel hevig bliksemt in een klein gebied boven de vulkaan, wat spectaculair is om te zien van een afstand. In meerdere steden is de stroom uitgevalle en er is ook 1 dode gevallen tot nu toe. Plaatselijke autoriteiten waarschuwen dat er door de uitbarsting ook een tsunami in het water kan komen. In het verleden is de vulkaan ook al meerdere keren uitgebarst, wat één keer zelfs maandenlang duurde.
 • 14 - Bij een grote brand met als gevolg een grote explosie in een chemisch complex in de Spaanse stad Tarragona is zeker één dode gevallen en raakten 9 mensen gewond. De explosie veroorzaakte een grote schokgolf wat ook de ene dode veroorzaakte. Hij kwam om nadat er een stuk van een nabijgelegen appartementencomplex instortte door de schokgolf.
 • 15 - Na 991 dagen, iets meer dan 2,5 jaar, kunnen mensen in Turkije weer op Wikipedia. Wikipedia werd door de Turkse regering in april 2017 geblokkeerd omdat ze vonden dat de inhoud op Wikipedia over Turkije vals waren. Turkije wou vervolgens Wikipedia om de inhoud te veranderen maar dat deed Wikipedia niet dus Turkije blokkeerde de website.
 • 15 - De 66-jarige Italiaanse Francesca di Giovanni wordt door Paus Franciscus benoemd tot de eerste vrouw met een hoge/belangrijke positie binnen het Vaticaan. Ze wordt onder-secretaris op de afdeling Buitenlandse Zaken.
 • 15 - In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is ruim 82 kilo aan cocaïne gevonden. De drugs werden in een Nederlands vrachtvliegtuig gevonden. 7 mensen werden aangehouden, waaronder 3 Nederlanders.
 • 18 - Door de uitbarsting van de vulkaan Mount Taal zijn nog eens 160.000 mensen gevlucht. Er zijn al reeds 900 gewonden gevallen door contact met vulkaanas. Filipijnse autoriteiten houden rekening dat de crisissituatie maanden kan duren.
 • 18 - Bij protesten in Libanon zijn minstens 150 demonstranten gewond geraakt na botsingen met ordetroepen. Tijdens een mars braken er rellen uit waarbij met stenen en vuurwerk werd gegooid.
 • 19 - Bij een aanval op een millitair trainingskamp in Jemen zijn 25-70 doden gevallen (precieze aantal onbekend). Waarschijnlijk zitten de Houthi-rebellen achter de aanval. Het trainingskamp werd aangevallen met drones en raketten.
 • 19 - Bij een brand in een zorginstelling voor mensen met een beperking in de Tsjeschische grensstad Vejprty zijn zeker 8 doden gevallen. De 30 andere aanwezigen raakten allemaal gewond, waaronder één ernstig. Er kwamen zeven brandweerauto's op de brand af, twee daarvan kwamen uit Duitsland. De oorzaak van de brand is onbekend.
 • 20 - Nederlands rapper Lil' Kleine heeft door de stichting Bont voor Dieren de verkiezing; "Dom Bontje" gewonnen. De verkiezing wordt jaarlijks gehouden en de winnaar is een BN'er die "nog altijd niet begrijpt dat bont echt niet kan". Hij heeft de prijs gewonnen vanwege het openbaar dragen van een jas met een kraag van coyotebont.
 • 21 - In het zuiden van het land en de provincie Utrecht geldt code geel vanwege mist. Het zicht kan minder dan 200m zijn en lokaal zelfs minder dan 50m. Door de mist konden voor een tijdje vluchten op Eindhoven Airport niet konden vertrekken, binnenkomende vluchten konden ook niet landen. In de middag was de mist verholpen.
 • 24 - In de Duitse plaats Rot am See schiet een 26-jarige man 6 mensen dood in een restaurant. Er vielen ook nog twee gewonden. De man schoot met een halfautomatisch wapen, waar hij een vergunning voor had, en belde zelf de politie om te zeggen dat hij net om zich heen had geschoten. De politie heeft de man gearresteerd. De dader kende al zijn slachtoffers.
 • 24 - President Donald Trump van de Verenigde Staten is de eerste Amerikaanse president die op de March For Life aanwezig is. Dat is een betoging voor het ongeboren kind die tegen abortus zijn. Trump hield er ook een speech en met zijn aanwezigheid laat hij weten dat hij de anti-abortus-beweging steunt.
 • 24 - Bij een zware aardbeving in het oosten van Turkije zijn zeker 22 doden gevallen en meer dan 1000 mensen raakten gewond. Het ging om een aardbeving die een kracht had van 6,8. Het epicentrum lag nabij Elazığ en de aardbeving vond plaats om 21:00. Er volgden honderden naschokken, de aardbeving was ook te voelen in landen zoals Israël, Libanon, Georgië, Armenië en Iran. In de ochtend van 25 januari, de volgende dag, werden vijf mensen gered nadat ze een hele nacht in de vrieskou onder het puin van een gebouw zaten. Een van de vijf is een zwangere vrouw. Er zijn nog 22 mensen vermist, meer dan een duizend reddingswerkers zoeken hen nog.
 • 25 - Door een bermbom in Mali zijn drie Belgische millitairen lichtgewond geraakt. Twee van de drie konden ter plekke worden behandelt, maar één moest behandelt worden in een Frans ziekenhuis in de stad Gao.
 • 31 - Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de Europese Unie, waarmee de Brexit haast vier jaar na het referendum voltrokken is.

