Fiji: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 191: Regel 191:
 
{{Navigatie Landen Oceanië}}
 
{{Navigatie Landen Oceanië}}
 
{{Navigatie Gemenebest van Naties}}
 
{{Navigatie Gemenebest van Naties}}
  +
[[Categorie:Landen]]
 
 
[[Categorie:Landen van Oceanië]]
 
[[Categorie:Landen van Oceanië]]
 
[[Categorie:Gemenebest van Naties]]
 
[[Categorie:Gemenebest van Naties]]

Huidige versie van 24 okt 2022 om 19:09

Republiek Fiji
Republic of the Fiji Islands
Matanitu Tu-Vaka-i-koya ko Viti
फ़िजी

Flag of Fiji.svg Coat of arms of Fiji.svg Fiji on the globe (Polynesia centered).svg

Hoofdstad Suva
Aantal inwoners 898.402 (2021)
Oppervlakte 18.274 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Wiliame Katonivere (sinds 2021)
Premier Frank Bainimarama (sinds 2007)
Godsdienst Christendom (64,4%)
Hindoeïsme (27,9%)
Islam (6,3%)
Overig/geen (1,4%)
Taal Engels (English)
Fijisch (Na vosa vaka-Viti)
Fijisch Hindoestani (फ़िजि हिन्दी)
Munteenheid Fiji-dollar
Volkslied God bless Fiji
Nationale feestdag 10 oktober
Landcode FJI

Fiji is een tropische eilandengroep in het werelddeel Oceanie, het ligt op de hoogte van Noord-Australië. Fiji is ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreizer Abel Tasman. De eilandengroep telt 332 vulkanische eilanden, waarvan er 110 bewoond zijn, de hoofdstad is Suva. Suva ligt op het grootste eiland, Viti Levu.

Fiji is een van de meest bezochte eilanden in Oceanie, dat komt niet alleen door de schitterende natuur, maar ook door de ontzettend aardig en spontane mensen die er wonen.

Dit zijn de kerngegevens van Fiji :

  • Landoppervlak = 18.272 km2
  • Zeeoppervlak = 1.290.000 km2
  • Inwoners = 900.000
  • Inwoners per km2 = 40
  • Hoofdeiland = Viti Levu
  • Hoofdstad = Suva
  • Inwoners op het hoofdeiland = 80%

Geschiedenis

Fiji heeft niet zo'n lange geschiedenis, maar ik zal jullie vertellen wat ik er van weet.. Fiji werd in 1643 ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. [Ook kapitein James Cook is in Fiji geweest, ook kapitein William Bligh heeft Fiji 2x bezocht] Abel Tasman kreeg opdracht van de VOC om veilige routes te zoeken voor de VOC-schepen die waren volgeladen met kostbare spullen. Ook moest hij zoeken naar nieuwe (ei)landen waar de Nederlandse handel nog verder kon worden uitgebreid.

Toen hij via Indonesië naar Australië wou varen ontdekte hij Fiji, hij noemde het ‘De Kannibaalseilanden’ omdat er in die tijd de mensen ook zeer vijandige kannibalen waren. De bevolking bestond toen waarschijnlijk alleen uit Polynesiërs, ongeveer 1000 jaar later kwamen er ook Melanesiërs

Fiji werd dus al aardig vroeg ontdekt, toch duurde het tot 1874 voor dat Fiji echt een Britse kolonie werd. 1970 werd Fiji onafhankelijk, maar het bleef wel uitmaken van het Engelse Gemenebest. Na de staatsgreep in 1987 werd Fiji een Republiek.

De Ligging & Eilanden

Zoals ik al had geschreven ligt Fiji in het werelddeel Oceanië, alleen waar? Oceanie bestaat uit Australië, Nieuw-Zeeland en nog een hele hoop kleine eilandjes. Die eilandjes en eilandengroepen zijn verdeeld in 3 stukken :

Fiji ligt in Melanesië.

Dit zijn de belangerijkste eilanden, hun grote, en hun hoogte :

  • Viti Levu - 10.390 km2 - Hoogste Punt : 1324 m
  • Vanua Levu - 5528 km2 - Hoogste Punt : 1032 m
  • Taveuni - 435 km2 - Hoogste Punt : 1230 m
  • Kadavu - 417 km2 - Hoogste Punt : 838 m
  • Ovalau - 102,3 km2 - Hoogste Punt : 626 m
  • Rotuma - 46,6 km2 - Hoogste Punt : 225 m


Bevolking

De bevolking van Fiji bestaat vooral uit Amerikanen, Maleisiërs, Indiërs, en Polynesiërs en Fiji’s Maar er wonen ook Melanesiërs, Australiërs, Indonesiërs, Nieuw-Zeelanders, Amerikanen, Filippino’s en nieuwsgierige Europeanen.

