Albert I van België

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Albert I van België
Albert I Koning der Belgen.jpg
Albert I
Land Vlag van België België
Aangetreden op 23 december 1909
Afgetreden op 17 februari 1934
Troonopvolger Leopold III van België
Algemeen
Aanspreekvorm Majesteit
Residentie Brussel
Persoonlijke informatie
Volledige naam Albert Leopold Clemens Marie Meinrad
Geboren Brussel, 8 april 1875
Overleden Marche-les-Dames, 17 februari 1934
Huwelijk Elisabeth in Beieren (geh. 2 oktober 1900)
Ouders Philippe van België

Marie van Hohenzollern-Sigmaringen

Kinderen Leopold Philippe Charles Albert Meinrad Hubertus Marie Miguel (3 november 1901 - 25 september 1983)

Charles Théodore Henri Antoine Meinrad (10 oktober 1903 - 1 juni 1983)
Marie-José Charlotte Sophie Amélie Henriette Gabrielle (4 augustus 1906 – 27 januari 2001)

Portaal Portal.svg Monarchie

Albert Léopold Clément Marie Meinrad (Brussel, België, 8 april 1875 – Marche-les-Dames, België, 17 februari 1934) was de derde koning van België vanaf 1909 tot aan zijn dood in 1934. Albert I was de opvolger van koning Leopold II en werd zelf opgevolgd door koning Leopold III. Hij staat vooral bekend om zijn rol in de Eerste Wereldoorlog, waarin hij de leiding over het Belgische leger had. Hierdoor wordt hij ook wel de koning-soldaat of koning-ridder genoemd.

Hij was de zoon van Philippe van België en Marie van Hohenzollern-Sigmaringen. Aangezien zijn oom, koning Leopold II, geen overlevende zoon had, werd hij kroonprins. In 1909 trad Leopold II af, waarna Albert I koning van België werd. Hij was getrouwd met Elisabeth in Beieren. Zijn rol in de Eerste Wereldoorlog maakte hem erg populair (nog altijd is Albert I de populairste Belgische koning). Daarnaast hield zich bezig met het ondersteunen van de wetenschappen. Albert I overleed in 1934 onder verdachte omstandigheden tijdens het bergbeklimmen. Hoewel er uitgegaan wordt van een ongeluk, bestaat de kans dat hij is vermoord. Nog altijd leidt dit tot speculaties.

Levensloop

Jeugd en opleiding

Albert I op jongere leeftijd

Albert werd geboren op 8 april 1875 in het Paleis van de graaf van Vlaanderen in Brussel. Hij was de vijfde zoon van prins Philips van België en zijn vrouw Maria van Hohenzollern-Sigmaringen. Zijn vader was de broer van koning Leopold II. Oorspronkelijk was Albert geen kroonprins, maar door een reeks van overlijdens moest hij zich vanaf 1891 hierop voorbereiden.

Overigens had Albert I veel belangrijke familieleden. Zo was zijn oom koning Carol I van Roemenië en zijn tantes waren getrouwd met de koning van Portugal en de keizer van Mexico. Ook had hij veel familie in Duitsland.

Huwelijk en familie

Op 2 oktober 1900 trouwde hij met hertogin Elisabeth in Beieren, dochter van Karl Theodor in Beieren. Ze kregen drie kinderen:

Koning van België

Albert I in 1914

Albert I volgde in 1909 Leopold II op als koning van België. Dit gebeurde nadat Leopold II besloot om af te treden. Op 23 december legde hij een eed af op de grondwet. Hij was de eerste koning die dit zowel in het Frans als het Nederlands deed. Voorheen werd de eed enkel in het Frans afgelegd.

Enkele jaren na zijn aantreden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hoewel België neutraal was, werd het door Duitsland binnengevallen. De Duitsers wilden namelijk via België Frankrijk aanvallen. Tussen 1914 en 1918 werd er hard gevochten in België en het noorden van Frankrijk. De Belgische regering vluchtte naar Le Havre, maar Albert I bleef in België dicht bij zijn soldaten. Hij had een belangrijke rol in het Belgische leger als opperbevelhebber en maakte belangrijke beslissingen over veldtochten. Hij kreeg hiervoor veel respect en het maakte hem ook enorm populair. Na de oorlog richtten oud-soldaten voor hem het Albert I-monument in Nieuwpoort op.

Na de oorlog zette Albert I zich in voor de bevordering van de wetenschappen. Hij steunde de opening van meer laboratoria en wetenschappelijke instelling. Daarnaast was hij voorstander van expedities, zowel in het buitenland als in eigen land. Volgens Albert I moest de wetenschap België helpen te ontwikkelen tot rijker en machtiger land. Koning Albert I maakte ook verschillende reizen. Zo was hij de eerste Belgische koning die naar Belgisch-Congo ging. Daarnaast bezocht hij Brazilië en de Verenigde Staten.

Overlijden

Op de plaats Albert I van de rotsen viel is tegenwoordig een monument

Albert I stierf op 17 februari 1934 bij het plaatsje Marches-les-dames in de provincie Namen. Tijdens het rotsklimmen in de Ardennen viel hij van een van de rotsen. Zijn lichaam werd pas 's nachts om 2 uur gevonden. Het nieuws van de dood van Albert I was vrij plotseling. Ook ging de koning in zijn eentje rotsklimmen, waardoor het onduidelijk wat er precies gebeurd was. Volgens het officiële onderzoek viel hij van een rots en was zijn dood een ongeluk.

Direct na zijn dood waren er alternatieve theorieën en geruchten. Albert I was een professionele bergbeklimmer, waardoor het ongeluk voor veel mensen erg onwaarschijnlijk leek. Zij dachten dat Albert I vermoord was en zijn dood in scène gezet was. Wie erachter de moord zou zitten verschilt per theorie, maar veel mensen denken een jaloerse minnares of de Franse geheime dienst. Albert I wilde namelijk een militair akkoord met Frankrijk opzeggen en België weer een neutraal land maken. Hoewel er nooit bewijs gevonden is, is de dood van Albert I nog altijd een mysterie.

Albert I werd op 22 februari begraven. Tijdens zijn begrafenis maken 2 miljoen Belgen (een kwart van de toenmalige bevolking!) hun laatste eer bewijzen. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Leopold III van België.

Nalatenschap

Nog altijd is Albert I een van de populairste vorsten die België ooit gehad heeft. In België zijn veel standbeelden van Albert I te vinden. Ook zijn het Albertkanaal, het Koning Albertpark in Gent en het Koning Albert I-monument naar hem vernoemd. Tijdens de Waalse editie van De Grootste Belg eindigde Albert I op de 12e plek. In de Vlaamse editie eindigde hij op de 126e plek.

Vlag van België
Koningen der Belgen (lijst)
Vlag van België
Leopold I (1831-1865) · Leopold II (1865-1909) · Albert I (1909-1934) · Leopold III (1934-1951) · Boudewijn (1951-1993) · Albert II (1993-2013) · Filip (2013-heden)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Albert_I_van_België&oldid=823096"