Februari

5 feb - 3500 mensen op het cruiseschip 'Diamond Princess' zijn gestrand voor de kust voor Japan vanwege gevallen van corona aan boord.
11 feb - Rodrigo Duterte, president van de Filipijnen, heeft het militair verdrag met de Verenigde Staten beëindigt.
feb - In Zuid-Korea worden drones gebruikt voor disinfectie
29 feb - Italië telt 1049 besmettingen en 29 doden, het aantal besmettingen en doden blijft maar fors stijgen
 • 2 - In de Chinese stad Wuhan zijn 15 Nederlanders geëvacueerd vanwege het coronavirus. Van twee Nederlanders is ook de Chinese partner meegekomen.
 • 2 - Voor het eerst is er buiten China een dode gevallen door het coronavirus, in de Filipijnen overleed een 44-jarige man. Hierdoor staat het totale aantal doden door het coronavirus op 304.
 • 2 - In de stad Sydney, in Australië, heeft een dronken automobilist vier kinderen, allemaal tussen de 8 en 13 jaar, doodgereden. Naast de vier doden zijn er ook drie andere kinderen gewond naar het ziekenhuis overgebracht. Zes van de zeven slachtoffers behoren tot hetzelfde gezin. De kinderen wouden een ijsje kopen, maar werden aangereden. De bestuurder wordt verdacht van twintig overtredingen, waaronder doodslag en rijden onder invloed.
 • 2 - In Londen zijn bij een terroristische aanslag twee mensen neergestoken. Eén daarvan is in levensgevaar, de andere maakt het goed. De aanslag vond plaats rond 14:00 in de wijk Streatham, in het zuiden van de stad. De dader leek een bomgordel te dragen en werd neergeschoten door de politie. Achteraf bleek deze nep te zijn.
 • 3 - Op een basisschool in het westen van Kenia zijn 14 kinderen omgekomen, omdat ze zijn doodgedrukt. Naast de 14 doden raakten ook 39 kinderen gewond. De oorzaak was paniek, waardoor die ontstond, is onbekend.
 • 4 - Marco Borsato en Leontine Borsato gaan uit elkaar. Ze trouwden in 1998, ze hebben drie kinderen samen.
 • 5 - Dan Houser, mede-oprichter van game-uitgever Rockstar (bekend om GTA), stopt ermee. Na 20 jaar bij Rockstar te hebben gewerkt zegt hij in maart weg te gaan.
 • 5 - 3500 mensen op het cruiseschip 'Diamond Princess' zijn gestrand voor de kust van Japan nadat bekend werd gemaakt dat zeker 10 mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus op het schip. Onder de 3500 passagiers zijn er ook 3 Nederlanders.
 • 7 - Er zijn 31.000 mensen al besmet met het coronavirus en er zijn 636 doden gevallen tot nu toe.
 • 8 - Het Franse en Malinese leger hebben 30 jihadisten gedood in de Sahel-regio. De aanvallen waren in het grensgebied van Mali, Niger en Burkina Faso. 20 van de 30 zijn gedood door drones en tien bij twee operaties.
 • 8 - Een Thaise soldaat, gekleed in het zwart met een masker, stormde met een zwaar machinegeweer een legerbasis binnen waar hij zijn commandant doodschoot. Vervolgens reed hij schietend met een gestolen legervoertuig naar een druk winkelcentrum in de stad Nakhon Ratchasima. Daar schoot hij 27 mensen dood, 57 mensen raakten gewond. Hij verschanste zich uren in de kelder van het winkelcentrum en werd uiteindelijk doodgeschoten door ordetroepen.
 • 9 - Storm Ciara trekt over Nederland en België met windstoten tot 120 km/u. Er is veel stormschade door heel het land en meer dan 250 vluchten zijn geannuleerd op Schiphol door de storm.
 • 10 - Vijf Turkse militairen zijn gedood door het Syrisch leger in de provincie Idlib. Er woedt een strijd tussen beide partijen wat ook de oorzaak is van de aanval.
 • 11 - De Filipijnse president Rodrgio Duterte heeft het militair verdrag met de Verenigde Staten beëindigt. De overeenkomst houdt in dat Amerikaanse militairen in de Filipijnen mogen verblijven voor trainingen. De Filipijnen was een belangrijke locatie voor het Amerikaanse leger vanwege de ligging vlakbij China.
 • 12 - In Nederland is er officieel sprake van een griepepidemie. De griepepidemie is dit jaar later begonnen dan normaal, gewoonlijk start hij in december of januari.
 • 13 - In de Chinese provincie Hubei is het aantal corona-besmettingen en doden flink gestegen doordat iemand al corona heeft als hij ernstige symptomen vertoond in de plaats van ook nog een positieve test. Het aantal doden is in 1 dag opgelopen van 1068 tot 1310. Het aantal besmettingen steeg van 33.366 tot 48.206. Wereldwijd zijn er nu 60.335 besmettingen, waaronder 46 in Europa.
 • 15 - Bij een schietpartij voor de evenementenlocatie Tempodrom in Berlijn, is zeker 1 dode gevallen en vier gewonden. De oorzaak van de schietpartij is onbekend, maar het gaat waarschijnlijk om een ruzie.