Ongeveer 40% van de inwoners woont in stedelijke omgeving. De levensverwachting is gemiddeld 72 jaar. De jaarlijkse bevolkingstoename is 1,1 %

De mensen in Fiji, zijn donkerbruin en hebben zwart haar. Het bijzondere is, dat sommigen kroeshaar hebben en de anderen weer stijl.

Maar het bijzonderste is nog wel dat ze allemaal erg aardig zijn voor de toeristen. Wat ook vreemd is, is dat de politie in Fiji in een rok rondlopen. Zo kun je ze in iedere geval goed herkennen.

Cultuur

Fiji heeft een Polynesische cultuur. De mensen van Fiji zijn ontzettend aardig, als je daar komt, zegt iedereen ‘Bula!’ dat betekent ‘Hallo’ of ‘Welkom’ Zodra je uit het vliegtuig stapt wordt er ‘Bula’ gezegd, je krijgt een krans omgehangen, en je krijgt ‘Kava’ Dat is een soort aardappelachtige groente die ze tot poeder fijn stampen, een beetje water erbij, en drinken maar! Wel zijn de mensen daar érg nieuwsgierig, het is daar heel normaal om zo snel mogelijk erachter te komen of je getrouwd bent, of je kinderen hebt, of je grootouders nog leven.. enzovoort, enzovoort. Ondanks de erg aardige bevolking dus, zijn er ook een paar gebruiken in Fiji, die je absoluut niet moet doen :

  • Als je naar een dorpje gaat, zet dan nóóit je hoed op, dat vinden ze vreselijk onbeleefd. (Heb je wel kans dat je een zonnesteek krijgt)
  • Doe absoluut geen kleren aan met blote schouders, dat is véél te naakt.
  • Raak nooit iemands hoofd aan!
  • En als je met schoenen een huis binnen gaat… Dan gooien ze je er gewoon uit.

In Fiji wordt ook veel aan muziek en dans gedaan, net als de cultuur is het dansen en zingen in Polynesische stijl. Het dansen en zingen wordt vaak gedaan, ook bij evenementen zijn ze altijd aanwezig. Het wordt gekenmerkt door een volle harmonieuze koorzang, meestal begeleid door een lange houten trommel die ‘Lali’ heet, meestal gemaakt van een uitgehold stuk hout of bamboe stokken, of stampen met de voeten. De mensen uit Fiji zingen zeker niet zacht en voorzichtig, maar met veel Volume en kracht.

Sport, Vrije Tijd en Evenementen

In Fiji is de nationale sport Rugby. De Fijische mannen hebben een perfecte bouw voor Rugby, niet lang maar breed, kort en breed is ideaal voor Rugby. Op het wereldkampioenschap Rugby, is er áltijd een Team uit Fiji. Ook wordt er veel Cricket gespeeld, Dat is een balsport die bijna hetzelfde is als Honkbal.

Mensen uit Fiji doen niet zo veel aan Vrije Tijd, eigenlijk werken ze liever, maar als ze het doen, dan doen ze vaak deze dingen : De mannen gaan vaak met hun bootje het water op, om te vissen. De vrouwen blijven meestal thuis, en maken dan kleren voor hun man en kinderen, maken eten klaar, ze doen gewoon alle huishoudelijke ‘klusjes’ Jongens gaan het liefst met vrienden zwemmen, of vissen met een speer. De meisjes blijven thuis bij hun moeder, helpen haar, of gaan iets breien of naaien.

In Fiji hoort bij het Gemenebest van Engeland, dus ze vieren ook veel Engelse feestdagen. De nationale feestdag is 10 Oktober, toen werd Fiji in 1970 onafhankelijk. Dit zijn de rest van de feestdagen in Fiji :

  • Laatste maandag in Mei – Nieuwjaar
  • Vrijdag in midden Juni – Goede Vrijdag
  • Laatste zaterdag in Juli – 1e Paasdag
  • 2e maandag in Oktober - Kerst
  • Ratu Sekanu dag – Feestdag voor een belangrijke Minister in Fiji.
  • De verjaardag van de Engelse Koningin, Queen Elizabeth
  • Constitutie dag – De dag dat er een vaste grondwet kwam in Fiji
  • En natuurlijk 10 Oktober, de Fiji dag.

Verder worden nog de geboortedag van Mohammed, de geboortedag van Prince Charles van Engeland en Diwalu het Hindufeest gevierd.

Eten & Drinken

In de grotere plaatsen, zoals Suva, Nadi, Lautoka en Sigatoka, zijn er veel prima restaurants. Vooral de visspecialiteiten van Fiji, zijn erg geliefd. Het eiland heeft natuurlijk niet alleen lokale restaurants, er zijn ook veel westerse eettentjes, ook kun je er Indiase, Chinese, Japanse, Koreaanse, Indonesische, Vietnamese en Italiaanse restaurants vinden.

