Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Alma-Ata

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 9 jun 2019 om 21:01 (Categorie:Kazachstan verwijderd; Categorie:Plaats in Kazachstan toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alma-Ata collage

Alma-Ata of Almaty is de grootste stad van het Aziatische land Kazachstan met 1.420.747 inwoners in het jaar 2009. Vroeger was het de hoofdstad, maar nu niet meer (nu is dat Astana). In de tijd dat het Russische Rijk nog aanwezig was, behoorde Kazachstan tot het rijk. Dus ook Alma-Ata, maar toen werd het Verny genoemd. De naam Almaty betekent letterlijk Het rijk der appelen. In de stad zijn vaak natuurrampen, zoals aardbevingen en modderstromen. De stad heeft zelfs 3 universiteiten. Één van 's werelds hoogste tv-torens ligt in Alma-Ata. In het oosten van de stad ligt het Nationaal Park Ile-Alatau. Er ligt ook een hele hoge (open lucht-)ijsbaan, die Medeo heet en waar vroeger, in de Sovjettijd, onaantastbare wereldrecords werden gevestigd. Op 11 maart 2010 stortten twee dammen in de nabijheid van Alma-Ata in. Honderden mensen stierven door deze ramp.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alma-Ata&oldid=565867"