 • 15 - In Frankrijk is de eerste dode door corona gevallen in Europa. Het gaat om een Chinese toerist. In Frankrijk zelf zijn al 11 besmettingen vastgesteld.
 • 16 - De eerste officiële lentedag van het jaar is vandaag met een temperatuur van 18,3 graden in Limburg.
 • 16 - Bij een ongeluk met een sportvliegtuigje in Frankrijk zijn vier doden gevallen, het gaat om een Piper Pa-28. De vier slachtoffers waren de twee piloten, een 15-jarige jongen en de vader van een van de piloten.
 • 17 - Bij een aanslag door terroristen in het noordoosten van Burkina Faso op een protestantse kerk zijn 24 doden gevallen. Drie mensen zijn daarnaast ontvoerd. Er waren twintig terroristen bij de aanval die de kerk binnenvielen, na de aanslag is de kerk ook nog eens in brand gestoken.
 • 19 - De Amerikaanse rapper Pop Smoke is doodgeschoten bij een roofoverval in zijn huis te Los Angeles. De overvallers sloegen daarna op de vlucht.
 • 20 - Bij een dubbele aanslag op waterpijpcafés in de Duitse stad Hanau zijn 9 doden gevallen. Alle doden hebben een buitenlandse afkomst. De dader Tobias R. had vreemdelingenhaat.
 • 22 - In Italië stijgt het aantal corona-besmettingen fors. Er zijn al ruim 50 besmettingen vastgesteld en er zijn al 2 doden gevallen. In enkele stadjes in Lombardije ligt het openbaar leven stil.
 • 22 - In Zuid-Korea is het aantal corona-besmettingen voor de tweede dag op rij ruim gestegen. In het land zijn nu 142 nieuwe besmettingen waardoor het totale aantal op 433 komt. De meeste besmettingen worden gelinkt aan een kerkgemeenschap in Daegu, waardoor wordt verwacht dat het aantal besmettingen binnen de kerkgemeenschap nog verder zal stijgen.
 • 23 - In Italië zijn noordelijke gemeenten vanwege het coronavirus geïsoleerd, omdat daar veel besmettingen zijn. In 3 dagen is het aantal besmettingen in Italië van 3 naar 76 gegaan.
 • 23 - Bij een aardbeving in het grensgebied tussen Iran en Turkije zijn 9 doden gevallen, onder wie drie kinderen. De aardbeving had een kracht van 5,9.
 • 24 - In de Duitse stad Volkmarsen heeft een autobestuurder met opzet ingereden op een carnavalsstoet. Er vielen 30 gewonden, waarvan 7 zwaargewond raakten. De dader is een 29-jarige Duitser, ook uit Volkmarsen. Hij was onder invloed van alcohol.
 • 24 - In Italië is het aantal doden door het coronavirus verdubbelt tot 6, er zijn 224 corona-besmettingen. In Noord-Italië hamsteren mensen massaal waardoor er veel lege schappen zijn.
 • 25 - In Italië is het aantal doden door het coronavirus gestegen tot 11 en met bijna 100 nieuwe corona-besmettingen tot 322. Er zijn ook de eerste besmettingen in Algerije, Oostenrijk, Kroatië, Zwitserland en het vasteland van Spanje gemeld en op het Spaanse eiland Tenerife is een hotel met duizend gasten afgesloten van de buitenwereld, nadat een Italiaanse toerist besmet bleek. Op een paar kilometer van Sittard (Nederland) in Duitsland is er iemand met het coronavirus besmet. Hij zou in Nederland zijn geweest maar kon toen geen mensen besmetten.
 • 27 - In Duitsland zijn honderden carnavalsvierders in quarantaine gegaan omdat iemand met corona carnaval had gevierd. Tot nu toe hebben 6 mensen in Duitsland corona maar dat zal naar verwachting oplopen.
 • 27 - In Nederland is er voor het eerst iemand met corona. Het gaat om een man uit Loon op Zand die het virus opliep in Noord-Italië. Hij had carnaval gevierd in Tilburg en Loon op Zand.
 • 28 - In Nederland is er een tweede corona-besmettingen. Het gaat om een vrouw uit Amsterdam. De man uit Loon op Zand en de vrouw uit Amsterdam hebben geen verband met elkaar en zij liep ook het virus op in Noord-Italié.
 • 29 - In de Verenigde Staten is voor het eerst iemand overleden aan het coronavirus. Tot nu toe zijn er 66 besmettingen in het land. 42 daarvan zijn afkomstig van het cruiseschip Diamond Princess.
 • 29 - In een dag tijd is het aantal corona-besmettingen in Nederland van 2 naar 7 gestegen. De vrouw en dochter van de man uit Loon op Zand, de partner en het jongste kind van de vrouw uit Amsterdam en een vrouw in Delft hebben het virus ook nog opgelopen. De vrouw uit Delft heeft niets te maken met de andere besmettingen en heeft het opgelopen in Noord-Italië. In Frankrijk zijn er nu 100 besmettingen en in Italië ruim 1000 met 29 doden.
 • 29 februari is een schrikkeldag.

