Europese Centrale Bank: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
  +
[[File:ECB_headquarters,_Frankfurt_140827_1.jpg|right|300px|thumb|Het hoofdgebouw van de ECB in Frankfurt am Main]]
De '''Europese Centrale Bank''' (ECB) is de [[centrale bank]] van [[Europese Unie|Europa]].
 
  +
De '''Europese Centrale Bank''' (ECB) is de [[centrale bank]] van [[Europese Unie|Europa]]. De ECB zit gevestigd in [[Frankfurt am Main]] in [[Duitsland]]. Het is één van de zeven instellingen van de Europese Unie, naast onder meer het [[Europees Parlement]] en de [[Europese Commissie]]. De ECB is vooral belangrijk voor de [[eurozone]]. Dit zijn de 19 landen die met de [[euro]] betalen en bij de EU horen.
{{beg}}
 
  +
  +
==Taken==
  +
De ECB is anders dan een normale bank. Een normale bank is een commercieel bedrijf, waar burgers en bedrijven geld kunnen lenen en kunnen sparen. De Europese Centrale Bank is een overheidsorgaan en is niet gericht op het maken van winst. De ECB probeert de prijzen in de eurozone stabiel te houden. Hoewel de ECB geen directe invloed heeft op de prijzen, kan het de [[inflatie]] (prijsstijging) wel een beetje sturen. Dit doen ze door middel van de [[rente]] over sparen en op lenen. Wanneer de rente verlaagt wordt, zullen de burgers dit eerder uitgeven. Ook wordt lenen aantrekkelijker, aangezien je minder geld hoeft terug te betalen. Andersom zullen de burgers minder geld uitgeven, wanneer de rente hoger wordt. Dan wordt het immers aantrekkelijker om te sparen en ook minder aantrekkelijk om te lenen. De uitgaven van de burgers hebben in beide gevallen invloed op hoe duur iets is. Als iets meer gevraagd is, stijgt de prijs, en als iets minder gevraagd is, daalt de prijs. De ECB bepaald de stijging en daling van de rente aan de hand van allerlei cijfers, zoals de koers van de euro en de cijfers van het consumentengedrag van verschillende Europese lidstaten. Op deze manier probeert de ECB de prijzen stabiel te houden. Jaarlijks wil het ECB de prijzen laten verhogen met een bepaald percentage, aangezien de dit economie bevorderd.
  +
  +
Daarnaast houd het ECB, net als andere centrale banken, toezicht op de commerciële banken, zoals [[ABN AMRO]] en [[Rabobank]]. Het ECB kijkt of ze voldoende geld in kas hebben en er geen [[witwassen]] plaatsvindt. Dit is verplicht voor de eurolanden en de andere EU-landen, zoals Zweden en Tsjechië, mogen hier vrijwillig aan meedoen. Hierbij krijgt het ECB hulp van de centrale banken van de Europese lidstaten. In Nederland is dit [[De Nederlandsche Bank]] (DNB) en België de [[Nationale Bank van België]] (NBB). Het ECB werkt ook samen met deze banken om landen voor te bereiden op bepaalde besluiten of besluiten te bespreken. Daarnaast houd de ECB ook [[valuta]]reserves bij. Dit zijn munteenheden van andere landen, zoals de [[Deense kroon]] en de [[Britse pond]]. Dit wordt vooral gebruikt tijdens het geld omwisselen. Daarnaast mag de Europese Centrale Bank als enige euro-bankbiljetten drukken. De euromunten mogen door de landen zelf worden gebruikt. Hierdoor hebben euromunten ook allemaal een andere nationale zijde (zoals de Duitse adelaar of de Ierse harp).
 
[[Categorie:Europese Unie]]
 
[[Categorie:Europese Unie]]

Versie van 12 mrt 2019 12:17

Het hoofdgebouw van de ECB in Frankfurt am Main

De Europese Centrale Bank (ECB) is de centrale bank van Europa. De ECB zit gevestigd in Frankfurt am Main in Duitsland. Het is één van de zeven instellingen van de Europese Unie, naast onder meer het Europees Parlement en de Europese Commissie. De ECB is vooral belangrijk voor de eurozone. Dit zijn de 19 landen die met de euro betalen en bij de EU horen.

Taken

De ECB is anders dan een normale bank. Een normale bank is een commercieel bedrijf, waar burgers en bedrijven geld kunnen lenen en kunnen sparen. De Europese Centrale Bank is een overheidsorgaan en is niet gericht op het maken van winst. De ECB probeert de prijzen in de eurozone stabiel te houden. Hoewel de ECB geen directe invloed heeft op de prijzen, kan het de inflatie (prijsstijging) wel een beetje sturen. Dit doen ze door middel van de rente over sparen en op lenen. Wanneer de rente verlaagt wordt, zullen de burgers dit eerder uitgeven. Ook wordt lenen aantrekkelijker, aangezien je minder geld hoeft terug te betalen. Andersom zullen de burgers minder geld uitgeven, wanneer de rente hoger wordt. Dan wordt het immers aantrekkelijker om te sparen en ook minder aantrekkelijk om te lenen. De uitgaven van de burgers hebben in beide gevallen invloed op hoe duur iets is. Als iets meer gevraagd is, stijgt de prijs, en als iets minder gevraagd is, daalt de prijs. De ECB bepaald de stijging en daling van de rente aan de hand van allerlei cijfers, zoals de koers van de euro en de cijfers van het consumentengedrag van verschillende Europese lidstaten. Op deze manier probeert de ECB de prijzen stabiel te houden. Jaarlijks wil het ECB de prijzen laten verhogen met een bepaald percentage, aangezien de dit economie bevorderd.

Daarnaast houd het ECB, net als andere centrale banken, toezicht op de commerciële banken, zoals ABN AMRO en Rabobank. Het ECB kijkt of ze voldoende geld in kas hebben en er geen witwassen plaatsvindt. Dit is verplicht voor de eurolanden en de andere EU-landen, zoals Zweden en Tsjechië, mogen hier vrijwillig aan meedoen. Hierbij krijgt het ECB hulp van de centrale banken van de Europese lidstaten. In Nederland is dit De Nederlandsche Bank (DNB) en België de Nationale Bank van België (NBB). Het ECB werkt ook samen met deze banken om landen voor te bereiden op bepaalde besluiten of besluiten te bespreken. Daarnaast houd de ECB ook valutareserves bij. Dit zijn munteenheden van andere landen, zoals de Deense kroon en de Britse pond. Dit wordt vooral gebruikt tijdens het geld omwisselen. Daarnaast mag de Europese Centrale Bank als enige euro-bankbiljetten drukken. De euromunten mogen door de landen zelf worden gebruikt. Hierdoor hebben euromunten ook allemaal een andere nationale zijde (zoals de Duitse adelaar of de Ierse harp).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europese_Centrale_Bank&oldid=550569"