De kookstijl in Fiji is vaak gebaseerd op het smoren van vlees en groente in kokosmelk, dat heet ‘Lolo’ In de lokale gerechten wordt vaak Cassave en Dalo verwerkt (Een soort groenten) Het meeste eten wordt gebakken in een grondoven die ‘Lovo’ heet. Op gloeiend hete stenen wordt een in een bananenbladeren ingepakte Hachee van vis, vlees, groente en fruit in een paar uurtjes klaargemaakt. Een feestmaaltijd wordt vaak met Dans, Muziek en een soort van Vuurwerk opgediend.

Het drinken van Kava is in Fiji net zo gewoon als in Nederland het drinken van Koffie.

Klimaat & Drinken

Fiji heeft een typisch tropisch klimaat, dat is dus warm en nat, met een zacht briesje dat over het eiland wordt geblazen het hele jaar lang. De gemiddelde temperatuur in de zomer is rond de 310C in de winter is niet meer dan 290C. Ook is het een stabiel klimaat ; omdat Fiji een eiland is, is er ook veel water, Op zee kan elke storm uitrazen, Als er een storm op het land komt is dat meestal veel onschuldiger. Alleen in de periode tussen November en April kunnen er cyclonen* voorkomen. Supertropisch dus!

Planten groeien goed bij tropisch klimaat, daarom groeien die ook mooi en veel in Fiji. Door het klimaat zijn er ook veel tropische regenwouden. Maar de tropen hebben ook nadelen, je kunt in Fiji het hele jaar regen verwachten. April, Mei, Juni en Oktober zijn nog de droogste maanden. Toch is de regen wel een toeristische trekpleister, er is namelijk is bijzonders aan de hand met de regen in Viti Levu, het hoofdeiland ; Als daar regen valt, gebeurt dat op het hele eiland, want het is niet heel erg groot, Maar alleen de aan de Oostkant wordt het nat, en wordt het gras groen van de regen, terwijl aan de Westzijde van het eiland de grond droog blijft.

Het landschap op Fiji is adembenemend, ontzettend veel zeldzame en felgekleurde bloemen, rollende heuvels, vulkanen (alleen die zijn allemaal uitgewerkt) oerwouden, helderwitte stranden, frisse groene palmen, en klaterende watervallen.. Prachtig. Ik hoef er verder niet veel over te zeggen.

Suva

Suva is de hoofdstad van Fiji, het ligt op Viti Levu, het hoofdeiland. Suva telt 77.366 inwoners, Suva ligt aan de oostkust, daar vaalt het meeste regen, het is dus ontzettend weelderig begroeid. In Suva moet je zeker geweest zijn, dit gezellige stadje is volgepropt met koloniale architectuur, rustige parkjes en kleurrijke markten. Dat geeft een gezellige exotische sfeer.

Ook wordt Suva wel ‘De Hoofdstad van Oceaniё’ genoemd, dat omdat Suva de grootste stad van de hele omgeving is. (Op de steden van Australië en Nieuw-Zeeland na) Hier staan de regeringsgebouwen, het nationale museum, de Rooms-katholieke kathedraal, en de enige Universiteit van heel Fiji. Ook heeft Suva een internationale luchthaven. De belangrijkste bezienswaardigheid is nog wel de Hindoetempel. Suva leeft enkel en alleen van het toerisme

In deze stad valt natuurlijk wel veel regen, in elke maand wel ongeveer 200 mm! Dat is heel veel, want in Nederland is het maar 60 mm.

  • Januari : 290 mm
  • Februari : 270 mm
  • Maart : 365 mm
  • April : 310 mm
  • Mei : 260 mm
  • Juni : 165 mm
  • Juli : 125 mm
  • Augustus : 210 mm
  • September : 200 mm
  • Oktober : 210 mm
  • November : 240 mm
  • December : 315 mm

Niet echt droog dus!

Natuur & Dieren

Fiji heeft een schitterende natuur, ze heeft bijna alles; van vulkanen tot watervallen, bergen, jungles, honderden palmbomen en hagelwitte stranden. In een woord, een klein paradijs.

De dieren zijn niet zo bijzonder, Fiji heeft niet echt een typisch dier, er zijn vooral een veel zwerfkatten, zwerfhonden, vleermuizen, hagedissen, pappagaaien en vogelspinnen. Er zijn wél een hele hoop dolfijnen. Ook zijn er wat haaien, schildpadden en heel veel tropische vissen. En hier en daar komt op het vasteland een tijger en een kangoeroe voor. (Die zijn uitgezet)

De natuur van Fiji is vooral bekend om zijn prachtige koraalriffen. Het is perfect voor duikers en snorkelaars. Ook is de zonsondergang van Fiji erg geliefd. De zon gaat heel langzaam onder, en de lucht wordt geel, paars, roze, rood, de gekste kleuren, en die weerspiegelen weer in het water, dus het geeft een prachtig effect, De zon gaat langzaam onder, vogels fluiten, dan gaat opeens de zon onder, en is alles donker, en alles stil. Fiji is een klein paradijs.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fiji&oldid=740076"