Barendrecht: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:MRDH toegevoegd met HotCat)
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 45: Regel 45:
 
{{Navigatie Metropoolregio Rotterdam Den Haag}}
 
{{Navigatie Metropoolregio Rotterdam Den Haag}}
 
{{Navigatie provincie Zuid-Holland}}
 
{{Navigatie provincie Zuid-Holland}}
{{Navigatie drechtsteden}}
 
 
{{Navigatie Drechtsteden}}
 
{{Navigatie Drechtsteden}}
 
[[Categorie:Plaats in Zuid-Holland]]
 
[[Categorie:Plaats in Zuid-Holland]]
 
[[Categorie:Gemeente in Zuid-Holland]]
 
[[Categorie:Gemeente in Zuid-Holland]]
 
[[Categorie:Drechtsteden]]
 
[[Categorie:Drechtsteden]]
  +
[[Categorie:MRDH]]

Huidige versie van 6 feb 2022 om 20:55

Barendrecht
Barendrecht vlag.svg
Coat of arms of Barendrecht.svg

NL - locator map municipality code GM0489 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 48.489 (2445 inw./km²)
Oppervlakte 21,73 km²
Hoofdplaats(en) Barendrecht
Hoofdstad
Burgemeester Jan van Belzen (SGP)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2990-2994
Netnummer(s) 0180, 010
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.barendrecht.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Barendrecht is een gemeente en plaats in Zuid-Holland. De gemeente bestaat uit Barendrecht, Smitshoek en een paar kleinere kernen. De gemeente ligt op het eiland IJsselmonde en grenst aan Albrandswaard, Rotterdam, Ridderkerk, Zwijndrecht en Binnenmaas. Samen met Albrandswaard en Ridderkerk behoort de gemeente tot de BAR-gemeenten. Tevens is de gemeente onderdeel van de metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Geschiedenis

De watertoren van Barendrecht uit 1912 is een van bekende gezichten van Barendrecht.

Barendrecht was vroeger verdeeld in drie gebieden. Deze gebieden noemde men ambachtsheerlijkheden en dit waren Oost-Barendrecht, West-Barendrecht en Carnisse. In de 12e eeuw wordt het gebied bedijkt, maar in de 13e en 14e eeuw zijn er vaak dijkdoorbraken. In 1484 wordt daarom besloten om een definitieve dijk te bouwen om de polder droog te houden. In 1555 wordt het gebied ten zuiden van de polder drooggelegd. In 1649 wordt de Zuidpolder drooggelegd en in 1748 de Vredepolder.

In de Franse tijd worden in Nederland voor het eerst gemeenten ingevoerd. Alle drie de ambachtsheerlijkheden worden daarom samengevoegd tot een gemeente. Na de Franse tijd wordt Barendrecht opgesplitst in twee gemeenten; West- en Oost-Barendrecht. In 1836 wordt echter besloten om de gemeenten weer te herenigen en sindsdien is de gemeente blijven bestaan. Gedurende vorige eeuw groeide Barendrecht uit tot een plaats waarin de mensen in Rotterdam werken en in Barendrecht wonen. Hierdoor is Barendrecht vanaf 1997 flink uitgebreid met de bouw van de wijk Carnisselande.

Geografie

De Gereformeerde Kerk van Barendrecht

Barendrecht bestaat uit:

De laatste drie zijn drie kleine buurtschappen, plaatsen vrij weinig inwoners. In het oosten heeft Barendrecht veel transportbedrijven en opslaghallen.

Politiek

De gemeenteraad van Barendrecht heeft 29 leden en is voor het laatst in 2018 gekozen. De partij Echt voor Barendrecht heeft 14 zetels, het CDA heeft 4 zetels, ChristenUnie/SGP heeft 3 zetels, de VVD heeft 3 zetels, de PvdA heeft 2 zetels, GroenLinks heeft 2 zetels en D66 heeft 1 zetel. De ChristenUnie en SGP treden in deze gemeente op als een partij. Echt voor Barendrecht is een lokale partij en richt alleen tot Barendrecht.

Het station van Barendrecht werd in 2001 geheel verbouwd en ligt tegenwoordig in een tunnel

De burgemeester van de gemeente is Jan van Belzen van de SGP. Bij zijn aanstelling in 2005 was er wat gedoe over hem. Een klein deel van de Barendrechtse bevolking vanwege de uitgangspunten van de SGP, vooral rondom de positie van de vrouw en theocratie. De commotie was snel verdwenen en de burgemeester is uiteindelijk niet herkozen.

Barendrecht heeft een stedenband met Louny in Tsjechië.

Verkeer & vervoer

Door Barendrecht lopen in totaal 9 spoorwegen, waarvan 3 voor goederen, twee voor de Hogesnelheidslijn Zuid en vier voor de spoorlijn tussen Rotterdam en Breda. Aan die laatste spoorlijn ligt het station van Barendrecht. Dit bevindt zich in een spoortunnel, de Kap van Barendrecht. Sinds 2004 heeft de RET Barendrecht verbonden met de tram van Rotterdam; het gaat om tramlijn 25. De RET regelt ook de bussen naar Rotterdam, maar Connexxion de bussen naar Hoekse Waard.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barendrecht&oldid=705570"