Brandenburger Tor

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
De poort bij schemer

De Brandenburger Tor is een stadspoort in Berlijn. De poort is gebouwd in 1788. De opdrachtgever was de pruisische koning Frederik Willem II. Het is de enige stadspoort van Berlijn die nog bewaard is gebleven. Er waren er oorspronkelijk 17. De poort is maar liefst 26 meter hoog.

De Brandenburger Tor is het symbool van het huidige, verenigde Berlijn. In de tijd van de Berlijnse Muur was het het symbool van de Duitse verdeling. De stadspoort staat op de Pariser Platz, die verbonden is met Unter den Linden. Aan de andere kant ligt de Straße des 17. Juni.

Geschiedenis

De eerste versie van de Brandenburger Tor kwam uit 1734. In 1788 wilde men een nieuwe poort en kwam er datzelfde jaar nog. Men wilde een hereniging aan de korte bezetting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden dat jaar ervoor, toen de stadhouder dat vroeg. In 1795 kwam de beelden op de poort en was de poort helemaal voltooid. Het beeld bovenop de poort, een Quadriga, werd in 1806 door keizer Napoleon meegenomen naar Frankrijk. Hij zag het als een overwinning op Pruisen, waar Berlijn toen bij hoorde. Het beeld stond toen in Parijs, maar na 8 jaar keerde het beeld weer terug en werd weer bovenop de Brandenburger Tor gezet. De Duitsers zagen het als een overwinning op Napoleon. Aan het beeld werd toen ook de staf met de adelaar toegevoegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het beeld verloren, maar het beeld kon worden nagemaakt, aangezien er een afdruk was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit beeld nog gemaakt en bovenop de poort gezet. In de jaren 60 werd bij de Brandenburger Tor de Berlijnse Muur gebouwd. Berlijn kwam hierdoor in Oost-Berlijn terecht. Hierdoor konden West-Berlijners de poort nog net over de muur bekijken. Door de muur was het dertig jaar niet mogelijk om onder de poort door te lopen. Tussen 1956 en 1958 gaf West-Berlijn geld uit om het bronzen beeld bovenop de poort te restaureren.

Na de sloop van de muur is de poort gerenoveerd (opgeknapt). Er was toen veel gedoe op het beeld. Veel Duitsers wilden dat de staf met de adelaar verdween, aangezien deze herinnerde het Pruisische leger en oorlog. Toch is het behouden en is nu het symbool van het herenigde Duitsland. In het asfalt is de loop van de Berlijnse Muur aangegeven. Onder de poort mag geen autoverkeer meerijden, aangezien dit slecht is voor de poort en als beveiliging voor de naastgelegen Amerikaanse ambassade.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brandenburger_Tor&oldid=686514"