Hooggerechtshof van de Verenigde Staten

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Amerikaans hooggerechtshof)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebouw waar het Hooggerechtshof sinds 1935 vergaderd. Hiervoor vergaderde de Hooggerechtshof in de Old Senate Chamber in het Capitool.
Het zegel van het Amerikaans Hooggerechtshof

Het Amerikaans Hooggerechtshof (Engels: Supreme Court of the United States) is het hoogste gerechtshof van de Verenigde Staten. Iedere staat heeft zijn eigen hooggerechtshof, maar het Amerikaans hooggerechtshof staat daarna nog eens boven. Het Hooggerechtshof is gevestigd in Washington D.C., de hoofdstad van de VS, in het Supreme Court Building. In de Amerikaanse rechtspraak en politiek speelt het hooggerechtshof een grote rol. Het is het instituut, dat de Amerikaanse grondwet interpreteert. Ook behandelt het Amerikaans hooggerechtshof zaken waarbij het zeerecht, buitenlandse burgers, de regering van de Amerikaanse staten of de Amerikaanse regering zelf bij betrokken is.

Sinds 1869 bestaat het hooggerechtshof uit negen rechters, waarvan het belangrijkste rechter de Chief Justice (opperrechter) genoemd wordt. Een rechter dient voor het leven en wordt enkel vervangen wanneer deze met pensioen gaat of overlijd. Dan draagt de Amerikaanse president een nieuwe kandidaat voor, die door de Senaat wordt gehoord en wordt goed- of afgekeurd. Het aantal rechters staat sinds 1866 vast, maar door de geschiedenis heen zijn er verschillende plannen geweest om dit uit te breiden.

De beslissingen van het hooggerechtshof gelden voor alle Amerikaanse staten. Door uitspraken van het Amerikaans hooggerechtshof zijn onder meer abortus en het homohuwelijk legaal geworden.

Geschiedenis

In de Amerikaanse grondwet staat in artikel III beschreven wat het Hooggerechtshof is en welke functie het heeft. Ook staan er bepalingen hoe de leden gekozen worden. De grondwet vermeldt echter niet hoeveel leden het Hooggerechtshof zou moeten hebben. George Washington mocht als eerste president de leden voordragen. Washington was de enige president die alle leden mocht voordragen. Washington koos ervoor om zes rechters voor te dragen. Het nadeel van zes rechters was dat er niet automatisch een meerderheid was. Drie rechters konden voor zijn en drie rechters konden tegen zijn. In 1801 heeft men daarom besloten het aantal rechters terug te brengen tot vijf rechters, maar in 1802 werd dit weer teruggedraaid.

In 1807 werd het aantal rechters verhoogd tot zeven, in 1837 tot negen en in 1863 tot tien rechters. In 1866 liep van drie rechters het mandaat af. Hierop zou de toenmalige opperrechter hebben gesteld dat deze rechters niet herkozen werden. Hierdoor werd het aantal teruggebracht tot zeven. In 1869 is besloten per wet dat het aantal rechters vastligt op negen. Sindsdien zijn er altijd negen rechters.

Dit betekent niet dat er geen presidenten waren die het aantal wilden verhogen. In 1937 wilde president Franklin D. Roosevelt het aantal verhogen naar 15. De reden hiervoor was zijn New Deal. Dit was een reeks van plannen die een vorm van sociaaldemocratie naar de Verenigde Staten brachten. Opperrechter Owen Roberts hielt bepaalde plannen tegen. Roosevelt wilde dit omzeilen door het aantal te verhogen. De nieuwe rechters zouden door hem gekozen worden. Door de grote Democratische meerderheid in de Senaat kon Roosevelt in principe kiezen wie hij wilde. Uiteindelijk besloot Roberts de plannen niet meer tegen te houden en het aantal rechters bleef negen. Deze gebeurtenis wordt The switch in time that saved nine.

Na de dood van de liberale rechter Ruth Bader Ginsburg in september 2020, koos president Donald Trump de conservatieve rechter Amy Coney Barrett als haar opvolger. Voor de dood van Ginsburg was er een evenwicht tussen conservatieve en liberale rechters in het hooggerechtshof. Door de benoeming van Barrett werd deze doorbroken. De Democratische Partij liet tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020 weten het aantal rechters mogelijk te verhogen. President Joe Biden liet weten dat hij een commissie van liberale, conservatieve en gematigde rechters, professoren en rechtsgeleerden liet opzetten als adviescommissie.

Leden

Rechter Sinds Benoemd door president Ideologie Namens de staat
File-Official roberts CJ cropped.jpg John Roberts
(Opperrechter)
29 september 2005 George W. Bush Conservatief/liberaal Maryland
Clarence Thomas, official SCOTUS portrait, crop.jpg Clarence Thomas 23 oktober 1991 George H.W. Bush Conversatief Georgia
Samuel Alito official photo (cropped).jpg Samuel Alito 31 januari 2006 George W. Bush Conservatief New Jersey
Sonia Sotomayor in SCOTUS robe crop.jpg Sonia Sotomayor 8 augustus 2009 Barack Obama Liberaal New York
Elena Kagan-1-1.jpg Elena Kagan 7 augustus 2010 Barack Obama Liberaal Massachusetts
Associate Justice Neil Gorsuch Official Portrait (cropped 2).jpg Neil Gorsuch 10 april 2017 Donald Trump Conservatief Colorado
Associate Justice Brett Kavanaugh Official Portrait.jpg Brett Kavanaugh 6 oktober 2018 Donald Trump Conservatief Maryland
Amy Coney Barrett.jpg Amy Coney Barrett 27 oktober 2020 Donald Trump Conservatief Indiana
KBJackson.jpg Ketanji Brown Jackson 30 juni 2022 Joe Biden Liberaal Washington D.C.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hooggerechtshof_van_de_Verenigde_Staten&oldid=836473"