Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Floris Adriaan van Hall

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 9 okt 2021 om 17:20 (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Floris Adriaan van Hall

Floris Adriaan van Hall (geboren te Amsterdam op 15 mei 1791 - gestorven te Den Haag op 29 maart 1866) was een Nederlands politicus. Hij was behendig als politicus en was actief in de midden van negentiende eeuw. Floris Adriaan kwam uit de adellijke familie Van Hall. Van Hall was verschillende malen minister en was van 1853 tot 1856 en van 1860 tot en met 1861 voorzitter van de ministerraad (wat we tegenwoordig minister-president) noemen.

Floris was de oudste uit een gezin van zes kinderen. Op oudere leeftijd ging hij rechten studeren aan de Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam. Op de universiteit van Amsterdam promoveerde hij en werd advocaat. Dit bleef hij tot 1842. Toen werd hij minister van justitie en 1,5 jaar later minister van financiën. Hij zorgde er als minister voor dat de gelduitgaven van Nederland op orde kwamen. Hij deed dit zelf zo goed dat er meer binnenkwam dan er werd uitgegeven. Hierna werd Van Hall lid van de Tweede Kamer tot dat hij in 1853 de opvolger werd van Johan Rudolph Thorbecke. Hij wist als voorzitter van de ministerraad de Aprilbeweging te laten stoppen. Koning Willem III verhief hem tot de adelstand en mocht zichzelf baron noemen. Dit gebeurde in 1856 nadat Van Hall gestopt was als voorzitter van de ministerraad. Van 1860 tot 1861 werd hij nog één keer voorzitter van de ministerraad. Hierna werd aan hem gevraagd om gouverneur-generaal van Nederlands-Indië te worden, maar weigerde dit vanwege zijn gezondheid.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Floris_Adriaan_van_Hall&oldid=687744"