Maart

In Qom, een heilige stad voor sjiitische moslims, zijn veel gebouwen dicht vanwege het coronavirus
Corona patiënten in Iran
Vanwege het coronavirus hamsteren mensen in Nederland massaal
In verband met het coronavirus mag je vanuit Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland alleen maar Duitsland in als je een goede reden er voor hebt
In Iran worden straat gedesinfecteerd
Een volledig lege straat in Madrid, normaal erg druk
Corendon schrapt alle reizen in maart
In deze Australische supermarkt is al het toiletpapier op. Mensen vechten erom en soms moet de politie zelfs erbij komen
Sinds 16 maart is de maximumsnelheid overdag op alle Nederlandse snelwegen verlaagd naar 100 km/u.
 • 1 - Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem is gesloten vanwege het coronavirus. Een patiënt die in het ziekenhuis een week lag had het coronavirus terwijl het ziekenhuis er niet van wist. In Nederland zijn er nu in het totaal 10 besmettingen. In China is gisteren bij 573 mensen het coronavirus nieuw vastgesteld en in Zuid-Korea is het aantal besmetting opgelopen tot boven de 3500. Wereldwijd zijn bijna 87.000 besmet met het coronavirus en het dodental komt bijna tot de 3000.
 • 2 - In Kesteren, in Gelderland, is een ontsnapte tbs-patiënt doodgeschoten door de politie. De 37-jarige man was eerder ontsnapt met iemand anders. De ontsnapping vond plaats rond 16:30. De twee bedreigden iemand met een vuurwapen en een mes en hielden hem gegijzeld. Ze ontsnapten via een taxi, de politie zette daarna de achtervolging in en schoten meerdere keren.
 • 2 - In een Filipijns winkelcentrum, vlakbij de hoofdstad Manilla, heeft een gewapende man urenlang dertig mensen gegijzeld, er zou 1 iemand zijn neergeschoten. De man zou boos zijn om een ontslag. Op het einde van de dag gaf hij zich over en liet de gijzelaars gaan.
 • 2 - In Nederland zijn er nu 19 gevallen van corona, waaronder een kind van vijf. In heel Europa zijn op dit moment 2100 besmettingen vastgesteld. In Italië is het dodental de afgelopen 24 uur flink gestegen, van 34 naar 52.
 • 3 - In de Amerikaanse stad Nashville zijn bij twee tornado's zeker 25 doden gevallen. Er is veel schade. Ongeveer veertig gebouwen in het centrum van de stad hebben schade of zijn ingestort. Honderden mensen zijn ten slotte dakloos.
 • 4 - Het aantal doden door het coronavirus is gestegen van 79 naar 107 in Italië en er zijn meer dan 3000 besmettingen. Door het coronavirus zijn ook alle scholen en universiteiten dicht. In Nederland zijn er 23 besmettingen, een stijging van 5 besmettingen. De Nederlandse overheid heeft aangeraden alleen naar Noord-Italië te reizen als het noodzakelijk is.
 • 5 - Vlakbij Straatsburg, in Frankrijk, is een hogesnelheidstrein ontspoord. Bij de ontsporing raakten 21 mensen gewond. Het ongeluk gebeurde rond kwart voor 8.
 • 5 - Het aantal besmettingen is in Nederland ruimte verdubbelt van 38 naar 82. In Iran zijn alle scholen gesloten tot 20 maart, in Iran zijn er namelijk al 3513 besmettingen met 107 doden. In Duitsland is het aantal besmetting ook flink gestegen, met 109 naar 349. De mis in rooms-katholieke kerken mag in het noorden van Italië alleen nog maar op zondag worden gehouden, hebben Italiaanse bisschoppen afgekondigd.
 • 6 - In Nederland is het aantal besmettingen opgelopen tot 128. Een 86-jarige man overleed in Rotterdam aan het virus.
 • 6 - Bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn 27 doden en tientallen gewonden gevallen. De aanslag was bij een herdenking van een moordaanslag in 1995 door de Taliban. Eerst viel er een raket die een explosie veroorzaakte en vervolgens schoten gewapende mannen op de menigte.
 • 7 - In Nederland zijn er nu 188 besmettingen. Een man van 86 uit Uden is omgekomen. Het RIVM adviseert inwoners van Noord-Brabant met klachten om thuis te blijven en gaat vanaf vandaag ziekenhuispersoneel testen.
 • 7 - In Italië zijn er in 1 dag meer dan 1200 besmettingen bijgekomen waardoor het aantal nu op 4636 staat. In Frankrijk zijn er 949 besmettingen vastgesteld. In België is intussen het aantal besmettingen met 60 gestegen tot 169.
 • 8 - In Brazilië zijn 41 doden gevallen door noodweer. 39 mensen zijn nog vermist. Het noodweer zorgde in de regio Baixada Santista voor overstromingen en aardverschuivingen.
 • 8 - In Nederland zijn er 76 nieuwe besmettingen bijgekomen waardoor het aantal corona-besmettingen oploopt tot 264. Er is nog een dode bijgekomen in Nederland: een man van 82 in een ziekenhuis in Sittard-Geleen, waardoor het aantal doden op 3 komt.
 • 8 - In Italië zijn er nu 7335 besmettingen (corona) en 366 doden dat mede komt door de grootste stijging tot nu toe bij zowel de besmettingen en doden. Namelijk respectievelijk bijna 1500 en 133.
 • 9 - Het aantal besmettingen door het coronavirus in Nederland staat nu op 321, mensen in Noord-Brabant wordt opgeroepen als, als het kan, om thuis te werken. Ook heeft Mark Rutte opgeroepen om geen handen meer te schudden in Nederland.
