Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Azoren

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 26 nov 2022 om 16:15
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Azoren is een groep eilanden in de Atlantische Oceaan. De Azoren hoort bij de Europese Unie. Het totale oppervlakte is 2247 vierkante kilometer. Er wonen ongeveer 250.000 mensen op deze eilanden. Deze groep bestaat uit 17 eilanden, waarvan 9 bewoont, en 8 niet.

Politiek

Het parlement zetelt in Horta of Faial. Deze eilanden zijn onderdeel van Portugal. De Azoren heeft een eigen regering en eigen wetten.

Cultuur

In de cultuur zijn veel verschillende dingen elk eiland heeft zijn eigen tradities, festivals en dialecten. Ook hebben ze speciale kaas kaas van pico. die kaas stamt af van het eiland Pico Ook hebben ze een speciaal muziek instrument namelijk een Viola da Terceira, dat is een gitaar met 15 tot 20 snaren.

Geografie

De negen bewoonde eilanden zijn van vulkanische oorsprong. De hoogste vulkaan ligt op Pico die 2351 km hoog ligt en daarmee de hoogste piek van de Azoren heeft.

Activiteit

Cete cidades, de grootste vulkaan van Sao Miguel, nu inactief en volgelopen met water en rijk begroeid met planten

De meeste vulkanen op de Azoren zijn inactief. De meest oostelijke vulkanen van de eilanden in het bijzonder. Deze eilanden bestaan al het langst en zijn al een eind met de Afrikaanse plaat meebewogen, van het gat in de aardkorst af. Het eiland ligt nu niet meer boven het gat tussen de twee platen, dus komt er hier geen magma meer naar boven door de aardkorst. Echter blijven de platen zoals genoemd altijd in beweging, en zullen er altijd na verloop van vele jaren weer eilanden bijkomen. Inactieve vulkanen zoals de cete cidades op Sao Miguel zijn nu een grote toeristische trekpleister. De vulkaan in ondergelopen met water, wat nu een groot meer vormt in de krater. Verder is er veel begroeiing en is het amper meer te herkennen als een vulkaan.

Warmwaterbronnen op Sao Miguel (Furnas)

Aardbevingen & geisers

Ook leidt het vulkanisme soms tot aardbevingen op de Azoren, maar dit zijn kleine aardbevingen die voor de mensen nauwelijks te voelen zijn. Op het meest oostelijke en daarbij ook het grootste eiland, Sao Miguel, zijn ook warmwaterbronnen te vinden. De warmte van de magma verwarmt hier nog steeds het water wat er ligt en de bewoners gebruiken deze warmte om hun eten mee te koken.

Vruchtbaarheid

De aarde rondom vulkanen is erg vruchtbaar. Hier kunnen vele mooie soorten planten groeien en kan eten op verbouwd worden. Dit is ook zo op de Azoren, mede door de vruchtbare grond en door het klimaat (het is het hele jaar lekker warm op de Azoren) zijn de eilanden erg groen en dichtbegroeid.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Azoren&oldid=749607"