Bethlehem

Uit Wikikids
Versie door Bot61 (overleg | bijdragen) op 31 dec 2021 om 00:35 (Robotgeholpen doorverwijzing: Mattheüs - Koppeling(en) gewijzigd naar Mattheüs (boek))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De plaats waarin men denkt dat Jezus Christus is geboren is belegd met marmer en een ster waar de voederbak met Jezus moet hebben gestaan

De plaats Bethlehem ligt niet ver van Jeruzalem. Bethlehem (Arabisch: بيت لحم Bayt Lahm, Hebreeuws בית לחם, Beit Lechem, "broodhuis") is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, die onder de Palestijnse Autoriteit valt. Het is de hoofdstad van het gebied Bethlehem met 32.000 inwoners (2016). Bethlehem ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Jeruzalem en 765 meter boven zeeniveau (30 meter hoger dan Jeruzalem). De aangrenzende gemeenten Beit Jala en Beit Sahur met biijna 25.000 inwoners zijn aan Bethlehem vastgegroeid. De vluchtelingenkampen Dheisheh (of Ad Duheisha Camp), Aida (of Ayda Camp) en Azaa (of Al'Aza Camp) zijn inmiddels in Betlehem opgenomen. Deze woonwijken zijn erg afhankelijk afhankelijk zijn van hulp van de Verenigde Naties.

Bethlehem is volgens christenen de plaats waar Jezus Christus is geboren. Volgens de Bijbel is hij er onder eenvoudige omstandigheden geboren, want zijn ouders moesten Nazareth verlaten vanwege een volkstelling. Omdat er geen plek was in een herberg moesten de hoogzwangere Maria en Jozef naar een stal die in een grot was gebouwd. De geboorte van Jezus vond waarschijnlijk in het jaar 4 voor Christus plaats, maar het kan ook in 6 voor Christus zijn geweest. Dat laatste heeft te maken met de Ster van Bethlehem wat een samenstand van 3 planeten zou moeten zijn geweest. Het Kerstverhaal van de geboorte van Jezus wordt beschreven in de Bijbel. Het Evangelie van Lucas en van Mattheüs maken een beschrijving vanuit verschillende perspectieven, namelijk vanuit Maria en vanuit Jozef.

In de islam gelooft men ook in de maagdelijke geboorte van Jezus Christus. De plaats Bethlehem word echter niet genoemd in de Koran.

De Geboortekerk

Toen in de vierde eeuw de houding in het Romeinse Rijk ten opzichte van het christendom veranderde omdat de keizer van Rome zelf christen werd, heeft men gezocht naar de plaats waar Jezus geboren zou zijn. Men heeft op die plaats een kerk gebouwd. Het mogelijk de oudste kerk ter wereld.

Videoclip

Christenen

Graffiti op de muur door Bethlehem

Vroeger woonden er veel Christenen in Bethlehem. Israël heeft een muur dwars door- en om de stad gebouwd om zionistische kolonies van de arabieren te scheiden. De toeristenindustrie is volledig in handen van Israël. Die bepaald ook wie er wordt toegelaten.

Op 11 mei 2016 weigerde Israël de toegang tot Israël en de Palestijnse gebieden aan vertegenwoordigers van de oecumenische Wereldraad van Kerken.

Er is bijna geen werk meer voor Palestijnen, die enkel zeer moeilijk via checkpoints en vergunningen het gebied uit kunnen, terwijl toeristen snel langs alle poorten worden gevoerd. Daardoor is het leven er onmogelijk geworden voor Palestijnen. Kerken, kloosters en winkels op soms 20 meter afstand zijn onbereikbaar geworden. Of men moet uren om. Palestijnen mogen bijna niet door de grensovergangen. Daarom zijn al vele Palestijnse christenen uit de stad vertrokken. Dat lijkt het doel van deze maatregelen: Judaïsatie van Bethlehem. Bekend is de christelijke beweging Kairos Palestina, met hun motto "kom en zie". Ze roepen mensen op om te komen kijken hoe erg moeilijk de Israëli het leven van de christenen in Bethlehem maken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bethlehem&oldid=700144"