Abchazië

Uit Wikikids
Versie door Marmu (overleg | bijdragen) op 22 sep 2024 om 13:46 (Taalfouten)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abchazië
Аҧсны (Apsny)

Vlag van Abchazië Wapen van Abchazië Abkhazia in Georgia (semi-secession).svg

Hoofdstad Soechoemi
Aantal inwoners 245.424 (2020)
Oppervlakte 8.660 km²
Regeringsvorm Republiek
Officiële landstaal Abchazisch en Russisch
Status Door Rusland, Syrië, Nicaragua en Venezuela erkend.

Abchazië is een gebied in Georgië. Het is niet duidelijk wat Abchazië precies is. Abchazië vindt zichzelf een land, maar er zijn maar vier landen die dat erkennen. Georgië en veel andere landen vinden dat Abchazië een republiek is, maar dan binnen Georgië. Dit betekent dan ook dat Georgië nog de macht over Abchazië heeft. Abchazië ligt ingeklemd tussen de Zwarte Zee, Rusland en de rest van Georgië. De hoofdstad van Abchazië is Soechoemi.

Geschiedenis

Een waterval bij het Ritsa-meer

Abchazië was in de middeleeuwen een deelgebied van het Byzantijnse Rijk. In de 8e eeuw werd Abchazië onafhankelijk en werd een koninkrijk. Dit bleef het tot de 10e eeuw. Hierna werd de koning van Abchazië ook vorst van Georgië. Dit bleef zo tot de 13e eeuw. In de late middeleeuwen kwam Abchazië in handen van het Moskovische Rijk en daarna bij de opvolger ervan, Tsaardom Rusland. Zo bleef Abchazië jarenlang bij Rusland horen. Tijdens de tijd van de Sovjet-Unie zorgde Jozef Stalin ervoor dat Abchazië samen werd gevoegd met Georgië. Stalin was zelf een Georgiër. Hij zorgde er wel voor dat Abchazië een onafhankelijke republiek werd, maar dan weer wel binnen Georgië.

In de jaren 80 van de vorige eeuw ontstond een conflict tussen de Abchazen en de Georgiërs, het Georgisch-Abchazisch conflict. De Abchazen gingen campagne voeren om van Abchazië een eigen sovjetrepubliek te maken. Echter wilde de Georgiërs dit niet, want veel Georgiërs leefden in Abchazië. Dit zorgde voor rellen in de hoofdstad Soechoemi in 1989. In juli en augustus gingen Georgiërs en Abchazen met elkaar daar op de vuist. Na deze rellen werd het weer rustig in Abchazië.

In principe werd Abchazië in 1993 onafhankelijk na een burgeroorlog. Rusland bracht zijn troepen onder in Abchazië. Vanwege de Oorlog in Zuid-Ossetië erkende Rusland Abchazië op 26 augustus 2008. Hiermee was Rusland het eerste land dit deed.

Geografie & Bevolking

Een oud gebouw in Abchazië

Abchazië grenst in het zuiden aan de Zwarte Zee, in het noorden en westen aan Rusland en in het oosten aan (de rest van) Georgië. Abchazië is bergachtig. Bijna 75 procent van het land bestaat uit bergen. De hoogste berg is 3309 meter hoog. Abchazië is 8660 km² groot en heeft ongeveer 250.000 inwoners (in het jaar 2000). Toch woont de bevolking niet gelijk verspreid over het land. De meeste inwoners wonen aan de kust, hier zijn ook de meeste steden te vinden. Ook wonen er veel mensen in een aantal valleien met genoeg water. Abchazië heeft mild klimaat. Daarom wordt er in Abchazië veel thee, tabak, wijn en fruit verbouwd. Abchazië is vernoemd naar een volk, namelijk de Abchazen. Voor de burgeroorlog woonden er veel Georgiërs in het gebied, maar liefst 45,7% van de inwoners was Georgisch. In diezelfde tijd was slechts 17,8% Abchazisch. Na de burgeroorlog zijn veel Georgiërs vertrokken uit de regio.

Erkenning

Alhoewel Abchazië sinds 1993 onafhankelijk is, werd het in de beginjaren niet erkend als land. Tot 2008 was er geen één land dat Abchazië erkende. Op 26 augustus 2008 erkende Rusland Abchazië als land, maar dit was vanwege de Oorlog in Zuid-Ossetië. Op 5 september dat jaar erkende Nicaragua Abchazië. Op 10 september 2009 volgde Venezuela en op 15 december volgde Nauru. Ook Vanuatu (31 mei 2011) en Tuvalu (19 september 2011) erkenden Abchazië als land. Op 12 juli 2013 trok Vanuatu dit weer in en op 31 maart 2014 deed Tuvalu dit ook. Tegenwoordig heeft Abchazië dus maar vier landen die het gebied erkennen als land. Op het hoogtepunt lag dit op zes landen. Abchazië heeft wel zelf twee ambassades. De ene is in Moskou en de ander in Caracas. De ambassade in Caracas vertegenwoordigd Abchazië in twee landen, namelijk Nicaragua en Venezuela.

Andere niet-(volledig-)erkende landen hebben wel Abchazië onafhankelijk verklaard, dit waren namelijk Transnistrië, Nagorno-Karabach, Turkse Republiek Noord-Cyprus. Ook organisatie Hamas heeft dit erkend. Kosovo heeft verklaard Abchazië niet te erkennen.

Vlag en wapen

Een stukje natuur in Abchazië, het Rica-meer

Lees ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Abchazië&oldid=887003"