 • 9 - In Italië, met 9172 besmettingen en 463 doden, zijn er veel strengere maatregelen: Italianen mogen alleen naar buiten voor werk of als het noodzakelijk is, alle zwembaden, musea, bioscopen, ski-resorts en sportscholen in het land gaan dicht, begrafenissen, trouwerijen en culturele en religieuze evenementen gaan niet door en alle sportwedstrijden van alle niveaus gaan niet door.
 • 10 - Koning Willem-Alexander heeft aan Indonesië zijn excuses aangeboden voor het Nederlands geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949 in Indonesië.
 • 10 - Het aantal coronapatiënten is gestegen tot 382 in Nederland. Er zijn al vier doden gevallen. Noord-Brabant verbiedt tot maandag alle grote evenementen, zoals voetbalduels en concerten. De EU stopt 25 miljard in investeringsfonds voor getroffen bedrijven en Italië meldt 168 nieuwe coronadoden, het hoogste aantal tot nu toe.
 • 11 - Bij een aanval met 15 kleine raketten op een legerbasis in Irak (vlakbij Baghdad) zijn twee Amerikanen en een Brit omgekomen. Twaalf mensen raakten gewond. De aanval vond om half 8 in de avond plaats. Ze werden vanaf een pick-uptruck afgevuurd, die later werd gevonden met 3 overgebleven raketten.
 • 11 - Stropers hebben twee zeldzame volledig witte giraffes in Kenia gedood. Ze zijn extreem zeldzaam en er zou er nu maar 1 iemand over zijn op de hele wereld. De dieren zijn waarschijnlijk al maanden dood, waarom ze gedood werd is onbekend.
 • 11 - In Pakistan is een vliegtuig van de Pakistaanse luchtmacht neergestort, daarbij viel 1 dode, de piloot. De crash vond plaats in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. De piloot oefende voor de militaire parade op Pakistan Dag (23 maart). Hij wou een looping maakte maar trok te laat op.
 • 11 - De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de corona-uitbraak nu een pandemie is.
 • 11 - Oostenrijk en Denemarken sluiten scholen, Italië sluit meeste winkels en cafés.
 • 11 - In Nederland zijn er 121 nieuwe gevallen van corona, waarmee de teller op 503 komt. Er is opnieuw iemand overleden waarmee het aantal doden op 5 komt.
 • 12 - De Verenigde Staten stelt een inreisverbod voor alle schengenlanden + Noorwegen en Zwitserland (later uitgebreid naar VK en Ierland) in verband met het coronavirus. Het verbod geldt voor 30 dagen. De EU heeft het verbod afgekeurd.
 • 12 - In Spanje is de voetbalcompetitie afgelast door het coronavirus. Het dodental in Spanje is daarnaast ook opgelopen tot 84, gisteren waren dat er nog 47. Al bijna 3000 mensen hebben het coronavirus in Spanje.
 • 12 - Iran heeft de 10.000 besmettingen gehaald, er zijn meer dan 400 doden gevallen. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken is er een groot te kort aan spullen.
 • 12 - Het aantal besmettingen in Nederland is gestegen met 111 waarmee het aantal besmettingen op 614 komt te staan. 273 coronapatiënten komen uit de provincie Noord-Brabant. Er zijn daarnaast ook een aantal nieuwe maatregelen in Nederland: evenementen met meer dan 100 bezoekers worden afgelast (ook musea, sportwedstrijden, theaters...), zoveel mogelijk thuiswerken, vermijd grote groepen en kwetsbare personen moeten het OV vermijden. Ook worden alle voetbalwedstrijden in Nederland afgelast tot 1 april. Ook hebben de meeste televisieprogramma's geen publiek meer.
 • 12 - De Filipijnse hoofdstad Manila is door het coronavirus op slot. Grote openbare bijeenkomsten zijn verboden in de miljoenenstad, scholen blijven 4 weken dicht en alle binnenlandse reizen; via boot, vliegtuig of trein worden geschrapt. Wie zich er niet aan houdt kan een gevangenisstraf krijgen volgens president Rodrgio Duterte.
 • 12 - In Italië is het aantal besmetting gestegen met 2500 nieuwe besmettingen en het dodental is opgelopen tot 1016.
 • 12 - In Frankrijk sluiten vanaf 16 maart alle scholen, crèches en universiteiten. De Franse autoriteiten hebben die beslissing genoemn omdat volgens hen besmettingen vaak via kinderen verloopt. In Frankrijk zijn er al 2300 besmettingen tot nu toe en 48 doden.
 • 12 - In België gaan alle cafés en restaurants dicht tot 3 april. Ook krijgen kinderen geen les tot 20 april. Scholen moeten wel opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorgsector werken. Daarnaast blijven apotheken en supermarkten ook nog open.
 • 12-13 - De Grand Prix van Australië 2020 is uitgesteld door het coronavirus, dat werd bekend gemaakt op 12 maart. Eerder meldden de Formule 1-teams van McLaren en Mercedes zich al af voor de race. McLaren meldde zich af omdat medewerkers besmet zouden zijn. Op 13 maart werd ook bekend gemaakt dat de Grand Prix van Bahrein en de Grand Prix van Vietnam ook worden afgelast in verband met het coronavirus.
