Ethiopië: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Liberia is ook nooit gekoloniseerd)
Regel 8: Regel 8:
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
 
Voor de [[Tweede Wereldoorlog]] heette het land Abessinië.
 
Voor de [[Tweede Wereldoorlog]] heette het land Abessinië.
In 1935 viel [[Italië]] Ethiopië aan en Ethiopië werd toen een veroverd gebied (uiteindelijk was Abessinië het enige land met [[Liberia]] dat niet gekoloniseerd was in Afrika) van Italië. In 1941 werd Ethiopië door [[Engeland]] veroverd en vanaf toen was het weer een vrij land. Dat Ethiopië niet gekoloniseerd is geweest, komt omdat er in de afspraken niet stond dat Ethiopië gekoloniseerd zou worden, maar dat het geannexeerd (officieel veroverd) zou worden.
+
In 1935 viel [[Italië]] Ethiopië aan en Ethiopië werd toen een veroverd gebied (uiteindelijk was Abessinië het enige land met [[Liberia]] dat niet gekoloniseerd was in Afrika) van Italië. In 1941 werd Ethiopië door [[Engeland]] veroverd en vanaf toen was het weer een vrij land. Dat Ethiopië niet gekoloniseerd is geweest, komt omdat er in de afspraken niet stond dat Ethiopië gekoloniseerd zou worden, maar dat het {{wbwoord|1|geannexeerd}} (officieel veroverd) zou worden.
   
 
De laatste [[keizer]] van Ethiopië was [[Haile Selassie]]. Na hem kwam [[Mengistu Haile Mariam]]. Hij was [[president]]. Na een oorlog tussen Ethiopië en het land Eritrea nam [[Meles Zenawi]] de macht over. Door Zenawi werd Eritrea een vrij land. Vroeger had Ethiopië oorlog met Eritrea. Vroeger had dit land een ernstige hongersnood.
 
De laatste [[keizer]] van Ethiopië was [[Haile Selassie]]. Na hem kwam [[Mengistu Haile Mariam]]. Hij was [[president]]. Na een oorlog tussen Ethiopië en het land Eritrea nam [[Meles Zenawi]] de macht over. Door Zenawi werd Eritrea een vrij land. Vroeger had Ethiopië oorlog met Eritrea. Vroeger had dit land een ernstige hongersnood.

Versie van 11 aug 2020 15:37

Federale Democratische Republiek Ethiopië
የኢትጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ

Flag of Ethiopia.svg Emblem of Ethiopia.svg Imperio etíopio (Africa orthographic projection).svg

Hoofdstad Addis Abeba
Aantal inwoners 117.876.000 (2021)
Oppervlakte 1.104.300 km²
Regeringsvorm Federale parlementaire republiek
President Sahle-Work Zewde (sinds 2018)
Premier Abiy Ahmed (sinds 2018)
Godsdienst Christendom (67,3%)
Islam (31,3%)
Natuurgodsdiensten (0,6%)
Overig (0,8%)
Taal Amhaars (Amarəñña)
Munteenheid Birr
Volkslied Whedefit Gesgeshi Woude Henate Ethiopia
Nationale feestdag 28 mei
Landcode ETH

Ethiopië is een land in Oost-Afrika.

Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan. Het land heeft 76.511.887 inwoners en de hoofdstad is Addis Abeba. Ze spreken Amhaars. 61% van de mensen is christelijk, 33% is moslim en de rest van de mensen gelooft in een andere god. Ze betalen met de birr. De Ethiopische vlag heeft de kleuren groen, geel, rood en heeft een ster in het midden.

Geschiedenis

Voor de Tweede Wereldoorlog heette het land Abessinië. In 1935 viel Italië Ethiopië aan en Ethiopië werd toen een veroverd gebied (uiteindelijk was Abessinië het enige land met Liberia dat niet gekoloniseerd was in Afrika) van Italië. In 1941 werd Ethiopië door Engeland veroverd en vanaf toen was het weer een vrij land. Dat Ethiopië niet gekoloniseerd is geweest, komt omdat er in de afspraken niet stond dat Ethiopië gekoloniseerd zou worden, maar dat het geannexeerd Vraagteken2.png (officieel veroverd) zou worden.

De laatste keizer van Ethiopië was Haile Selassie. Na hem kwam Mengistu Haile Mariam. Hij was president. Na een oorlog tussen Ethiopië en het land Eritrea nam Meles Zenawi de macht over. Door Zenawi werd Eritrea een vrij land. Vroeger had Ethiopië oorlog met Eritrea. Vroeger had dit land een ernstige hongersnood.

Geografie

Ethiopië bestaat uit vruchtbaar Ethiopisch hoogland. In het Ethiopisch Hoogland komt de Blauwe Nijl, de Witte Nijl en de Tekeze-rivier samen en die de Nijl vormen. Ethiopië ligt vlak bij de evenaar, de temperatuur is vaak 25 graden. Dit land heeft ook een regenseizoen.

Ethiopië is verdeeld in negen provincies:

  • Afar
  • Amhara
  • Benishangul-Gumuz
  • Gambela
  • Harari
  • Oromiya
  • Somali
  • Tigray
  • Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch
  • Addis Abeba
  • Dire Dawa

Bevolking

Ethiopië is het op één na dichtst bevolkte land in Afrika, na Nigeria. Het land heeft een gemiddeld heel jonge bevolking, dit komt onder andere doordat de mensen geen eten hebben en vroeger sterven door de honger. De baby's die sterven wordt geschat op 12.2% per jaar. Bijna 50% is jonger dan 15 jaar, en 29% is ouder dan 26 jaar. Maar 2.7% van de bevolking is ouder dan 64 jaar. De gemiddelde levensverwachting is 53 jaar voor vrouwen en 58 jaar voor de mannen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ethiopië&oldid=625618"