Bonn: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(+ vervoer, laat ik het dan meteen maar nog wat uitbreiden)
Regel 9: Regel 9:
 
In de [[middeleeuwen]] was Bonn een residentie van de [[Keurvorst van Keulen]].
 
In de [[middeleeuwen]] was Bonn een residentie van de [[Keurvorst van Keulen]].
   
  +
===Hoofdstad van Duitsland===
Na de [[Tweede Wereldoorlog]] werd Duitsland gesplitst: Een communistisch Oost-Duitsland, de [[DDR]], en een kapitalistisch West-Duitsland, de [[Bondsrepubliek Duitsland]]. Dit gebeurde ook met de oude hoofdstad Berlijn. Berlijn lag in het oosten van Duitsland, maar een klein stukje van de stad ging bij West-Duitsland horen. West-Berlijn was omringd door de DDR en was daardoor moeilijk bereikbaar. Daarom zocht de nieuwe West-Duitse regering naar een nieuwe hoofdstad. Verschillende steden gaven zichzelf op. Uiteindelijk moest er gekozen worden tussen Bonn, [[Frankfurt am Main]], [[Stuttgart]] en [[Kassel]]. Bonn won en zo was het tot de Duitse hereniging in 1990 de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland.
+
Na de [[Tweede Wereldoorlog]] werd Duitsland gesplitst: Een communistisch Oost-Duitsland, de [[DDR]], en een kapitalistisch West-Duitsland, de [[Bondsrepubliek Duitsland]]. Dit gebeurde ook met de oude hoofdstad Berlijn. Berlijn lag in het oosten van Duitsland, maar een klein stukje van de stad ging bij West-Duitsland horen. West-Berlijn was omringd door de DDR en was daardoor moeilijk bereikbaar. Daarom zocht de nieuwe West-Duitse regering naar een nieuwe hoofdstad. Verschillende steden gaven zichzelf op. Uiteindelijk moest er gekozen worden tussen Bonn, [[Frankfurt am Main]], [[Stuttgart]] en [[Kassel]]. Bonn won en zo was het tot de Duitse hereniging in 1990 de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. Nu is [[Berlijn]] dat. Toch hebben ook nu nog zes Duitse [[ministerie]]s hun hoofdkantoor in Bonn zitten.
  +
  +
== Vervoer ==
  +
[[File:CGN Terminal1.jpg|thumb|300px|De gedeelde luchthaven van [[Keulen]] en Bonn]]
  +
Bonn is verbonden met drie [[autosnelweg]]en. Ook is het mogelijk om met de [[trein]] naar de stad te komen. Er zijn twee grote treinstations. De meeste treinen stoppen op het centraal station van Bonn:''Bonn Hauptbahnhof''. De [[hgoesnelheidstrein]]en, waaronder die vanuit [[Amsterdam]] en [[Brussel (stad)|Brussel]] stoppen op het station ''Siegburg/Bonn''. Het [[openbaar vervoer]] in de stad zelf wordt geregeld door [[bus]]sen en de Stadtbahn. De Stadtbahn is een combinatie tussen een [[sneltram]] en een [[metro]]. Met de Stadtbahn is men in 10 minuten van station Siegburg/Bonn in het centrum.
  +
  +
Bonn deelt een [[luchthaven]] met Keulen: ''Flughafen Köln-Bonn''. Flughafen Köln-Bonn is redelijk groot en er gaan vluchten naar veel verschillende bestemmingen in [[Europa (werelddeel)|Europa]], maar ook naar vakantiebestemmingen in het [[Midden-Oosten]] en de [[Caraïben]]. Per jaar telt de luchthaven ongeveer 9,5 miljoen passagiers. Voor vluchten naar verre landen als de Verenigde Staten en China moet men naar de grotere luchthaven van [[Düsseldorf]]. Op de luchthaven van Keulen zit ook het hoofdkantoor van de DLR: de Duitse ruimtevaartorganisatie.
  +
   
 
==[[Partnerstad|Partnersteden]]==
 
==[[Partnerstad|Partnersteden]]==

Versie van 29 mrt 2015 16:46

Raadhuis van Bonn

Bonn is een stad ten zuiden van Keulen in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Bonn heeft 311.287 inwoners.

Bonn is onder andere bekend omdat de bekende componist Ludwig van Beethoven er is geboren.

Geschiedenis

Bonn is ontstaan in de Romeinse tijd bij een brug over de Rijn. De nederzetting heette toen Bonna.

In de middeleeuwen was Bonn een residentie van de Keurvorst van Keulen.

Hoofdstad van Duitsland

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland gesplitst: Een communistisch Oost-Duitsland, de DDR, en een kapitalistisch West-Duitsland, de Bondsrepubliek Duitsland. Dit gebeurde ook met de oude hoofdstad Berlijn. Berlijn lag in het oosten van Duitsland, maar een klein stukje van de stad ging bij West-Duitsland horen. West-Berlijn was omringd door de DDR en was daardoor moeilijk bereikbaar. Daarom zocht de nieuwe West-Duitse regering naar een nieuwe hoofdstad. Verschillende steden gaven zichzelf op. Uiteindelijk moest er gekozen worden tussen Bonn, Frankfurt am Main, Stuttgart en Kassel. Bonn won en zo was het tot de Duitse hereniging in 1990 de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. Nu is Berlijn dat. Toch hebben ook nu nog zes Duitse ministeries hun hoofdkantoor in Bonn zitten.

Vervoer

De gedeelde luchthaven van Keulen en Bonn

Bonn is verbonden met drie autosnelwegen. Ook is het mogelijk om met de trein naar de stad te komen. Er zijn twee grote treinstations. De meeste treinen stoppen op het centraal station van Bonn:Bonn Hauptbahnhof. De hgoesnelheidstreinen, waaronder die vanuit Amsterdam en Brussel stoppen op het station Siegburg/Bonn. Het openbaar vervoer in de stad zelf wordt geregeld door bussen en de Stadtbahn. De Stadtbahn is een combinatie tussen een sneltram en een metro. Met de Stadtbahn is men in 10 minuten van station Siegburg/Bonn in het centrum.

Bonn deelt een luchthaven met Keulen: Flughafen Köln-Bonn. Flughafen Köln-Bonn is redelijk groot en er gaan vluchten naar veel verschillende bestemmingen in Europa, maar ook naar vakantiebestemmingen in het Midden-Oosten en de Caraïben. Per jaar telt de luchthaven ongeveer 9,5 miljoen passagiers. Voor vluchten naar verre landen als de Verenigde Staten en China moet men naar de grotere luchthaven van Düsseldorf. Op de luchthaven van Keulen zit ook het hoofdkantoor van de DLR: de Duitse ruimtevaartorganisatie.


Partnersteden

Een Panorama van Bonn
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bonn&oldid=392253"