 • 13 - In Egypte zijn 21 doden gevallen door overstromingen en harde windstoten. Volgens premier Madbouly is dit één van de ergste stormen in Egypte in de afgelopen jaren: "Dit hebben we in 35 of 40 jaar niet meegemaakt". De meeste doden vielen op het platteland en in sloppenwijken.
 • 13 - De vrouw van de Canadese premier Justin Trudeau is besmet met het coronavirus. Ze is in isolatie, de premier gaat zelf ook in voorzorg 2 weken in quarantaine. Hij wordt echter niet getest omdat hij niet ziek is.
 • 13 - In Nederland zijn 5 nieuwe coronapatiënten overleden, het dodental komt daarmee op 10. In totaal zijn nu 804 mensen positief getest.
 • 13 - Vanaf maandag zijn alle scholen in de Duitse deelstaten Saarland en Beieren dicht. Saarland grenst aan een Franse regio met veel coronabesmettingen.
 • 13 - In Turkije is een tweede coronageval bekend gemaakt. Alle Turkse scholen gaan dicht voor een week, universiteiten voor drie weken en sportwedstrijden worden tot eind april gehouden zonder publiek.
 • 13 - Oekraïne, Polen en Denemarken sluiten de grenzen in verband met het coronavirus.
 • 13 - De Verenigde Staten heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege het coronavirus. Daardoor kunnen zijn regering en andere overheden aanspraak maken op een noodfonds van 50 miljard dollar dat al door het Congres was gereserveerd. Het doel is verspreiding van de uitbraak af te remmen.
 • 14 - Corendon schrapt alle reizen en cruises vanaf 15 maart tot en met 31 maart. Dit heeft Corendon gedaan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
 • 14 - In Spanje is de noodtoestand afgekondigd door het coronavirus. Alle restaurants en cafés sluiten en niet-noodzakelijke winels, scholen en universiteiten moeten ook dicht. Mensen mogen alleen hun huis uit om naar hun werk te gaan, boodschappen te doen of anderen te verzorgen.
 • 14 - In Frankrijk gaat alles behalve supermarkten, apotheken, benzinepompen en banken dicht. Dit om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het virus beperkt blijft.
 • 15 - In verband met het coronavirus heeft Australië nieuwe maatregelen opgelegd: internationale reizigers die het land in komen moeten 2 weken in quarantaine, geen enkel cruiseschip mag afmeren de komende 30 dagen in/uit Australië en evenementen met meer dan 500 mensen gaan niet door
 • 15 - In België komt een recoordaantal van 197 nieuwe besmettingen erbij. In totaal zijn in België nu 886 officiële besmettingen geregistreerd. Er zijn nog steeds vier doden in het land.
 • 15 - In Nederland zijn er 176 nieuwe besmettingen bijgekomen waarmee het totale aantal op 1135 komt. Het aantal doden is gestegen van 12 naar 20.
 • 15 - In Duitsland zijn de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland grotendeels gesloten.
 • 15 - Nederland neemt maatregelen tegen het coronavirus. Alle scholen, cafés, restaurants, sportclubs en sauna's gaan dicht tot en met 6 april. Scholen en kinderdagverblijven blijven wel open voor kinderen van ouders die in de zorg of bij hulpdiensten werken.
 • 16 - Op alle snelwegen in Nederland is de maximumsnelheid overdag (6:00-19:00) 100 km/u (i.p.v. 120 of 130 km/u).
 • 16 - In Nederland is er een recoordaantal van 273 nieuwe besmettingen bijgekomen. In het totaal hebben nu 1413 mensen corona in Nederland. Er zijn ook 4 doden bijgekomen waardoor er in het totaal 24 doden zijn.
 • 16 - Premier Mark Rutte houdt op de televisie een toespraak in verband met het coronavirus die bekeken werd door 7,6 miljoen mensen. Hij zei o.a.: 'De komende tijd zal een groot deel van de bevolking met het virus besmet raken' (...) "Het is onze absolute prioriteit om de risico's voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid zo klein mogelijk te maken." (...) Hij sprak zijn medeleven uit voor alle slachtoffers en volgens hem zal er 'groepsimmuniteit ' opgebouwd worden en kan het maanden of zelfs langer duren totdat het coronavirus zich in mindere mate verspreidt.
 • 17 - In Spanje zijn in 1 dag tijd 1337 nieuwe besmettingen bijgekomen waardoor het de 10.000 grens heeft bereikt: 11.178 mensne hebben nu het coronavirus. Het aantal doden is met 191 gestegen tot 497.
 • 17 - Voor de derde keer in een week tijd is er weer een raketaanval uitgevoerd op een Irakese millitaire basis. Tot nu toe zijn er geen slachtoffers.
 • 17 - Iran laat 85.000 gevangenen vrij vanwege het coronavirus. De helft van de gevangenen zaten vast vanwege 'veiligheidsdelicten'.
 • 17 - Curaçao neemt strenge maatregelen in verband met het coronavirus. Al het vliegverkeer en scheepvaart wordt stopgezet, voetbalwedstrijden en kerkdiensten mogen niet doorgaan, wie op Curaçao aankomt moet 14 dagen verplicht in quarantaine, het is verboden om verzorgingshuizen te bezoeken, je mag niet meer eten bij restaurants (alleen afhalen) en je mag ten slotte alleen maar naar buiten als dat echt nodig is. Het eiland telt 3 besmettingen, alle drie toeristen uit Nederland.
