Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Chan Santokhi

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 1 jun 2020 om 00:16 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox politiek persoon |naam = Chan Santokhi |afbeelding = 250px|center |onderschrift = Chan Santok...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chan Santokhi
Chan Santokhi.png
Chan Santokhi (2016)
Naam voluit Chandrikapersad Santokhi
Geboren 3 februari 1959
Geboren te Lelydorp, Suriname
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij VHP
Religie Hindoeïsme
Stroming Sociaalliberalisme
Functie Verkozen president van Suriname
Aantreden 25 mei 2020
Aftreden
Voorganger Desi Bouterse (NDP)
Opvolger
Functie(s)
Politie-inspecteur bij het KPS
(1982-1989)
Hoofd recherche bij het KPS
(1989-1991)
Commissaris van politie bij het KPS
(1991-2005)
Minister van Justitie en Politie
(2005-2010)
Lid van De Nationale Assemblée
(2010-nu)
Partijleider VHP
(2011-nu)
Fractievoorzitter in De Nationale Assemblée
(2011-nu)
Portaal Portal.svg Politiek


Chandrikapersad (Chan) Santokhi is een Surinaams politicus. Sinds 25 mei is hij de verkozen president van Suriname. Santokhi is de partijleider van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) en is vroeger commissaris van politie en minister van Justitie en Politie geweest. Hij zit sinds 2010 in de politiek en is de tweede president van Suriname die de VHP ooit geleverd heeft. Chan Santokhi staat ook wel bekend als de sheriff (een sheriff was het hoofd van de politie in het Wilde Westen): deze bijnaam kreeg hij van oud-president Desi Bouterse, omdat Santokhi in zijn loopbaan er van alles aan heeft gedaan om Bouterse veroordeeld te krijgen voor de Decembermoorden, waartoe Bouterse de opdracht had gegeven. Daarnaast voerde hij als minister van Justitie en Politie een streng beleid tegen gewapende criminaliteit en drugsmisbruik; onder zijn ministerschap had Suriname het laagste aantal moorden van Zuid-Amerika (per hoofd van de bevolking).

Santokhi groeide op op het platteland van Lelydorp (district Wanica, vroeger het district Suriname) en was de jongste uit een gezin van negen kinderen. De moeder van Santokhi werkte als verkoopster bij een supermarkt, de vader van Santokhi was een boer en een havenarbeider. Nadat Santokhi zijn vwo-diploma haalde aan de Algemene Middelbare School in Paramaribo, heeft hij met geld van de staat vijf jaar lang gestudeerd aan de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Tot de verrassing en schrik van zijn medestudenten, is hij tijdens de dictatuur van Bouterse in 1982 teruggegaan naar Suriname om te werken als politie-inspecteur bij het Korps Politie Suriname (KPS), terwijl het leger niet veel eerder daarvoor nog de opdracht van Bouterse had gekregen om het hoofdbureau van de politie te vernietigen.

Buiten zijn professionele carrière om is Santokhi van 1 juli 2005 tot en met 30 juni 2006 de voorzitter van de Rotary Club Suriname geweest. Santokhi was sinds 1997 lid van de organisatie en is hiervoor onderscheiden met de Paul Harris Award.

Politie en justitie

Van 1982 tot en met 1989 was Santokhi een politie-inspecteur in Geyersvlijt (in de stad Paramaribo) en later ook in zijn geboortedistrict Wanica, totdat hij in 1989 het hoofd werd van de landelijke recherche. Zijn werk in deze functies bleef niet onopgemerkt in de top en in 1991 schopte hij het zelfs tot commissaris van politie van het KPS. In zijn tijd als hoofdcommissaris hield hij zich vooral bezig met het Decembermoordenproces en sinds 2000 leidde hij het onderzoek naar deze moorden. De Decembermoorden waren een reeks van moorden waartoe Desi Bouterse als dictator van Suriname opdracht gegeven had. De keuze van Santokhi om er alles aan te doen om Bouterse achter de tralies te krijgen, heeft veel gevolgen gehad in zijn verdere leven: op zijn beslissing in 2005 (als minister van Justitie en Politie) om speciaal voor het Decembermoordenproces een extra beveiligde gevangenis te bouwen, volgden in de jaren daarna vele bedreigingen vanuit de kant van Bouterse. Tijdens een bijeenkomst in het partijcentrum van diens NDP, beweerde Bouterse dat Santokhi hem wilde vermoorden en dat Santokhi eerdere pogingen gedaan zou hebben om hem van het leven te beroven (Bouterse heeft deze claims nooit kunnen bewijzen). Hierop draaide Bouterse het liedje I Shot the Sheriff van reggaezanger Bob Marley, waarbij the sheriff verwees naar Santokhi.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chan_Santokhi&oldid=619633"