CoronaCheck

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 20 nov 2021 om 20:09 (Categorie:Corona toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Corona check app en QR code

CoronaCheck is een app en website van de Nederlandse overheid. Via deze app of website kunnen gebruikers een bewijs laten zijn dat ze gevaccineerd, getest of genezen zijn van het coronavirus. Dit bewijs moeten gebruikers laten zien om toegang te krijgen tot bepaalde ruimtes, als bioscopen en theaters. Het werkt met een QR-code. De app is in de zomer van 2021 in werking gegaan, maar werd vanaf 25 september 2021 verplicht op meer plekken.

Het wordt ook wel het Coronatoegangsbewijs genoemd en is een tijdelijke maatregel om de stijging van het aantal besmettingen tegen te kunnen gaan.

Het is ook mogelijk om de QR-code te printen. De controleur die de code scant krijgt bij een juiste code een groen scherm met een vinkje (V) te zien op zijn scanner (ook een app) en een klein stukje persoonsgegeven (een geboortedatum bijvoorbeeld). Dit wisselt telkens. Dit gegeven wordt gecheckt met het legitimatiebewijs (persoonsbewijs) van degene die de QR code laat zien. De code is gekoppeld aan iemands BSN (burger service nummer of ID). De gegevens van de GGD of je gevaccineerd bent, getest of genezen verklaart (3G) zijn bij het BSN nummer opgeslagen door de overheid. De app bevat ook een internationale QR-code.

2G

Rond 16 november 2021 is er een stevige discussie in de tweede kamer, na een voorstel van de (demissionaire) regering om alleen nog een QR code af te geven door de overheid als de persoon gevaccineerd of genezen is (2G). Dit kan een tweedeling in de maatschappij geven omdat niet-gevaccineerden dan nergens meer naar binnen kunnen. Dit voorstel van de regering is naar aanleiding van een enorme toename van het aantal COVID-19 besmettingen (overigens vooral bij kinderen).

Misbruik

Het systeem blijkt niet geheel waterdicht te zijn. Er zijn mensen geweest die valse QR codes in omloop hebben gebracht. Ook zijn er valse verklaringen afgegeven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=CoronaCheck&oldid=693951"