Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Coronavirus: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Is er dan niemand die aan dit denkt?)
 
(45 tussenliggende versies door 13 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Coronavirus]] is een [[virus]]. Van dit virus zijn een aantal bekende ondersoorten die de volgende ziekten hebben veroorzaakt:
+
{{Portaal beschikbaar|Coronavirus}}
* [[SARS]], [[Volksrepubliek China|China]] [[2003]], veroorzaakt door het SARSr-CoV (SARS Coronavirus)
+
[[Bestand:Coronaviruses 004 lores.jpg|300px|rechts|thumb|Dit is een plaatje van coronavirussen.]]
* [[MERS]], [[Midden-Oosten]] [[2013]], veroorzaakt door het MERSr-CoV (MERS Coronavirus)
+
[[Coronavirus]]sen zijn een soort [[virus]]. Van dit virustype zijn een aantal bekende ondersoorten die de volgende ziekten hebben veroorzaakt:
* [[COVID-19|Covid-19]], Uitgebroken in [[Volksrepubliek China|China]] maar verspreid door de hele [[wereld]] [[2019]] - [[2020]], veroorzaakt door het SARS-CoV-2 ("Nieuwe" Coronavirus)
+
* [[SARS-CoV-1]], uitgebroken in [[Volksrepubliek China]] maar verspreid over de hele [[wereld]] [[2002]] - [[2004]]
Het zorgt voor veel overlast. Zo is bijvoorbeeld:
+
* [[MERS-CoV]] uitgebroken in [[Saudi-Arabië]], [[2012]] - [[2020]]
* Het land [[Italië]] "op slot" gegaan
+
* [[COVID-19|Covid-19]], uitgebroken in [[Volksrepubliek China|China]] maar verspreid over de hele [[wereld]] [[2019]] - [[2020]], veroorzaakt door het SARS-CoV-2 ("Nieuwe" Coronavirus).
* Worden er sportwedstrijden in Brabant afgelast (bron: [https://jeugdjournaal.nl/artikel/2326699-corona-sportwedstrijden-in-brabant-afgelast-en-121-nieuwe-patienten.html Jeugdjournaal, 11-03 2020]
+
 
 +
Er zijn verschillende coronavirussen, het dodelijkste coronavirus is MERS-CoV en het minst dodelijke maar het meest besmettelijke coronavirus is SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 is een pandemisch coronavirus en heeft zich verspreid over de hele wereld. SARS-CoV-2 heeft het maatschappelijke leven in veel landen ontwricht en er is een wereldwijde grote economische [[recessie]]. Er is nog geen medicijn gevonden tegen het nieuwe coronavirus.
 +
 
 +
==Pandemie==
 +
Inmiddels heeft SARS-CoV-2 gezorgd voor een [[pandemie]]. Meer dan de helft van de wereldbevolking moet, voor zover dat mogelijk is, in [[quarantaine]] zitten. Het is onduidelijk wanneer de pandemie voorbij is. Er zijn actueel 309.000 doden en 4.64 miljoen besmettingen op 16-5-2020, 12:21.
 +
Volgens wetenschappers is het nieuwe coronavirus een gemuteerde variant van SARS.
 +
 
 +
==Video==
 +
* [https://www.youtube.com/watch?v=cIIyCRlyRLk&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y&index=1/ De pandemie waar het corona-virus voor zorgt]
 +
 
 +
[[Categorie:Gezondheid]]

Huidige versie van 22 mei 2020 om 07:50

Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Dit is een plaatje van coronavirussen.

Coronavirussen zijn een soort virus. Van dit virustype zijn een aantal bekende ondersoorten die de volgende ziekten hebben veroorzaakt:

Er zijn verschillende coronavirussen, het dodelijkste coronavirus is MERS-CoV en het minst dodelijke maar het meest besmettelijke coronavirus is SARS-CoV-2. SARS-CoV-2 is een pandemisch coronavirus en heeft zich verspreid over de hele wereld. SARS-CoV-2 heeft het maatschappelijke leven in veel landen ontwricht en er is een wereldwijde grote economische recessie. Er is nog geen medicijn gevonden tegen het nieuwe coronavirus.

Pandemie

Inmiddels heeft SARS-CoV-2 gezorgd voor een pandemie. Meer dan de helft van de wereldbevolking moet, voor zover dat mogelijk is, in quarantaine zitten. Het is onduidelijk wanneer de pandemie voorbij is. Er zijn actueel 309.000 doden en 4.64 miljoen besmettingen op 16-5-2020, 12:21. Volgens wetenschappers is het nieuwe coronavirus een gemuteerde variant van SARS.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Coronavirus&oldid=618319"