Aanhangwagen

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 14 apr 2022 om 12:29
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Simpele Eén-assige aanhanger met rechte trekstang en neuswiel

Een aanhangwagen of aanhanger is een niet-aangedreven voertuig getrokken door een gemotoriseerd voertuig (trekker). Het wordt vaak gebruikt voor het vervoer (transport) van goederen en materialen. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de land- en tuinbouw, in de bouw, voor het vervoer van kermisattracties, markt wagens, vrachtvervoer, maar ook voor de recreatie.

Je hebt ze in alle soorten en maten en verschillende uitvoeringen. Zo heb je een fietskar, een caravan, een oplegger, een dieplader, een gesloten bakwagen of trailer (A-frame disselaanhangwagen), een open bakwagen, een motor-aanhanger of een boot- of paardentrailer.

De aanhangwagen heeft of een (zware) trekstang, of een A-vormige trekstang of dissel. Ze hebben één of meer assen, waarvan de voorste draaiend kan zijn. De koppeling gebeurt met een kogeltrekhaak of een soort pen-en-gat koppeling. Voor de verlichting is er een stekkerverbinding die losgehaald kan worden. Voor de zwaardere aanhangwagens gebruikt men een vacuüm (luchtdruk) rem die via een slang gekoppeld wordt aan het trekkende voertuig. De lichtere aanhangers hebben een zogeheten oplooprem. Bij de trekstang (dissel) zit een mechanisme wat bij het afremmen van het trekkende voertuig wordt ingedrukt en wat vervolgens de rem van de aanhanger in werking stelt. De lichtere aanhangers hebben ook vaak een soort neuswiel op de trekstang (dissel). Dit wiel is tijdens het rijden ingetrokken en wordt bij het parkeren neergelaten op de grond.

In Nederland hebben aanhangwagens een eigen witte kentekenplaat.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanhangwagen&oldid=712417"