Buitenaardse seizoenen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
De planeet [[Aarde (planeet)|Aarde]], heeft vier [[seizoenen]]. Dit zijn de [[lente]], de [[zomer]], de [[herfst]] en de [[winter]]. Maar de Aarde is niet de enige planeet in het zonnestelsel. In het [[zonnestelsel]] zijn er namelijk in totaal acht planeten die wij erkennen. Als je kijkt vanaf de [[zon]] zijn de planeten in het zonnestelsel: [[Mercurius (planeet)|Mercurius]], [[Venus (planeet)|Venus]], Aarde, [[Mars (planeet)|Mars]], [[Jupiter (planeet)|Jupiter]], [[Saturnus]], [[Uranus]] en [[Neptunus (planeet)|Neptunus]] (zie afbeelding 1). [[Bestand:Ceres solarsystem.jpg|thumb|right|300px|''afbeelding 1.'' Het zonnestelsel vanaf de zon]]
+
De planeet [[Aarde (planeet)|Aarde]], heeft vier [[seizoenen]]. Dit zijn de [[lente]], de [[zomer]], de [[herfst]] en de [[winter]]. Maar de Aarde is niet de enige planeet in het zonnestelsel. In het [[zonnestelsel]] zijn er namelijk in totaal acht planeten die wij erkennen. Als je kijkt vanaf de [[zon]] zijn de planeten in het zonnestelsel: [[Mercurius (planeet)|Mercurius]], [[Venus (planeet)|Venus]], Aarde, [[Mars (planeet)|Mars]], [[Jupiter (planeet)|Jupiter]], [[Saturnus (planeet)|Saturnus]], [[Uranus]] en [[Neptunus (planeet)|Neptunus]] (zie afbeelding 1). [[Bestand:Ceres solarsystem.jpg|thumb|right|300px|''afbeelding 1.'' Het zonnestelsel vanaf de zon]]
   
 
Er zijn seizoenen op Aarde, omdat de Aarde rondjes draait om de zon, net als alle andere planeten. Elk rondje om de zon duurt één jaar op Aarde. Maar de Aarde draait ook een rondje om zichzelf. Dit rondje duurt ongeveer 24 uur. Dus één dag. De zonnestralen kunnen nooit de hele Aarde tegelijk verlichten. Als de ene helft verlicht wordt, ligt de andere helft in de schaduw. Daardoor heeft de Aarde dag en nacht. Wij, in Nederland, hebben dag als onze helft naar de zon toe staat en het is nacht als we in de schaduw van de zon zitten.
 
Er zijn seizoenen op Aarde, omdat de Aarde rondjes draait om de zon, net als alle andere planeten. Elk rondje om de zon duurt één jaar op Aarde. Maar de Aarde draait ook een rondje om zichzelf. Dit rondje duurt ongeveer 24 uur. Dus één dag. De zonnestralen kunnen nooit de hele Aarde tegelijk verlichten. Als de ene helft verlicht wordt, ligt de andere helft in de schaduw. Daardoor heeft de Aarde dag en nacht. Wij, in Nederland, hebben dag als onze helft naar de zon toe staat en het is nacht als we in de schaduw van de zon zitten.

Versie van 17 jun 2021 19:10

De planeet Aarde, heeft vier seizoenen. Dit zijn de lente, de zomer, de herfst en de winter. Maar de Aarde is niet de enige planeet in het zonnestelsel. In het zonnestelsel zijn er namelijk in totaal acht planeten die wij erkennen. Als je kijkt vanaf de zon zijn de planeten in het zonnestelsel: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus (zie afbeelding 1).

afbeelding 1. Het zonnestelsel vanaf de zon

Er zijn seizoenen op Aarde, omdat de Aarde rondjes draait om de zon, net als alle andere planeten. Elk rondje om de zon duurt één jaar op Aarde. Maar de Aarde draait ook een rondje om zichzelf. Dit rondje duurt ongeveer 24 uur. Dus één dag. De zonnestralen kunnen nooit de hele Aarde tegelijk verlichten. Als de ene helft verlicht wordt, ligt de andere helft in de schaduw. Daardoor heeft de Aarde dag en nacht. Wij, in Nederland, hebben dag als onze helft naar de zon toe staat en het is nacht als we in de schaduw van de zon zitten. De Aarde kunnen we ook verdelen in een noordelijk halfrond en een zuidelijk halfrond, met de evenaar in het midden. Nederland ligt in het noordelijk halfrond van de Aarde.

De Aarde staat niet helemaal recht. Hij staat een beetje scheef naar de zon toe. Dus als het bij ons zomer is, staat het noordelijk halfrond, met Nederland, het meest gekanteld naar de zon waardoor wij veel zon in Nederland krijgen. In de winter staat het noordelijk halfrond juist weg gekanteld van de zon. Hierdoor krijgen wij in Nederland minder sterk zonnestralen op ons land en is het dus kouder(zie afbeelding 2).

afbeelding 2. De Aarde links laat de stand zien wanneer het winter is bij ons en bij de Aarde rechts laat de stand zien wanneer het zomer is bij ons.


Dus de Aarde heeft seizoenen omdat de planeet schuin staat ten opzichte van de zon. Als je kijkt op de afbeelding hieronder, zie je dat alle planeten, behalve Mercurius, ook schuin staan ten opzichte van de zon. Dit betekent dat er dus op andere planeten ook seizoenen voor komen. Hoe schuiner de planeet staat ten opzichte van de zon, hoe groter de verschillen zijn in seizoenen.

afbeelding 3. Het aantal graden kanteling ten opzichte van de zon per planeet

Zoals je ziet op afbeelding 3, heeft de Aarde een kanteling van ongeveer 23 graden. Mars(25 graden), Saturnus(27 graden) en Neptunus(28 graden) hebben bijna hetzelfde aantal graden kanteling. Zij zullen dus niet veel verschillen in seizoenen als de Aarde. Jupiter heeft maar 3 graden kanteling. Dit betekent dat er maar weinig verschil is te merken in seizoenen en het daardoor het gehele jaar ongeveer dezelfde temperatuur is. Uranus heeft een kanteling van 98 graden. Hij ligt zelfs op zijn kant. Dit betekent dat er hele grote verschillen zijn in seizoenen. Het kan er extreem heet worden maar ook extreem koud. Venus is een apart geval. Dit is de enige planeet die niet naar rechts gekanteld is, maar naar links. Ondanks dat er 177 graden bij staat, en dus zou betekenen dat er veel verschil in seizoenen moet zijn, is het verschil in seizoenen juist heel klein. Mercurius is de enige planeet die geen seizoenen heeft. Dit komt omdat Mercurius recht staat ten opzichte van de zon waardoor zowel het zuidelijk halfrond als het noordelijk halfrond tegelijk evenveel zon krijgt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Buitenaardse_seizoenen&oldid=672870"