 • 17 - In Nederland is er opnieuw een recoordaantal van nieuwe besmettingen en doden bijgekomen. Er zijn 292 nieuwe besmettingen bijgekomen en 19 doden. Hiermee staat de totale teller op 1705 besmettingen en 43 doden. In België is er geen recoord meer verbroken, daar zijn er nu 1243 besmettingen en 10 doden.
 • 17 - Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om alleen nog naar het buitenland te reizen als dat noodzakelijk is. Als het niet noodzakelijk is, raden ze aan om het te annuleren.
 • 17 - Om 20:00 applaudiseerden Nederlanders 3 minuten lang voor al het zorgpersoneel.
 • 18 - In België valt het openbaar leven stil. Het land zet zwaardere maatregelen in. Mensen mogen alleen naar buiten om naar supermarkten, banken, apotheken en postkantoren te gaan. Buiten wandelen mag alleen met maximaal 1 ander iemand die in hetzelfde huis woont. De maatregelen gelden tot en met 5 april.
 • 18 - De luchtvaartmaatschappijen Ryanair en Transavia schorten alle vluchten op tot en met 5 april. Transavia gaat wel gestrandde reizigers ophalen met lege vliegtuigen.
 • 18 - Tijdens het kamerdebat over het coronavirus in de Tweede Kamer is minister Bruins voor Medische Zorg onwel geworden. Hij zakte door zijn knieën. Het gaat intussen beter met hem.
 • 18 - Schiphol gaat grotendeels dicht. Vijf van de zeven pieren gaan dicht; alleen pier E en D blijven open. Ook worden twee van de drie vertrekhallen alleen optioneel gebruikt.
 • 18 - In Italië komt er een recordaantal besmettingen en doden bij in één dag: 4207 nieuwe besmettingen en 475 nieuwe doden. Daardoor komt het aantal besmettingen in Italië op 35.713 en het aantal doden op 2.978.
 • 19 - Minister Bruins voor Medische Zorg heeft ontslag genomen. Een dag eerder viel zakte hij al door zijn knieëen omdat hij overmoeid was. Nu neemt hij dus ontslag omdat herstel langer gaat duren. Hij staat onder meer verantwoordelijk voor de aanpak van het coronavirus. Martin van Rijn volgt hem op.
 • 19 - In België is het aantal corona besmettingen gestegen tot 1795. Een nieuw recordaantal van 309 nieuwe besmettingen komen erbij en er zijn ook 7 nieuwe doden waardoor het totale aantal op 21 komt.
 • 19 - In Italië zijn er 427 nieuwe doden door het coronavirus, daarmee komt het totale aantal op 3405 wat meer is dan China. In het totaal hebben nu 41.035 mensen het coronavirus in Italië.
 • 19 - Prins Albert van Monaco is positief getest op het coronavirus. Daarmee is hij het eerste staatshoofd wereldwijd met het coronavirus. In het land zijn er nu 10 besmettingen vastgesteld.
 • 19 - In Nederland is er een recoordaantal van 409 nieuwe besmettingen bijgekomen waarmee er in het toaal 2460 besmettingen zijn nu. Er zijn ook 18 doden bijgekomen; totaal 76 doden. Op Texel is, als eerste Waddeneiland, het corona opgedoken; 2 besmettingen.
 • 20 - Vanaf 12:00 zijn de grenzen van Nederland dicht voor iedereen buiten Europa. Mensen met een vitaal beroep mogen wel nog Nederland binnen. Het inreisverbod geldt voor 30 dagen.
 • 20 - 183 radiostations over heel Europa draaien het lied You'll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers, exact om 8:45. Het idee kwam van Nederlandse DJ Sander Hoogendoorn van 3FM om alle medewerkers in de vitale beroepen te steunen in de coronatijden. Alle landen die meededen waren: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Engeland, Estland, Bulgarije, Finland, Litouwen, Slovakije, Roemenië, Georgië, Portugal, Polen, Turkije, Zwitserland, Denemarken, Ierland, Frankrijk, Cyprus, Bosnië-Herzegovina, Noorwegen, Slovenië, Italië, Moldavië, Montenegro, Zweden en Tsjechië.
 • 20 - Voor de zoveelste dag op rij is het aantal corona besmettingen in België gestegen met een recordaantal; 462. Het totale komt daardoor op 2257. Er kwamen ook 16 nieuwe doden, nu zijn er in het toaal 37 doden.
 • 20 - Ook in Nederland is er een nieuw recordaantal: 534 nieuwe besmettingen. Daardoor zijn er 2994 positieve tests in Nederland. Ook een recordaantal van 30 nieuwe doden veroorzaakt een totaal aantal van 106 doden.
 • 20 - Koning Willem-Alexander houdt op de televisie een toespraak in verband met het coronavirus. Hij heeft bij de toespraak aan het Nederlandse volk zijn medeleven uitgesproken aan de slachtoffers van het coronavirus. Hij was ook lovend over iedereen die meehelpt aan het bestrijden van het coronavirus. Hij zei ook: "coronavirus kunnen we niet stoppen, eenzaamheidsvirus wel". Hij sprak ook over alle kinderen in Nederland.
 • 20 - Alweer is er in Italië een recordaantal besmettingen en doden. Er zijn 5986 nieuwe besmettingen en 627 nieuwe doden. Hiermee komt het totale aantal besmettingen in Italië op 47.021 en het totale aantal doden op 4.032.
 • 21 - Noord-Korea heeft raketten afgevuurd in de Japanse Zee. Het zou gaan om korteafstandsraketten die vanuit het westen van Noord-Korea werden afgevuurd. Ze legden een afstand af van 410 kilometer en kwamen tot een hoogte van 50 kilometer.
