Aartshertogdom Oostenrijk

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 2 jan 2023 om 19:51
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Aartshertogdom Oostenrijk
Erzherzogtum Österreich

Flag of Austria.svg       Bindenschild Privilegium maius 1512.svg

Oostr1477.png
Hoofdstad Wenen
Dynastie Huis Habsburg
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Het Aartshertogdom Oostenrijk was een aartshertogdom dat bestond van 1453 tot 1804. Het was een opvolger van het hertogdom Oostenrijk en een voorloper van het keizerrijk Oostenrijk. Het was deel van het Heilige Roomse Rijk. Het bestond uit twee delen:

Deze aartshertogdommen hoorden bij elkaar en zijn altijd door een en dezelfde persoon bestuurd.

Ontstaan

De titel aartshertog werd in 1363 bedacht door hertog Rudolf IV van Oostenrijk. Hij was hertog van het hertogdom Oostenrijk maar aangezien hij vond dat hij machtiger was dan de andere hertogen noemde hij zich aartshertog. De keizer van het Heilige Roomse Rijk (Karel IV op dat moment) was het hier niet mee eens. Hij had liever niet dat hertogen zichzelf beter klinkende titels gingen geven. Zo kwam het dus dat de hertogen zichzelf aartshertog noemden maar ze door de keizer nog gewoon hertog werden genoemd. Toen de Habsburgers (het geslacht dat over Oostenrijk heerste) ook keizer van het Heilige Roomse Rijk werden erkenden ze de titel natuurlijk wel. Dat was in 1453 toen keizer Frederik III keizer was. Vanaf toen werden alle leden van het huis Habsburg aartshertog of aartshertogin genoemd. Toen was het zo dat de échte aartshertog regerend aartshertog werd genoemd en de overige familie gewoon aartshertog.

Verdere geschiedenis

De eeuwen daarna werd het aartshertogdom steeds machtiger en alle Roomse keizers waren ook aartshertog van Oostenrijk (op één na: Karel VII). Dat waren trouwens niet hun enige titels. Ze waren ook nog koning van Bohemen en koning van Hongarije. Ook werden ze heerser over de Nederlanden (de huidige Benelux). Die titel ging later over naar de Spaanse koningen (ook Habsburgers). Later kregen de Oostenrijkers een paar Nederlanden weer terug. Deze Nederlanden waren ongeveer even groot als het huidige België. Deze Nederlanden werden daarna de Oostenrijkse Nederlanden genoemd.

Geschiedenis van Oostenrijk
Tot 700
Noricum
Van 700 tot 1000
Markgraafschap Oostenrijk
Van 1000 tot 1800
Oostenrijkse Kreits
Hertogdom Oostenrijk
Aartshertogdom Oostenrijk
Habsburgse monarchie
Van 1800 tot 1919
Keizerrijk Oostenrijk
Ausgleich
Oostenrijk-Hongarije
Duits-Oostenrijk
Van 1919 tot nu
Eerste Oostenrijkse Republiek
Anschluss
Ostmark
Geallieerde bezettingszones
Tweede Oostenrijkse Republiek
Portaal : Oostenrijk

Het einde

Intussen ging het steeds slechter met het Heilige Roomse Rijk en de keizer had moeite om ook maar in een klein deel van zijn rijk gezag te hebben. De Habsburgers werden intussen nog steeds machtiger. Ook al ging het met het HRR niet goed, met het aartshertogdom ging het prima. Toen kwam Napoleon. Hij viel zowat heel Europa aan. Het Heilige Roomse Rijk werd ontbonden en het keizerrijk Oostenrijk herrees. Ook het aartshertogdom moest er aan geloven. Het werd onder de voet gelopen door de Franse legers en het leek erop dat er een nieuw wereldrijk was herrezen: Het Franse Rijk. Toch kwam het niet zover. De Engelsen, Russen en andere landen gingen samenwerken en met vereende krachten viel het Franse Rijk. Na de tijd van Napoleon werd het aartshertogdom nooit hersteld. Het ging verder als het keizerrijk Oostenrijk. De tijd van het aartshertogdom was voorbij.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aartshertogdom_Oostenrijk&oldid=757768"