Concessie

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 27 apr 2024 om 14:29
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Concessiegebieden in Nederland

Een concessie is een vergunning. Die moeten in Nederland bedrijven voor bepaalde diensten aanvragen bij de overheid om een ze te mogen uitvoeren. Dat kunnen bijvoorbeeld zijn: het openbaar vervoer, gaswinning, het neerzetten en exploiteren van windmolens, waterwinning en dergelijke.

De concessie voor openbaar vervoer

Bij het (Nederlandse) openbaar vervoer zijn het (delen van) spoorlijnen of trajecten en/of andere vervoersdiensten zoals stadsbussen, trams en streekvervoer die door een provincie of een plusregio worden gegund aan bedrijven die zich bezighouden met personenvervoer. Ook voor bijvoorbeeld de veerbootdiensten naar de Waddeneilanden gelden concessies.

Aan een concessie zijn rechten en plichten verbonden. Soms moet een vervoerder voor een concessie betalen, soms wordt een vervoerder ervoor betaald. Een concessie is meestal opgeknipt in opeenvolgende jaarlijkse periodes. Zo'n concessie is dan bijvoorbeeld 5, 10 of maximaal 15 jaar geldig.

Deze concessies zijn er met de Wet personenvervoer 2000 gekomen. De regering wilde door marktwerking ervoor zorgen dat vervoerders onder gunstige prijzen hun diensten zouden verlenen.

Opdrachtgevers

De opdrachtgever zoals het rijk (er zijn een aantal concessies die onder het beheer van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vallen zoals de concessies voor de hoofdspoorlijnen) en de provincie, stad of plusregio (voor de overige spoorlijnen en gebiedsconcessies) schrijft na het verlopen van een concessie een nieuwe aanbestedingsprocedure uit, met daarin de eisen hoe men het vervoer e.d. geregeld wil zien. Vervoerders die kans willen maken op de concessie moeten dan een pakket informatie aanleveren bij de opdrachtgever waarin staat hoe en tegen welke prijs zij de concessie denken te kunnen volbrengen (een offerte heet dat). Het rijk, de provincie, stad of plusregio bekijkt dan deze informatie en kiest de beste en/of goedkoopste aanbieder. Dan volgt er een overgangsperiode waarin een eventuele nieuwe vervoersaanbieder de gelegenheid krijgt om de concessie over te nemen van de oude.

Rechten en plichten

Heeft een vervoerder een concessie 'gewonnen' (gegund gekregen), dan heeft deze het alleenrecht binnen die concessie. Andere vervoerders mogen daar dan niet hun diensten aanbieden. De vervoerder moet dan de afspraken die het in de offerte heeft voorgesteld nakomen. Ook moet het bijvoorbeeld de voertuigen voorzien van kleuren en logo's die opgedragen zijn door de opdrachtgever. Een andere afspraak is bijvoorbeeld dat In 2025 alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer moeten rijden op elektriciteit of waterstof.

Bij de regioconcessies moet de vervoerder het vervoer afstemmen op de dienstregeling van de NS (Hoofdrailnet) en die van de buurregio's.

Komt de vervoerder de afspraken niet na, dan kan deze een flinke boete krijgen.

Met deze concessies is veel geld gemoeid (tientallen miljoenen euro's per concessie!).

Tot nu toe werden de stadsconcessies nog 'onderhands aanbesteed', omdat die vervoerders het vervoer altijd al verzorgd hadden. In de toekomst zullen ook andere vervoerders zich op een aanbesteding in mogen schrijven.

De meest bekende vervoerders

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Concessie&oldid=856255"