 • 21 - Tunahan Kuzu stapt op als partijleider van de Nederlandse politieke partij DENK. Hij geeft de functie aan Farid Azarkan. Kuzu zal nog in de Tweede Kamer blijven tot na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
 • 21 - In Nederlands is er een recordaantal van 637 nieuwe besmettingen. Er zijn ook 30 nieuwe doden gevallen. Hiermee zijn er in het totaal 3631 besmettingen en 136 doden.
 • 21 - In Italië is er een triest record van nieuwe doden. Er zijn binnen 24 uur 793 doden bijgekomen, daardoor zijn er in het totaal 4825 doden. Het aantal besmettingen in Italië is toegenomen van 47.021 tot 53.578, een stijging van 6557 nieuwe besmettingen.
 • 21 - Alle vliegtuigen uit Spanje mogen niet meer landen in Nederland. Op die lijst stonden ook al Italië, China, Iran en Zuid-Korea. Dit heeft Nederland gedaan omdat Spanje een hoogrisico land is in verband met het coronavirus.
 • 22 - In de Kroatische hoofdstad Zagreb heeft een zware aardbeving met de kracht van 5,3 plaatsgevonden. Een meisje van 15 is in kritische toestand naar het ziekenhuis gebracht. Voor de rest zijn er tot zover geen andere slachtoffers. Er is wel veel schade. In het historische centrum van Zagreb zijn er scheuren in gebouwen. Éen van de torenspitsen van de kathedraal van Zagreb is ook afgebroken.
 • 22 - In Italië worden alle niet-noodzakelijke fabrieken gesloten tot 3 april.
 • 22 - In Mexico is er een agent overleden door een helikoptercrash nadat hij twee ontvoerde mensen had bevrijd. Het gebeurde in de buurt van bergen. Er zijn vijf verdachten aangehouden.
 • 23 - Bij onrust in een gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn zeker 23 doden gevallen. Alle doden waren gevangenen en vielen op een dag dat er in gevangenissen in Colombia werd geprotesteerd tegen de slechte hygiënische omstandigheden in gevangenissen. Ze waren bang om besmet te raken met het coronavirus. Naast de doden zouden er ook 80 gewonden zijn.
 • 23 - In Nederland zijn er 34 nieuwe doden met het coronavirus gevallen, waarmee het totale aantal op 213 komt. Er zijn ook 545 nieuwe coronabesmettingen. Hiermee komt het totale aantal op 4749.
 • 23 - Het kabinet houdt een persconferentie waar nieuwe maatregelen worden bekend gemaakt. Alle bijeenkomsten waar personen samenkomen zijn verboden tot 1 juni. In Nederland komt er nog geen lockdown maar het wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven.
 • 24 - De autoriteiten van China heft de lockdown in de Chinese provincie Hubei, waar Wuhan ligt, grotendeels op. Inwoners met een gezondheidsverklaring mogen binnen de provincie weer reizen, behalve Wuhan. De inwoners moeten wel nog in quarantaine tot 8 april.
 • 24 - Bij een brand in een schuur te Biddinghuizen zijn 8000 kuikens omgekomen. Een naastgelegen schuur met nog eens 8000 kuikens bleef gespaard.
 • 24 - Er wordt bekend gemaakt dat de centrale eindexamens van middelbare scholieren niet doorgaat. Scholen moeten op basis van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet.
 • 24 - In het Afrikaanse land Mozambique zijn 64 migranten dood gevonden. Ze zaten in een container van een vrachtwagen en kwamen uit Ethipoië. Waarschijnlijk zijn ze gestikt en kregen ze dus geen lucht.
 • 24 - In Nederland is er een recoordaantal van 63 nieuwe doden door het coronavirus. In het totaal zijn er nu 276 doden. 5560 mnesen hebben nu in het totaal het coronavirus, dat is een stijging van 815 nieuwe besmettingen.
 • 25 - Bij een aanslag op een tempel van het sikhisme in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn 25 gelovigen gedood waaronder een kind. Er zijn ook acht gewonden gevallen. Bij het ochtendgebed bestormden schutters de tempel en schoten op gelovigen. Daarna gijzelden ze tientallen gelovigen. Veiligheidstroepen omsingeleden later het gebouw en bevrijdden de gijzelaars uiteindelijk. De schutters werden gedood. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.
 • 25 - Een nieuw recoordaantal van 80 nieuwe coronadoden in Nederland brengt het totale aantal op 356 doden. Er zijn 852 nieuwe besmettingen gemeldt, nu zijn er 6412 besmettingen in Nederland.
 • 25 - De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen laat gevangenen vervroegd vrij om te voorkomen dat gevangenen elkaar aansteken met het coronavirus.
 • 27 - De Verenigde Staten heeft China ingehaald qua coronabesmettingen en is daarmee het land met de meeste coronabesmettingen ter wereld.
 • 27 - Het Nederlands programma De Wereld Draait Door stopt na 15 jaar ermee.
 • 27 - De Verenigde Staten bereikt als eerste land ter wereld de grens van 100.000 besmettingen door het coronavirus.

April

Mei

Juni

Juli

Augustus

September

Oktober

November

December

Overleden personen in 2020

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=2020&oldid=603624"